Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Monday, June 7, 2010

Sila percaya


Ellloooo kawan-kawan..... Ok, seperti biasa, kalau hari Isnin, gua memang sibuk <----- Sila percaya....
Ok, gua ada mau bagi satu cerita yang gua alami bersama laki gua ketika kami bercuti. Jangan risau....cerita ini bersih dan suci <--- Sila percaya..
Gua memang suka berjalan2 menghabiskan duit laki gua <--- sila percaya... muahahahhahaa.... laki gua memang tahu hal ini. Tidak percaya, sila tanya laki gua <--- kalau berani tanya la..dan sila mention blog gua sama laki gua ok. Kalau tidak, laki gua akan hairan dari mana kamurang tau, gua bukan apa, gua takut laki gua nanti sangka, kamurang ni ada kaitan sama Nujum Pak Belalang....
Ini adalah cerita berkenaan hotel yang pernah gua tinggal masa gua bercuti dahulu dan tempat ini bukan di Negeri Di bawah Bayu <---- gua sanggup bertarung nyawa demi negeri gua ini <--- ya kawan-kawan, gua ada unsur-unsur semangat patriotik ..hehehehehe
Gua tinggal di hotel ni selama 6 hari 5 malam. Hari pertama, kedua dan ketiga, berjalan dengan baik dan aman sentosa. Malam ke-empat. Sesuatu telah terjadi. .....ting...tong.....ting...tong....tok...tok...tok....(bell bilik berbunyi). Gua bangun. Tinguk jam 12.15 pagi. Sebagai seorang bini yang cantik dan baik hati serta gebu dan bersopan santun <--- sila percaya..... gua kasih bangun laki gua. Ada orang tekan bell dan ketuk pintu. Laki gua pegi tinguk. Gua duduk dan dengar. Bila sampai di pintu, gua dengar perbualan ini.
Orang di pintu : Selamat malam, Encik Saiman....
Laki gua yang ensem : Ya..selamat malam...
Orang di pintu : Saya ........ Ketua Security di sini. Maaf mengganggu. Saya terima laporan yang pintu bilik encik ini terbuka. Itu sebab saya buat pemeriksaan.
Laki gua yang ensem : Macam mana kamu nampak pintu ni terbuka...
Orang di pintu : Tu (sambil menunjukkan sesuatu). Melalui CCTV.
Laki gua yang ensem : Oh ok, terima kasih.
Orang di pintu : Sila kunci pintu dan selak sekali. Terima kasih dan selamat malam.
Laki gua yang ensem : Ok, terima kasih. Selamat malam.
Gua dengar laki gua tutup pintu dan selak sekali. Lepas tu laki gua naik katil. Tiada apa2 yang berlaku selepas itu sebab laki gua tidur begitu jugak gua. Tiada sebarang komunikasi berlaku antara gua sama laki gua.
Pagi tu, bila bersarapan bersama.....
Laki gua yang ensem : Ma.... semalam sebelum kita tidur, papa ada kunci pintu bah kan...
Gua yang cantik : Ada...
Laki gua yang ensem : Hairan...macam mana pintu tu bulih terbuka tu ah...
Gua yang cantik : Ala...mungkin tidak tertutup rapat bah tu...
Laki gua yang ensem : Ya, barangkali la kan...
Selepas itu, laki gua yang ensem, gua sama anak gua pegi berjoli2.... dan lupakan terus cerita pasal pintu....
Malam terakhir di hotel tersebut.....
ting...tong...ting...tong.......tok..tok...tok.... Gua bangun. Tinguk jam. 12.15 pagi. Gua kasih bangun laki gua. Biasalah guakan bini yang cantik. Jadi tugas gua cuma pasang telinga. Laki gua pegi buka pintu.
Orang di pintu : Selamat pagi. Saya dari room servis. Ini selimut yang tuan minta.
Laki gua : Errr...selimut. Kami tiada minta selimut.
Orang di pintu : Oh ya ka...maaf tuan. Tapi kami terima panggilan dari bilik *** ini. Yang tuan minta selimut.
Laki gua : Oh ya ka...tapi setahu saya tiada pulak kami minta. Isteri sama anak saya pun sudah tidur. Tiada orang yang minta tu.
Orang di pintu : Oh ya ka... tidak apa la tuan, kebetulan saya sudah hantar, ambil saja la.
Laki gua : Oh...ya la. Terima kasih.
Lepas tu gua dengar laki gua tutup pintu dan selaknya sekali....
Laki gua yang ensem : Ada orang hantar selimut..dia cakap kita minta...
Gua yang cantik : Oh.. mungkin durang salah bilik tu..
