Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Monday, January 25, 2010

Sayang Mama...

Gua yang 'cantik' di pandangan anak gua...jgn jeles u'ouls

Sejak anak gua masuk Tahun 1 ni kan, macam2 pe'el (perangai) yang gua perasan. Pantang gua naikkan suara sikit, mesti menangis. Pantang gua ngan hubby gua, ndak bawa dia jalan, mesti menangis. Pegi beli ikan pun mau ikut. Ndak dibawa, mesti menangis. Kalau gua bercerita ngan hubby gua, kalau dia tanya gua atau hubby gua apa yang kami cerita, kami ndak bagitau, mesti nangis. Apa pun kami buat, mesti dia mau ikut....sigh.....



Ini cerita gua ngan anak gua kelmarin...... Gua panggil anak gua dalam bilik, gua bawa dia baring2 ngan gua.... masa tu hubby gua pegi bawa 'kuda putih' cuci di car wash....



Anak gua : Ma, mama tau ka abang sayang Mama sama Papa..



Gua : Oh ya ka... thank you... Ok, bulih mama tanya something ka...



Anak gua : Bulih, utk mama apa pun bulih...



Gua : Kenapa abang sayang Mama.....



Anak gua : Abang sayang mama sebab mama ajar abang buat homework....



Gua : Lagi....



Anak gua : Mama kasih beli abang pembaris.....



Gua : Lagi...



Anak gua : Errr.... mama bawa abang jalan2....



Gua : Lagi ......



Anak gua : Errr.... abang fikir dulu ah, nanti abang kasih tau mama.....



Gua :.....(sigh)...... Ok. Nanti abang kestau mama ah....



Anak gua terus keluar dari bilik, pegi tinguk kartun di ruang tamu...... Ndak sampai 10 minit...anak gua masuk balik...



Anak gua : Mama...abang tau sudah kenapa abang sayang mama......



Gua : Kenapa......



Anak gua : Sebab abang masih lagi tidur sama mama.....



Gua : Kan abang sudah Tahun 1, patutnya abang tidurlah di katil abang, ni Papa pulak yang tidur di katil abang, terbalik sudah kan....



Anak gua : Memang la abang tidur sama mama..... sebab mama kan cantik...... orang yang cantik mesti tidur sama anak.... kalau orang ndak cantik ndak bulih tidur sama anak.......



Gua : Aikkk... sepa yang kestau abang begitu, kalau mama2 yang cantik jak tidur sama anak...



Anak gua senyum terus keluar dari bilik.... Oleh kerana anak gua puji gua cantik..... jadi perjanjian dia utk tidur dikatil sendiri tinggal janji jak la tu....... padahal bukan main lagi dia janji hari tu... naik Tahun 1 jak terus kunun mau tidur di katil sendiri. Memang ada jgk dia tidur di katil dia......TAPI CUMA 1 MALAM JAK... itupun gua perasan malam tu balik2 dia bangun.....hahahahahahhaha


Semua kids akan beranggapan yang sama kan. Dorang rasa mama/mummy/mak durang la yang paling cantik, paling baik (walaupun kadang2 durang kena cubit), paling pandai masak, semua la bah perkara2 yang paling pandai, mama jak la kan (kecuali belajar, malar la cikgu dia yang betul, kalau kita ajar, kita la salah...hehehehehe). Bukan durang jak, kita ngan mama kita pun begitu jugak kan. Walaupun kita sudah berkahwin, tapi kita rasa mama kita la yang paling pandai masak di dunia ni kan. Walaupun kita makan di restoren yang paling sedap di dunia ni, ndak jugak lawan kalau mama kita masak Ikan Ampap/Rebus sama asam aroi2/akob2 sama buat ambuyat kan........... (tiba2 gua teringat pulak mummy gua...). Walaupun anak kita sudah besar, tapi di mata kita durang tetap anak kita yang masih merah kaki ngan tangan kan. Gua rasa begitu juga mama kita anggap sama kita kan.... asal jak durang dengar kita atau anak kita sakit, sanggup durang datang pegi rumah kita dan kadang2 mama kita lagi yang ndak dapat tidur...kan....tua2 kita begini ni, pun mama kita tanya...'ko sudah makan ubat ka'...padahal bertahun2 sudah kita kahwin......Mama tetap Mama.............
p/s : satu lagi pe'el anak gua ni yang kadang2 hubby gua pub bulih ketawa... Kalau gua tengah telefon, mau juga dia tanya ngan sepa gua cakap, siap mau dengar lagi gua bercakap ngan sepa (macam2 la soalan dia tu). Kalau gua, hubby ngan dia jalan, dan ada something yang menarik perhatian gua (kadang2 gua berhenti utk tinguk something)... bulih2 dia cakap 'apa lagi mama tinguk2 tu'... ngan sibuk2 jugak dia mau tinguk ..... siap mengadu ngan hubby gua lagi.... sampaikan hubby gua cakap, 'jeles anak gua ni lebih2 pulak, bapak dia pun kalah'....hahahahhaa....
Puan Saiman ' sign out'....

2 comments:

Cath J said...

comel nya mummy ngan anak nyaaa.... ^_^

hahahhaha... lucu juga anak mu... tapi kira pintar... hehehhehe

Puan Saiman said...

hehehehe...tq... ko sama boy ko pun apa kurang.... biasalah kita ni kan orang yang cute2..^_^

ya, kadang2 lucu..kadang2 klu dia ckp, sampai pening kita mau jawab...