Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Wednesday, May 20, 2009

My Best Friends Stories.

Semua orang dalam dunia ni ada best pren kan. Cuba tinguk dalam cerita 'Friends' tu, durang ada 6 orang kan... pun bulih jadi best pren. Dalam cerita 'Sex in the City', dalam cerita 'Deseprate Housewife' (walaupun durang ni berdangki-dangki, tapi tetap juga ambil berat kan). Bukan jak dalam drama di tv, tapi dalam Majalah Gila-Gila pun begitu juga. Sepa ndak ingat Cerita '3 Dara Pingitan' bersama dengan Makcik Wok ngan Jai... hahahaha.... Jaki Jipang.... (errr... apa yang Puan Saiman melalut ni...).


Ok, sambung balik ngan cerita pasa best pren ni kan..... ini la kisahnya....treennngggg....trennngg.... trennnggg.... <-- muzik latar (sambil mengenang masa lalu...hehehe)


1. Best pren yg pertama (namanya Ann, itupun kalau ndak salah la...)


Dulu-dulu la kan, masa naik darjah 1, ada seorang budak ni selalu duduk sebelah Puan Saiman, nama dia Ann. Oleh kerana masa darjah 1 ni, Puan Saiman sekolah di Hwa Shiong di Putatan, maka dialah yang selalu ajar Puan Saiman baca Cina. Walaupun begitu, ada satu perkara yang Puan Saiman kagum ngan dia ni.... Ann ni sudahlah pandai, cantik lagi tu, tocang 2 lagi tu, mata sepet, kulit putih, cakap pun halus jak--> Puan Saiman jangan cakaplah, sudahlah gaya tomboi, rambut pindik, cakap pun kasar, tapi yang paling mengagumkan ialah bapa dia pakai Land Kruser (yang warna hijau tu)...wah kagum ni.......... hahahahaha, bah dulu mana la bah ramai urang drive kereta besar ni kan.... masa ni bapa Puan Saiman drive kereta biasa jak. Tapi jangan ndak tau bapa Puan Saiman pegi kerja naik kereta api dari Putatan ke Papar. Kereta..... di bawah kolong rumah...siap tutup sama selimut lagi tu... ayam sama kucing pun ndak berani kasih tinggal tapak kaki ohhh.... hahahahahhaha... Cuma perkara yang sama antara kami ialah pakai beg warna hijau, pulang sekolah... tali sangkut di dahi / kepala.... rasanya masa ni kami dua la paling hebat..... tapi yang paling sedih, masa pindah sekolah, ndak sempat pun jumpa dia...


2. Best pren yang kedua.......(nama dia Rashidah, Masniah, Rafidah)


Bapa kasih pindah sekolah masa naik darjah 2. Masa dalam kelas ni, nama diatas ni la kawan-kawan Puan Saiman... masa ni kami la samseng sekolah. Kalau satu urang kena buli, yang 3 lagi akan cari orang tu..... hahahhaha... kami geng sampai la darjah 6. Tapi samseng budak-budak dulu ndak sama cam budak-budak sekarang ni... sampai tumbuk menumbuk... samseng budak-budak dulu lain... tapi samseng kami ni, samseng bawa bekal dari rumah.... dulu-dulu la, zaman 80an, kebanyakkan sekolah kan ada kebun. Dijadikan cerita, di kebun sekolah tu cuma di belakang sekolah jak, ada satu kayu yang sudah tumbang.... di sana la tempat kami makan.... bila makan... masing-masing buka lauk... pernah sekali seingat Puan Saiman, sekali kami buka bekalan, semua bawa ikan guring... hahahahaha.... lepas tu bukan lagi makan ikan guring sendiri, tapi makan ikan guring kawan yang lain... punya la sedap.... tapi kalau musim asam bambangan.... siap janji lagi tu mau bawa nasi banyak... hahahahahha. Masa ni permainan yang paling digilai ialah main gatah........ cun ni Puan Saiman main, masa ni kain baju kurung jangan cerita la geng.... belahan siring dia (baca : kuyakan) sampai lutut bah..... apa indak, pantang masa rehat.... lepas makan, mesti main gatah la.... sampai dua jengkal atas kepala tu pun bulih lumpat tu.... terror kan..... kain pun abis bah kuyak... kalau pulang sekolah, mummy tanya kenapa bulih kuyak, Puan Saiman jawab 'ntah, ndak tau, tu kain sendiri tu kuyak'...hahahahaha.... cuba suruh lumpat sekarang, begagar kali KK ni, ehemmm.... maklumlah badan 'kecik' hahahahahaha....

