Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Thursday, October 29, 2009

Garang macam rimau

Inilah gambar anak gua yang terbaru. Gua ambil masa pegi Kundasang 2 minggu lepas.





Hari selasa yang lepas tu, lepas abis ofis hour, hubby gua ambil gua dari ofis. 'Kuda putih' gua kan masuk klinik, jadi pagi tu hubby gua juga hantar gua. Lepas hantar gua, barulah hantar anak gua pegi sekolah.




Ini perbualan dalam kereta...




Hubby : Ma, tadi pagi kan, lepas mama turun, baru abang bagitau, abang minta hantar dulu...




Gua : Oh ya ka... eh ngapa dia ndak kestau ....




Hubby : Entah..... dia takut sama mama bah tu...



Gua : Oh, ya ka.....



Alamak garang betul ka gua ni ah........ Gua rasa gua ni bukannya garang mana pun. Cuma ngan anak gua ni, gua strict sikit.... errr... bukan sikit tapi BANYAK. Lagipun bagi gua, kalau mau mendidik anak ni biarlah dari rebung, sebab kalau sudah jadi pokok bambu, sudah ndak bulih dibentuk. Siapa yang ndak sayang anak kan..... Macam juga mummy gua dulu, garang yang amat....... gua memang pernah kena rotan. Tapi kena rotan ndak la sampai mati kan... tapi tujuan merotan tu supaya kita ingat salah yang kita buat tu. Supaya lain kali kita ndak buat lagi.
Lagipun lain orang lain cara mendidik anak kan. Berbanding gua ngan hubby gua, gua memang merotan kalau apa yang gua cakap ndak kena dengar, lebih2 lagi kalau gua sudah bagi warning 3 kali.... itu maknanya kesalahan yang dia buat tu memang besar ataupun membahayakan diri sendiri, maklumlah anak lelaki kan... makin dicakap makin la dia mau cuba... Kalau gua sudah marah... hubby gua akan buat ndak tau jak, tapi bila gua sudah cool down, hubby gua ni akan pujuk anak gua, dan lepas tu suruh anak gua peluk gua and say sorry.... gua peluk jugak... walaupun masa kena peluk oleh anak gua tu, gua tetap nangis punya.....see... gua marah kejap jak tu.
Begitu juga ngan hubby gua, kalau dia marah anak gua, gua ambil sikap berdiam diri..hubby gua ni marah jak, tapi tangan ndak sampai macam gua.... Nanti kalau hubby gua sudah cool down, gua akan kasih explain anak gua kenapa dia kena marah, dan lepas tu gua akan suruh dia say sori ngan Papa dia.

Gua rasa mana2 parents yang gua kenal memang marah anak kalau buat silap ataupun kenakalan yang melampau-lampau. Kadang2 perkara yang ndak pernah durang buat pun durang akan buat tiba2. Biasa la budak2 kan. Gua pun pernah juga jadi budak. Atau gua sama mummy gua jak yang pernah rotan anak... orang lain ndak pernah rotan anak barangkali kan....




Nampak gambar rimau ni.... barangkali kalau gua marah begini la kali muka gua ah.... bah, ndak kamurang takut... gua ni rimau jadi-jadian....
p/s : Gua memang jarang rotan anak gua ni, seingat2 gua selama 6 tahun umur dia ni, baru 2 kali gua rotan dia.... lepas gua rotan, gua berkurung dalam bilik. Bukan apa... gua masuk bilik sebab gua nangis...... lepas gua nangis, nanti ada sesi peluk memeluk ngan anak gua, gua ngan dia akan nangis sama-sama.... 1 nangis sedih, 1 lagi nangis sebab nampak mama dia nangis.... isshhh... gua rindu pula ngan anak gua ni....

p/s/s : Anak gua tau gua ada blog ni, tapi gua rasa dia belum lagi tahu apa fungsinya... yang gua tau dia senyum jak kalau gua kasih nampak gambar2 dia dalam blog... Gua harap satu hari nanti kalau dia dewasa dan memahami erti kehidupan, dia akan baca blog ni dan gua mau dia fahami kenapa gua garang ngan dia.... sebabnya gua mau dia jadi MANUSIA yang berguna utk Agama, Bangsa dan Negara... semua parents pun mengharapkan anak akan jadi MANUSIA yang bergunakan....



Puan Saiman 'sign out'..........

2 comments:

LeeYo said...

daling..sia pn mau garang2 sdh ni..anak2 skrg ni daling.. biasa la.. dulu kita kana kc besar mata trus kecut...ehehe...

Puan Saiman said...

Betul tu daling, skrg ni kalau kasih besar mata kan, ada lagikita kena tanya kenapa tu mata pandai besar...sigh...