Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Wednesday, April 17, 2013

Yang penting Niat

Penafian - Cerita pada kali ini mungkin sensitif bagi sesetengah pihak. Sebarang pelakuan yang tidak diingini umpamanya, makan banyak, sakit gigi, sakit hati, banyak kelemumur, tiba2 kena kurap, vandalisme, nangis indak berhenti, jadi peminat misteri, sakit perut kena gastrik jadi kurus dan sebagainya tidak akan ditanggung oleh penulis blog ini. Kalau sudah baca dan tidak suka, sila keluar dengan segala hormatnya dengan menekan 'x' pada sebelah kanan atas. Penulis blog ini juga tidak akan bertanggungjawab sekiranya anda mengalami emosi yang berlipat kali ganda. Jika mau mengomen, sila komen dengan lemah lembut, sebab penulis blog ini mempunyai hati yang sangat lembut. Terima kasih. p/s: sila la komen sebab penulis blog ini berniat untuk menutup blog ini. Betul...gua betul2 serius. Ini barulah penafian....1 perenggan ko... kalau dulu masa sekolah, mau buat karangan, lepas rehat antar, pagi baru buat...nangis cikgu BM....muahahahah....



Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pengundi2 yang disayangi pembaca blog tegar gua (bagus pun kalau ramai kan, yang ada pun 2,3 urg jak pun, tapi yg 2,3 urg ni la yang gua paling sayang... ada yg gua rasa2 macam mau ambik jadi madu adik betul2, ada rasa2 macam mau berbesan...kan...kan...wakakakakkakaka...)... Ok adik2, hari ni kita akan mula kan dengan sesi nasihat ala2 mustaja gitu....

Hari ni gua mau kasih cerita pasal NIAT ni....kalau siapa2 indak tau pasal niat, bah sila la cari kamus ah, check la apa tu NIAT....

Situasi 1.....

Kadang2 kita bergurau dan bercerita pasal anak la, laki la, boipren la, gelfren la. Pasal kucing la, pasal kereta la, pasal kain sdh jemur lepas tu basah balik sebab kena ujan la....

*tiba2* - ada la pulak urg kecik ati sebab dia terasa tersindir...

Padahal, kita bergurau bersama kawan2 yang kita sayang, dan teda sekelumit pun debu di hati utk sindir siapa2....

Situasi 2....

Kadang2 ada urg, cakap lepas saja.....cerita pasal ini itu...

*tiba2* aiiikkkk....kita pula terasa...hahahhahahahaha......oh bukan ketawa, tp dalam ati kita ckp begini '...'uisshhh klu becakap, indak tinguk kiri kanan'....ataupun, mentang2 la aku teda, ko riak la di sana ah...'

Situasi 3.....

Kita uplod sumting yang melibatkan agama yg mana baru sekali itu la kita uplod, kita uplod pun bukan pasal apa, utk mengingatkan diri sendiri dan tujuan kita tu cuma mau tau siapa yang akan tekan 'like' atau pun komen, tapi tiba2 ada yg dtg mengomen mcm mau kodem agama kita pula....

*tiba2* - kita pula yg kecik ati...tp dlm kes ni, gua akan balas dengan penuh berhati2, sebab gua mau ikut pepatah ni 'ibarat menarik rambut dalam tepung, rambut tak putus, tepung tak berselerak' faham maksud gua...ok sila cari kamus peribahasa....malas gua mau xplen di sini ni....

Situasi 4....

Bila urg lain uplod difb memburukkan agama sesiapa sahaja, gua lebih banyak mendiamkan diri. Tidak tekan like, tidak jugak memberikan komen, sebab gua indak mau mengeruhkan suasana....sebab gua ni bukan la pakar dalam bidang dalam mana2 agama, takut2 nanti memandai2, takut apa yg dickp ikut emosi dan rasa sendiri, bukannya ikut lunas2 agama, siapa berdusa nanti....guaaa jugak...gua ni bukan la baik sangat, mau masuk syurga belum tentu lagi, tapi masuk neraka pun gua indak mau....indak sanggup gua...jadi biarlah gua cuma tukang baca komen...lepas tu baca lagi komen yg seterusnya...tapi gua paling suka baca2 komen pasal lelaki ensem 'gurauan senda' tanpa menyentuh sensitiviti semua urg....

