Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Thursday, January 14, 2010

My Darling Taxi Driver

Sebelum pegi KL hari tu, masa tunggu hubby beli something, me and my son tunggu la dalam kereta. My son duduk la di driver seat..... so this is our conversation..

Anak gua : Ma.... abang tau sudah bila besar nanti abang mau jadi apa....

Gua : Bah, kasih tau la mama, abang mau jadi apa....(excited sudah gua tu...)

Anak gua : Mama teka la....

Gua : Mau jadi macam Papa...

Anak gua : Salah.....

Gua : Mau jadi macam mama....

Anak gua : Salah.....

Gua : Ok, abang kestau la sama mama, abang mau jadi apa.....

Anak gua : Abang rasakan Ma, abang mau jadi driver teksi la....

Gua : HAH!!!!!!..... Apasal pulak mau jadi driver teksi (nasib gua ndak pengsan)

Anak gua : Kan kalau kita pegi epot kita naik teksi, nanti sampai KL pun naik teksi. Kalau Papa mau pulang dari epot2 malam2 (hubby gua kalau balik dari outstation suka ikut fligt malam sebab malasm mau stay another night), ndak la payah papa teksi, abang jak ambil dia pakai teksi abang....

Gua : Aikkkk..... abang suka jadi driver ka...

Anak gua : Ya, abang suka jadi driver teksi sebab bulih dapat duit....

Gua : Susah tu... bukan semua urang mau naik teksi... mahal bah.... bagus lagi orang naik bas...

Anak gua : Abang minta la urang bayar murah2 jak....

Gua terus diam, malas gua mau bersoal jawab.....

Bila hubby gua sampai, gua terus kasih story la........ hubby gua ketawa2 dengar... tapi belum lagi tu.......

Inilah gaya anak gua.....sibuk kasih pusing2 stereng kereta..... bila gua tanya kenapa ndak tinguk gua masa gua ambil gambar, dia jawab 'orang tengah driving mana bulih tinguk siring (tepi), mesti tinguk depan jak'.



Bila gua suruh tinguk gua...tinguk bah muka tu..... marung (masam) jak. Bulih2 dia cakap, gua kacau dia memandu...nanti kena saman kunun oleh trapik..... bikin panas tul....
Akhirnya gua menang jugak..... gua paksa dia senyum.... nasib masa ni hubby gua belum sampai, kalau ndak, mana dia mau bergambar tu, mesti dia suruh gua bergambar sama papa dia...
Belum lagi abis cerita ni.............

Masa kami di KL hari tu..... masa dalam teksi on the way pegi Sunway Lagoon.... tiba2...

Anak gua : Ma..... bagus lagi abang jadi driver teksi kan..

Gua : La.... sampai sini abang cakap pasal mau jadi driver teksi ka...

Anak gua : Ya la bah..... kalau abang jadi driver teksi, mama sama papa ndak payah lagi naik teksi urang, mama sama papa ikut abang jak...

Gua : Kan, abang bulih bawa kereta kita sendiri...

Anak gua : Kalau abang bawa kereta kita sendiri, nanti urang ndak bulih naik, kalau teksi, abang bulih berhenti kasih naik urang....

Driver Teksi : Wah..... kalau adik ada teksi nanti, ramai la urang naik teksi adik tu, nanti uncle ndak la boleh cari makan ni......

Gua sama hubby gua ketawa jak dengar.......

Sampai la semalam..... Ada borang dari sekolah yang ibu bapa kena isi... dan salah satunya...... CITA-CITA......

Hubby gua dalam study room, anak gua di ruang tamu, tinguk katun....

Hubby gua : Abang.....

Anak gua : Ya.....

Hubby Gua : Sini kejap.. ada Papa mau tanya...

Anak gua pun pegi la mengadap Papa dia.....

Hubby Gua : Ada bah Papa mau tanya ni......

Anak gua : Apa Pa.....

Hubby Gua : Nanti abang besar nanti abang mau jadi apa???

Anak gua : Kan abang sudah cakap dulu..... banyak kali sudah abang kestau...papa ni lupa ka...

Hubby Gua : Ya, Papa lupa. Itula Papa mau tanya ni.....

Anak gua : Abangkan mau jadi driver teksi....

Hubby gua :.....(terus tepuk kepala)....Hah!!!!

Anak gua : Ya, abang mau jadi driver teksi....jangan lagi Papa tanya2 abang ah.....

Dan dalam borang tu pun tertulis....... Cita-Cita : Pemandu Teksi

...................SIGH.............................
p/s : kalau dulu, masa cikgu2 tanya, mau jadi apa..... ada yang mau jadi cikgu la, mau jadi pramugari la, mau jadi polis la, jadi askar la. Setahu gua, teda pulak kawan2 gua yag mau jadi driver teksi..... ini first time gua dengar....DARI ANAK SENDIRI........*pingsan*....
p/s/s : Jangan salah sangka, gua teda masalah ngan 'driver teksi'. Ini gua syak, anak gua suka main game di 1B tu.... di Boo Boo Land tu.... tingkat 3. Ada satu maching games tu yang driver teksi ambil penumpang tu...siap teksi tu bulih ambil penumpang dari dalam laut.....lol.....
Puan Saiman 'sign out'........

2 comments:

Cath J said...

hahahhahah... ketawa aku baca part bapa terpaksa tulis cita2 anak.. teksi driver... hahaha... nda pa lah bah tu.. masih budak2 kan... (Jgn mau jadi ultraman sudah)..

Dulu2 saya darjah 4 kah.. kana tanya cita2 oleh cikgu... 'penyanyi'...wakakkakakaka... 2 kali cikgu tanya ... hahahahha.... sekali nah... jadi housewife...wakakaka

Puan Saiman said...

warghkakakakaka...... ya bah.... td sia ada tny hubby ada ka di tulis cita2 tu, dia bilang ada tapi dia pg padam balik. Biar cikgu tanya sendiri sama my son.....