Laki gua yang ensem : Ya la, barangkali....
Laki gua tidur dan gua pun terus tidur. Tiada apa2 lagi berlaku. Sehinggalah 1 jam kemudian......
Kringg....kringggg...kringg......
Isshhhhh..........semalam orang ketuk pintu. Tadi orang hantar selimut...sekarang bunyi telefon lagi. Laki gua angkat. Gua pasang telinga. Bukan cemburu. Tapi gua musykil jugak, siapa yang telefon 1.15 pagi ni.
Laki gua yang ensem : Hello....
Orang di hujung talian telefon : Maaf menggangu Encik.... Kami nampak melalui CCTV ni, pintu bilik encik terbuka. Boleh tutup pintu...
Laki gua yang ensem : Ahh...saya sudah tutup tadi, siap kunci lagi...
Orang di hujung talian telefon : Boleh encik tolong periksa.... no bilik encik *** kan....
Laki gua yang ensem : Ya... ok terima kasih. Sekejap lagi saya periksa.
Lepas laki gua letak telefon. Gua terus pasang lampu bilik..
Gua yang cantik : Kenapa ???
Laki gua yang ensem : Entah..durang cakap papa belum tutup pintu..
Gua : Ehhh... bukan sudah tutup ka tadi...
Laki gua sambil berjalan ke pintu : Ya..sudah bah..
Sah.....pintu bilik terbuka. Tidak juga buka besar, tapi cukup la menyisipkan badan untuk masuk ke bilik.
Laki gua yang ensem : Papa turun sekejap ah...
Gua yang cantik : pegi mana....
Laki gua yang ensem : Mau pegi lobby kejap.. Tutup pintu ni dan kunci. Jangan tidur. Jaga abang (anak gua). Jangan takut tiada apa2 tu. Jangan off lampu. Biar bilik terang. Dan jangan masuk tandas sampai papa balik.
Gua yang cantik dan takut : Ikut.....
Laki gua yang masih ensem : Jangan la. Tunggu sekejap. Jaga abang. Tiada apa2 tu. Papa pegi jumpa orang yang hantar selimut tadi dulu.
Gua yang masih cantik dan takut : Ok...jangan lama ah...
Laki gua yang ensem : .....angguk terus kiss dahi gua <--- sila percaya.
15 minit lepas tu ......
ting...tong.....
Gua yang masih lagi cantik dan tetap maintain takut : Siapa tu.....
Laki gua yang ensem : Papa...buka pintu...
Gua terus buka pintu......
Lepas masuk bilik, laki gua tutup dan kunci bilik...
Laki gua yang ensem : Papa pegi jumpa orang yang hantar selimut tadi tu. Dia sendiri cakap, dia dengar papa ada tutup dan kunci pintu. Dan memang ada panggilan dari bilik kita minta selimut. Sebab lepas dia hantar selimut, tiada lagi orang minta selimut. Kalau durang salah hantar, mesti orang yang minta selimut tu kol balik kan...
Gua yang cantik dan masih lagi takut : Jadi..apa la yang kita buat sekarang ni <--- jangan kamurang salah sangka ah..bukan buat apa2....maksud gua, minta pindah bilik ka.....kena kasih beli gelang ka..oppsssss
Laki gua yang ensem : Tadi di lobby ada offer kita pindah bilik, tapi papa cakap indak payah la. Sebab kita check out sudah pagi ni kan. Lagipun, macam mana mau pindah. Abang tengah tidur. Belum kemas lagi....
Gua yang takut tapi masih lagi cantik : Oh ya la..... <--- see...gua ni dengar cakap laki... gua dengar cakap supaya kena kasih beli gelang ...opssssss
Laki gua kasih off lampu bilik kecuali lampu dekat pintu bilik... Walaupun takut tapi gua tertidur jugak...apa tidak, mengantuk bah...
Dan pagi pun menjelma..... takut2 pun, gua tatap bangun jam 9 lebih....
Lepas mandi, pegi breakfast, naik balik pegi bilik, packing dan terus berambus dari bilik berhantu tu......
Ok..... sila takut. Sebab cerita ini memang benar-benar terjadi <-----sila takut....... dan terdengarlah sayup-sayup kejauhan bunyi anjing melolong bersahut-sahutan.... disinari oleh cahaya bulan penuh dan terdengar-dengar jugak bunyi burung hantu berbunyi <---- aiiyyyaaaa.... ini sudah lebih.....saja la gua mau kasih kesan bunyi sikit.....supaya cerita ni jadi kick sikit ma <----- dan SILA PERCAYA cerita ini....
Puan Saiman 'signning off'....