3. Best pren yang ketiga - (Norlena)

Sebenarnya, Puan Saiman sudah kenal dia ni dari sekolah tadika lagi, tapi tu la kan, budak tadika dolu-dolu mana la bah tau macam budak-budak sekarang ni. Bila masuk darjah 1, terputus hubungan. Masuk darjah dua jumpa balik, tapi dia ada geng sendiri, jadi kawan gitu2 jak la. Memandangkan kebetulan kami masuk sekolah Menengah yang sama di Tanjung Aru, jadi kami pun jadi best pren la sampai la abis tingkatan 5. Walaupun kami ndak lagi kerja sama jabatan, tapi kami masih lagi keep in touch.... kadang-kadang jumpa juga kami tu... melepaskan rindu... menanyakan kabar anak-anak..... rindu la sama dia..... mesti mau kol dia ni nanti.....

4. Best pren yang keempat - (Daling, Ika, Ipa, Mas, Ainah, ct Sarah, Ija)

Inilah best pren Puan Saiman sekarang, kami bulih duduk-duduk bercerita bersama-sama.... semuanya Puan Saiman rapat. Semuanya ada identiti sendiri. Semuanya sudah berkahwin kecuali si Ija. Semuanya ada karakter sendiri. Dalam kami semua ni, ada yang bergurau secara ekstrem.... bila kami bercakap serius tapi, satu apa pun keluar dari mulut ndak bulih pecaya 100%... ehem maklumla artis. Dan ada antara kami ni serius.... kadang2 bila yang 3 orang ni bercerita secara ekstrem, yang lain tu memang percaya... hahahahaha... last2 durang tanya balik 'betul bah'.... hahahahaha...... Cuma atas sebab-sebab komitmen kerja, jarang betul kami dapat keluar bersama-sama... ataupun kalau mau keluar minum Puan Saiman akan buat macam ni (kumpulan 1 - Puan Saiman, Ika, Ct Sarah, Ija), (Kumpulan 2 - Puan Saiman, Ainah, Mas ngan Ipa)... daling ndak tersenarai sekarang ni sebab dia sudah pindah...sob...sob...sob.... sedihkan... Tapi kalau si daling datang, tatap juga kami keluar makan, walaupun Puan Saiman atau si daling baru lepas makan.... hahhaahahahahha.......

Sebenarnya banyak lagi cerita pasal best prens Puan Saiman ni.... yang lucu la paling banyak... rindu tul mau duduk semeja sama durang ni tau, selalunya yang paling banyak keluar cerita ni mestilah pasal anak... dan yang paling best bertukar-tukar resepi masakan.... hahahahha

Puan Saiman 'sign out'....





























6 comments:

LeeYo said...

huhuhu sedih jg nda tersenarai..tp klu sia dtg suma org yg tersenarai kana kc out ehehehe...tp yg bikin panas tu daling asal ja sia p sana tu c ika tu malarrr ja nada kan..cisss ehehe..miss u daling nnt sia p sana paluk2 ko

MaMaMi said...

OOOOoooOOO kamurg berdua² sija sana aaaa, aku??..ngeh².

Puan Saiman said...

Daling, ya, terkeluar suma daling bila ko datang sini, besan sia tu ko paham jgk kan daling, ada orang keempat antara kita sekarang ni kalau kita jalan sama dia... hahahaha

MaMami - hehehehehe.... nanti mesti masuk dalam list sudah ni... Insyaallah nanti kita pegi makan2 ah.....

LeeYo said...

daling..jgn ja c mamami kejaraan ikut kita ehehe..klu besan ko nda pa daling dia mmg tangki kici..klu dia ikut kita dua ni naaa abis la dia betobat nda mau makan 3bln kali hihihi

Puan Saiman said...

daling - kalau kita bw mamami pegi makan, lepas makan kan, mau kasih pulang balik semangat dia tu, takut lepas makan sama kita kan, ketaguran dia... hahahahha

Mamami - mau kasih tau awal2 ni, tangki kami ni tangki elastik.... bulih merenggang ikut kemampuan yang tidak dijangka, hahahahhaa... walaupun sudah baca doa makan berkali-kali, hahahahaha

Ika said...

apa bleh buat ba leo.. nada rijiki bah kita kan bejumpa.. musti sia nada ba klu ko datang sini...

tp nda apa.. nanti klu ko datang sia akan make sure sia ada di sini.. buli juga tumpang jalan2.. klu sia nda larat nnti buli juga minta dukung... kan ada ko punya Gbs juga.. keh keh keh...

p/s: apa sia punya verification code ni UNWINS... mana bleh UNWINS.. mesti WIN WIN...