*tiba2* aiiikkkk...gua kecik hati tapi gua menguncikan mulut.... gua indak mau, salah cakap, nanti hilang kawan....dalam family gua ni ada pelbagai bangsa dan agam...gua indak mau pasal hal2 begini, gua dan saudara mara gua bermasam muka....gua indak suka gaduh2 tau *ya la tu*....kihkihkihkihkih...

Gua mau menerangkan dalam situasi 4 ni la ya..... sebenarya gua ada uplod pasal hal ni la...gua langsung tidak bermaksud untuk menyakitkan hati sesiapa cuma gua mau tau, berapa ramai kawan2 gua akan tekan 'like' dan memberikan komen..... lagipun tujuan gua mau uplod ini bukan untuk menyemarakkan kemarahan, cuma gua mau tau 'sesuatu' maksud yang tersirat dan maka abis la google sana google sini gua kurik.... kalau tidak keberatan, siapa2 mau baca, sila la baca, kalau tidak mau, gua pun tidak juga marah...cuma yang gua 'HIGHLIGHT' kan di sini ada satu perkataan di bawah yang menarik perhatian gua sebenarnya... iaitu !!!!!


" A German Muslim scholar's answer in a live TV show seen by millions of people.


He was asked about terrorism and Islam. He replied:

1. Who started the first world war? Muslims?

2. Who started the second world war? Muslims?

3. Who killed about 20 million of Aborigines in Australia? Muslims?

4. Who sent the nuclear bombs to Hiroshima and Nagasaki? Muslims?

5. Who killed more than 100 million Indians in North America? Muslims?

6. Who killed more than 50 million Indians in South America?

7. Who took about 180 millions of people as slaves, of whom 88% died and were thrown in the Atlantic Ocean? Muslims?

No they weren't Muslims.

First you have to define the terrorism properly. If a non-Muslim does something bad, it is a crime. But if a Muslim commits the same act, he is a terrorist. First remove this double standard, then come to the point."






Nampak yang bertanda merah tu..... Dinyatakan itu la.... atau dalam Bahasa Malaysia BUKAN ISLAM.... dan tidak ada dinyatakan agama apa... dan untuk rekod juga, dalam dunia ni BANYAK AGAMA.... jadi jangan la marah.....kalau marah, macam terasa la pulak kan....  kecuali jika terang2 di tulis SESUATU AGAMA itu..... fuuuhhhh...kagum cikgu BM gua....

Sekali lagi gua minta maaf la kalau apa yang gua tulis ni akan menyebabkan ada yang berkecil hati...ini gua mau cakap...contoh ya....CONTOHnya kejadian tembak menembak di US tu...ada kejadian menembak di sekolah2 tu.... kalau orang lain yang buat...gua tekan kan lagi kalau 'ORANG LAIN' (baca : gua tidak sebut mana2 agama ya)..... yang membuat onar, menembak ke sana sini, ramai yang terbunuh... orang ramai akan menilai 'oh...si polan si polan tu, menghadapi tekanan, tekanan keluarga, tekanan hidup...memang dari kecik si polan2 tu berperangai pelik, pernah dimasukkan ke ospital mental....bla...bla...bla....' tapi kalau orang muslim yang buat...'oh... memang la pengganas...' Itu la ayat yang paling pendek dan tiada pun kena cakap tekanan mental ka, tekanan ka... ini yang sebenarnya gua HAIRAN....

Ok, sebelum gua tulis pasal hal ni jadi buku setebal 500 muka surat, gua berhenti dulu la...

p/s: bapa gua selalu pesan sama gua, apa pun yang dibuat, niat mesti betul....

p/s/s : sedangkan ahli Ilmuan Agama (pelbagai Agama) membuat persidangan tertutup bagi membincangkan hal2 yang berkaitan untuk mengelakkan salah faham kpd orang awam yang timbul, inikan lagi bagi kita terutama gua yang masih cetek dalam agama gua sendiri.... ibarat ilmu seperti air di  lautan, gua baru dapat sebaldi sahaja. Bayangkan berapa banyak lagi air dilaut tu belum gua belajar....