7 comments:

HoneyBUZZin said...

Wa...ni macam cerita X-file uda nih....
Kata orang, setiap satu hotel mesti ada satu bilik yang berhantu..mangkali..err..err...malam itu......

Puan Saiman said...

honey...

ko belum tau kakak malam tu, abis bah fuh kiri fuh kanan masa abg turun pegi lobi tu. Bukan jak segala bacaan bertabur, pandai salah masuk lagi tu. Segala bacaan yg dalam kepala pun, otomatik ilang bah. 1 pun indak teringat. Takut punya pasal... pasang tv, volume kasih besar2.

Mungkin betul jgk, sebab bilik kami dapat tu sudah lah besar, paling hujung lagi..... isshhhhh.... walaupun begitu, kakak tetap suka stay di hotel ni. Hotel ni mmg best....

Rosc said...

Salah satu hotel di kk kah nie..seram juga woh. tapi tia heran lah mana2 hotel mesti ada satu specific bilik tu ada pengacau nye...

Puan Saiman said...

Rosc dear,

bukan sini tapi sana kl... klu sia pg kl kan, mmg ni hotel la tmpt kami stay, ramai sabahan sama sarawakian suka tinggal ni tempat. Tapi itulah first time kami kena begini. Walaupun sudah kena kan, mau jugak kami stay di sana bila kami pg kl nanti <--- indak pandai jara bah kan...hehehehhehee

Rosc said...

ndak pandai jara2 juga kamu nie. len kali ko p sana sebelum tido cuba ko tarai itu selipar atau kasut kan ko kasih simpan arah bertentangan pagi2 cuba ko check kalau masi sama dia punya arah kalau ada perubahan ada lah tu. itu petua orang kono kalau ko mo tau itu bilik ada penghuni lain hehehehehe

Puan Saiman said...

Rosc..

kahkahkahkahkah... ya bah kan, indak bah kami pandai jara. Sudah kena kan, masih lagi 'gatal' bah mau tinggal sana. Mungkin kami anak beranak selesa bah tinggal sana. Tq my fren...tq very much... nanti sia pg, gerenti sia try, siap ambil gambar lagi, itupun kalau sia indak lupa...hehehehhe

ps : betul ni, sia betul2 try nanti <--- itu menunjukkan ketakutan sia tahap gaban, kahkahkahkahkahkah...

SJB said...

Eeee menyesal saya baca kau punya N3 ni, bikin takut betul. "TAPI" mahu juga tahu apa cerita dia hehehhe. Memang lah tu kan kalau hotel. eeee takutttt.