Agama bukan perkara yang boleh dibuat jenaka!!!!!! Jadi jangan menyentuh perihal agama orang lain....

Kalau seseorang tu aplod tentang sesuatu perkara tu, mengenai agama di dianuti, kita hormatilah privasi dia...u hormat ai...ai lagi hormat u tau.... gua ni berkawan dengan semua orang...tidak pernah gua tanya 'oh ko agama apa ya' ko bangsa apa ya', ko baik sama gua, gua lagi baik sama ko.... sekali gua kenal ko, gua sudah anggap ko macam saudara gua....

Kita semua masing-masing punya kepercayaan, masing2 membuat dengan cara masing..jadi hormatlah orang lain..sebab gua akui, bukan semua orang muslim yang baik dan bukan semua juga penganut agama2 yang lain jugak baik. Bukan agama yang mengajar membuat perkara yang tidak baik tapi diri sendiri. Kalau tidak jugak faham bahasa, senang cerita, macam gini la, tiada ibu bapa yang mengajar anak2nya membuat perkara yang tidak baik, sekiranya kalau anak yang membuat perkara yang tidak baik itu, adalah dari diri anak itu sendiri. Tapi kalau ada juga ibu bapa yang ajar anak macam mana mau mencuri...nah, indak takut ka tu, nanti kena timbak petir.....

Ingat la ini 'Niat tidak sama sekali menghalalkan cara'



Sekian.......


Puan Saiman 'signning off...'



Friday, April 12, 2013

Inikah cinta...


Ok, gua mau buat konfesyen *tiba-tiba*

Kalau duuuuuullluuuu kan.... di awal2 tahun 2000 kan....gua pernah la sekali tinguk cerita Korea, tajuk dia Winter Sonata....waktu ni, ramai betul orang 'melekat' oleh Winter Sonata ni kan.....masa ni la gua cuba2 menceburi dalam kegiatan yang indak bermoral dapat dihindari ni. Masa tinguk Winter Sonata ni kan, kejap2 gua minum air, kejap2 pegi dapur ambil air... bukan haus, tapi habis tu air mata keluar, jadi bila air mata keluar, tekak pun kering la, bila kering, kena la minum air balik sebab mau kasih ganti air dalam badan yang sudah berkurangan tu kaaaaannn......

Masa tinguk Winter Sonata tu la, gua berjanji lepas habis jak cerita ni, gua indak lagi mau tinguk mana2 cerita Korea..... bukan indak suka, sangaaaat suka, tapi masalahnya kalau gua sudah tinguk ni cerita, banyak program gua indak jalan....masak jangan cakap la.... tapi ni laki bawa jalan pun gua tunda2...klu mau tinguk wayang terpaksa la ambil midnight punya..... uissshhh...masa ni belum ada anak, jadi kegiatan haram malam2 tu dapatlah dijalankan dengan lebih teliti dan selesa....kaaaaaannn.....

TAPI........kini, gua terpaksa la memungkiri janji manis seperti tebu di tanam di tepi bibir diri sendiri. Kini gua sudah melekat balik sama drama Korea ni....Semua ni salah adik beradik gua la. Bukan jak adik beradik, tapi termasuk la bapa sama mummy gua. Ini semua bermula 2 bulan lepas. Masa tu kan, laki gua kena outstation seminggu. Jadi seminggu la gua berumahtangga di rumah bapa gua. Maka setiap malam la bapa sama mummy gua tinguk ceria Korea. Siap jadi pencerita 'pendek' untuk gua. Siapa suka siapa? Siapa bunuh siapa? Siapa anak tiri siapa? Siapa yang kaya, siapa yang miskin? Siapa yang bersalah, siapa yang jadi mangsa? Nah!!!!! Akhirnya gua yang suci murni indak berdosa dan muka yang penuh bercahaya putih mulus macam Adira yang putih lain macam tu akhirnya terpengaruh. Akibatnya, sekarang ni, dari pagi hingga ke malam la gua tinguk channel Korea. Sampaikan laki gua cakap 'nanti kita kasih kansel la ni movie channel ah...' nah.... apa la tu....sori la, ugutan2 ni indak main sudah sama gua...gua kan kebal dan dapat menangkis segala2nya...cuba la try....jgn nanti tiba2 ada urg angkat2 kening sama gua ah, nanti gua indak layan, sendrik mau tau la kaaan.....muahahahahahhaha....*tanduk di kepala sudah tumbuh*......

Sekarang ni, gua melekat sama cerita Full House Take Two....gua sudah terjatuh Shenta sama itu Tae-Ik...walaupun urg bilang muka dia macam perempuan, tapi gua indak peduli, sebab cinta itu tidak kenal rupa dan paras, kurus atau gumuk...yang penting hati *tinguk kiri kanan* Di sini gua mau isytihar, yang gua sudah jatuh shenta sama dia.... gua indak peduli, yang penting kalau dia berlakon sama Man-Ok, gua feeling2 Man-Ok tu gua la....*terus buat muka eksyen*...

Semalam, gua indak ingat episode ke berapa tu, tapi yang penting, Tae-Ik sdh meluahkan perasahan dia sama Man-Ok, gua masa tu sdg2 duduk di katil pun terus la peluk bantal peluk....masa gua peluk bantal, masa ni la pula, laki gua masuk bilik, terus cakap sama gua 'Ma, papa pegi buang sampah dulu ah...' Gua punya respon, cuma angguk2 kepala saja la.....

Mungkin tu laki hairan apa yang gua tengah konsentret tinguk tu kan, terus tu laki pun duduk la di hujung katil....terus la join sekali tinguk.....lepas 10 minit tinguk...buli2 tiba2 tu laki cakap sama gua 'punya la kecik kaki urg ni...lelaki ka perempuan ni...' Bikin panas eh.... Yang dicakap ni bukan urang lain, mana yang gua ada feeling2 tu, itu la jugak yang dia cakap......terus la automatik gua cakap..'pegi la papa buang sampah.....' nampak tu...... sakit ati gua tau..... terus tu laki berdiri sambil senyum2.......biar pun kaki dia kecik, muka dia mcm perempuan...gua suka tauuuu........*buat muka tembirang*




Kepada Tae-Ik....... adik di sini ni amat meminati diri mu tau....*yeaiiiii kin kambang bulu kan* tapi jgn susah, di sudut hati yang besar kecil ni, tetap kpd lakiku sorang......wakakakakaka....

p/s : setiap kali rancangan ini dimainkan, gua akan pastikan gua anak beranak sudah siap makan malam, dan semua pinggan mangkuk sudah dicuci, tutup pintu dan kemudian baring sambil feeling2 tinguk cerita ni. Tiada adegan penderaan berlaku kpd anggota keluarga, sebab mmg tugas lakiku buang sampah, sekian terima kasih.

Majulah Drama Korea.....wakakakakakkaa....mati la kalau rtis Malaysia nmpk ni stetmen....


Puan Saiman 'signning off...'


Tuesday, April 9, 2013

Sejak ada FB ni kan, gua rasa bukan gua sorang jak yang malas mau apdet blog...rata2 la...jadi sila salahkan FB....muahahahhahahaha....

Gua mau bagitau di sini beberapa perkara....yang pertama...

1) ada antara kamurang rindu sama gua kan.... mengaku la bah...kalau indak rindu, indakkan kamurang selalu pg blog gua ni kan....kecuali la kalau kamurang ni frenlist gua di fb...kan....kan

2) Gua sekarang ni bukan malas betul mau apdet blog, sebab bila gua buka...tutup balik, buka, lepas tu tutup balik...macam gua indak tau magu cerita apa...well bukan artis pun kan...hahahahahaha....

3) Sejak kebelakangan ni, hidup gua hura hara sikit....maklum la teda maid kan....jadi gua la maid yang paling cantik di kawasan perumahan gua...sila muntah beramai2....

4) Masuk 2 tahun sudah gua teda maid ni....tapi sejak akhir2 ni, tu laki gua macam surrender sudah...balik2 hint2 mau cari maid, tapi gua buat deekkk jak...muahahahhaa...tensi terus laki gua...

5) Ok gua sibuk...sekian terima kasih.....

p/s : bagus kalau sibuk pegi dengar ceramah politik, ni gua sibuk mau lipat kain la, cuci kain la, masak la..... opssss...gua lupa, skrg ni gua di ofis pula...over n out....

Puan Saiman 'signning off'...

Wednesday, January 23, 2013

Cerita nan purbakala

Ini barulah tuan punya blog yang betul2 malas mau apdet blog, skrg ni fb pun start sdh terbiar, ada urg komen br  gua bls, klu teda, gua aplod jgk la klu ada yg gua indak puas hati tp tertakluk sm mood jgk la....ok, mari kits kembali ke pangkal jln.....muahahaha....

Masa bulan Mei tahun lepas, ada pameran Matta Fair di Suria Sabah. Jadi kebetulan gua sama adik2 gua tengah berjalang2 sambil mengurat lelaki muda jalan2 mencuci mata. Bukan ada niat pun mau pegi makan angin ni. Maka dipendekkan cerita, ternampak la satu 'booth' di Matta Fair tu, ada Muslim trip pegi Disneyland, Hongkong dan China dari 17-23 Disember 2012 <---- ah....tolong="" bagitau="" blog="" bulan="" cerita="" dan="" kena="" la...="" nanti="" ni="" publish="" puji="" punya="" rajin="" siap="" sila="" tahun....lepas="" tuan="">

Tapi seminggu sebelum jalan tu, tu tour company bagitau yang masa 'makan angin' nanti ditambah lagi 1 hari, bermakna kami akan berada di Hongkong selama 2 hari, tanpa ada sebarang pertambahan pembayaran, cuma makan untuk hari pertama adalah ditanggung sendiri...ok la kan, biarpun ditanggung sendiri yang penting kena bawa pegi makan tempat yang halal...walaupun indak sedap dan mahal mampus.

Gambar ni adalah gambar hari pertama kami tiba di Hongkong. Penerbangan dari KKIA via Brunei terus ke Hongkong...wah speaking London you...yaiii....baru cakap 1 perkataan sudah mau eksyen macam tuuuttt.....

Sampai saja kami di Hongkong, kami terus di bawa pegi 'sightseeing'. Masa ni suhu di Hongkong lebih kurang 12 darjah celcius....bagi kita yang dari negara panas ni, memang sejuk la. Gua rasa lebih sejuk dari ekon ofis. Cuba tinguk anak gua tu, pucat semacam kan. Apa indak, sejuk betul. Baru pula gua perasan, begini la anak gua buat, setiap kali bergambar, gerenti tu jari buat begitu....maklum la, sikit bulan lagi, mau bujang sudah anak gua ni...



Gambar di bawah ni pula, gambar hari kedua kami di Hongkong... nampak semua kesejukan. Ini pula sudah masuk dalam Disneyland....masa ni la semua orang pakat2 pakai baju tebal. Apa indak tebal, suhu sudah 10 darjah celcius...masa ni la tandas la jadi peneman setia. Nasib baik la, tandas dalam Disneyland di banyak. Sudah la banyak, bersih lagi. Walaupun ramai orang masuk. Jangan susah hati kalau mau di Disneyland ni, ada 1 kawasan tu, ada restoren 'terbuka' yang menyediakan makanan HALAL. Macam mana kami tau, ceritanya begini...

Masa kami masuk di salah satu kawasan tempat makan tu, kami pun berpusu2 la masuk, sebab kami nampak adalah orang2 yang bertudung ni makan. Tiba2 ada seorang amoi tu tegur bapa gua. Jadi bapa gua pun tanya la halal ka tidak.... Terus amoi tu cakap...no...no here no halal... I show u where the halal restaurants is....

Amoi tu pun bukan main lagi bersungguh2 kasih terang sama bapa gua, siap bagi map lagi... siap amoi tu kasih terang sama bapa gua di mana tu restaurants, terus amoi tu cakap sama bapa gua, I saw your this, sambil dia tunjuk lambang kopiah yang bapa gua pakai tu....Syukur Alhamdulillah....

Lepas tu, adik gua tanya la sama bapa gua di mana tu restaurant, bapa gua bagi jak map tu, nah, cari sendiri...wakakakakakaka...bapa gua bilang, dia indak faham tu amoi cakap sebab pelat betul dia cakap...waakkakakaka...tapi masa amoi tu kasih terang, bukan main lagi bapa gua angguk...owhhh..here ka...last2 rupa2nya bapa gua indak faham sebenanya.

Maka berduyun2 la kami cari tu tempat makan ikut map tu la...satu yang gua perasan di Disneyland ni, ada satu kawasan yang dikhaskan untuk orang yang merokok, jadi siapa2 yang mau merokok dipersilakan la...kalau merokok di sana sini akan dikenakan denda...berapa ?? Gua indak tau, kalau mau tau, pegi sana sendiri dan sila la merokok, nanti sudah tau berapa kena denda, sila la bagitau gua ok....


Wajah ceria di pagi hari. Walaupun baru hari ke-2 kami di Hongkong, tapi cuaca tu, mendung dan berkabus. Sangat sejuk <-- bersalji="" biasa="" booth...tapi="" dalam="" disneyland="" emua="" grup="" gua="" jam="" jugak="" kaki="" kalau="" kami="" kaw2="" kutuk="" lepas="" mesti="" ni....="" ni="" orang="" pakai="" pakat2="" sarung="" satu="" sebab="" sejuk="" semua="" tangan="" tetap="" yang="">dasar sakai
  nantilah gua uplod gambar2 yang diambil masa di dalam kawasan Disneyland ni...tapi gua indak janji la ah...kalau baaaaanyaaak permintaan gua uplod la, kalau indak, gua indak la uplod....dasar pemalas....

Masuk dalam Disneyland ni, sudah masuk dalam package.... jadi gua indak tau berapa harga tiket dia. Tapi dalam ni, semua mainan percuma la, naik la semua permainan sampai pengsan. Yang mau tahan duit hanya untuk beli makanan ringan, makanan tengahari/malam dan jugak souvenier. Disini gua anak beranak berabis beli jagung, macam la tiada jual jagung di tempat sendiri... sebab itu jak buli di makan, kalau mau beli sosej, was2 tahap langit ke 7. Tapi gua indak beli souvenier dalam ni, sebab mahal...adapun gua beli, cuma utk anak gua. Lagipun bukan apa, gua fikirkan, selepas 2 hari di Hongkong, kami ada 6 hari lagi di China. Gua takut duit nanti kena guna untuk kecemasan. Maklum la masa jalan ni kan gua baru baik dari demam, takut jugak gua 'kambuh' balik. Lagipun, gua kan ada bawa mummy sama bapa, gua takut jugak beliau gua tu demam ka, sakit ka, lagipun mummy gua tu pun bukannya kuat. Selalu sakit belakang sama sakit lutut, tu yang gua takut tu. Alhamdulillah selama kami di sana, tiada pula kami sakit, mungkin di tempat urang kan, tapi bila balik KK, bergilir2 kami demam. Urg cakap mungkin sebab pertukaran cuaca kan....


bersambung.... <--- ada="" bah="" depan...="" kalau="" la="" malas="" minggu="" rajin="" sambungan="" sampai="" tunggu="">


Puan Saiman ' signning off'...




Friday, January 11, 2013

Tugas2 Khas

Hari ni hari 5 sdh....hari yang paling ditunggu2 oleh semua org.....kalau gua la kan, asal jak hari 5, mula la di kepala ni memikir sambil2 buat planning... plg jak dr ofis petang nnt....mau cuci kasut anak. Lepas cuci kasut, cuci baju sekolah, baju kerja. Lepas tu masak lagi......betul la urg2 tua ckp, macam mana pun tinggi pg sekolah...mmg di dapur jgk la pegi.....klu dulu, masa ada maid, gua jgk masak, klu tu maid msk, sanggup ni tu laki mkn d luarr....gua indah marah...gua lagi suka, kena belanja ba.....gua lagi kena tny mana mau makan....nah, sepa indak suka kan...

Tapi skrg ni....semua la gua buat, cuci kain, gua, masak gua, cuci tandas, pun gua......errrr cuma kemas katil jak bukan gua, tu tugas, laki yg buat....gua bangun pagi, terus d dapur, dari matahari malu2 keluar, sampailah matahari pakai spek mata...gua masih lg d dapur...mcm2 dibuat...jd urg yg bangun lambat kena la tlg kemas kan.....tapi, bukan ini ba yg sebenarnya yg gua mau cerita.....tapi sebenarnya ini.....

Asal jak gua bangun pagi, yg terlintas dikepala gua ni, 'malam ni mau msk apa'.... kalau di ofis pula, dari pagi, mesti ingat 'apa la anak aku buat di sekolah ni'...lebih2 lg kalau pagi tu hujan lebat...terus ind k konsentret gua d ofis, balik2 tinguk di luar...mcm2 di kepala, takut anak main hujan la.....basah la.....kdg2...lain bos tanya lain yg gua buat...... mcm hthun lpeas...bos gua kasih tau gua dia pg meeting.....guess what ???? Buli2 gua pg ikut meeting tu...siap ikut minum lagi tu...yg bikin malu tu, si p pengarah panggil minum lg....patut la bos tinguk gua semcm jak....bila balik ofis, bos gua tny 'Pengarah kol ko srh pg miting ka? Gua pun tny bos gua balik  ...'bukan kita srh saya attend ka tu....? Bos gua terus ketawa.......'tiada, sia kestau saja ba tu, yg sia mau pg miting..tu yg sia heran, tiba2 ko masuk...' imagine la ba....urg mati2 indak mau pg miting, gua pula, mati2 menyerah diri......'sigh'.....sib baik la bos gua ni jenis yg cool jak, klu kena urg lain kali, dlm miting room tu jgk kena suruh keluar...tapi bos gua senyum jak, siap angguk kepala sama gua lg tu...jd si binggung ni pun apalagi, senyum siap  angguk balik lagi tu...sandih ehh..... masa tu, asal bos gua nmpk gua, ketawa jak dia....

Skrg ni (masa blog ini ditaip)....di luar berangin...mendung lagi tu....jadi skrg ni fikiran gua ni mcm biasa, terfikir2 lagi psl anak gua d tmpt tuition.....gua rasa, anak gua sdg bergembira d tmpt tuition dia tu, gua jak lebih2 beremosi....'sigh'...mlm ni laki gua sdh bagi greenlite indak payah msk.....j gua buli buat keja lain......'dabel sigh..'




Puan Saiman ' signning off...'

Tuesday, January 8, 2013

Sunday, January 6, 2013

Happy New Year

Assalamualaikum.....

Happy New Year...(baru mau wish kunun, urg sdh 6 hari sambut thun baru, gua baru sibuk mau wish). Punya la lama indak apdet blog ni...bukan apa, sejak bertukar sdh papran layout blog ni, macam malas sdh gua mau apdet blog (alasan semata2)....padahal mmg pemalas pun.

Lagipun, sejak d ofis gua tu semua pun mau dikasih block. Bukan jak fb sama blog, tapi yahoo punya hiburan pun indak bulih dibaca.....ini lagi la buat gua mogok mau apdet blog.

Lagipun, semenjak dua menjak ni, gua indak tau mau kasih cerita apa...nnt kalau dikasih cerita, takut pula urg sngka gua ni riak, ataupun, takut2 jgk urg salah sangka....(alasan lagi...)

Ok, gua mau sapu2 sama mop dl ni blog....bersih nnt gua sambung balik, Insyaallah....


Puan Saiman 'signning off...'