Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Monday, May 25, 2009

Lain dirancang lain pulak yang jadi....


Kita hanya merancang tapi Tuhan yang menentukan.......

Pernah dengar ayat-ayat di atas tu..... dan itulah yang terjadi pada Puan Saiman minggu lepas. Seperti yang dirancang, sepatutnya hari Jumaat tu Puan Saiman ngan Papa kan mau tinguk wayang, kononnya mau la bah tinguk 'Night at the Museum', ntah kenapa tiba-tiba, lepas Maghrib, terus malas la pulak jalan. Jadi Puan Saiman pun bisik-bisik la ngan Permata Hati...

Puan Saiman : Bang.... lama kita ndak makan eskrim kan..

Permata Hati : Ya....... ngapa Ma?

Puan Saiman : Best ni kan, kalau kita makan eskrim yang jual di van tu kan...

Permata Hati : Ya....... Mama mau makan eskrim ka?

Puan Saiman : Ya, abang mau ka??

Permata Hati : Bah... bulih jugak....

Lepas Maghrib tu.... my lovely boipren tanya la pulak....

Papa : La.... cakap mau tinguk wayang, apasal ndak siap lagi ni...

Puan Saiman : Malas la Pa....... Papa mau tinguk wayang jugak ka....

Papa : Ndak juga, tapi kalau Mama mau tinguk, marilah jalan...

Puan Saiman : Minggu depan jak la. Errr... Pa, jom kita pegi cari eskrim yang jual di van tu....

Papa : It's the one yang jual di Jalan Gaya kalau hari minggu tu ka??

Puan Saiman : Ya...

Papa : Ok, lepas Isya' kita jalan...

Puan Saiman : Bah..... (terus keluar dari bilik kestau Permata Hati ngan bibik) <--- bawa jugak la bibik, kesian jugak dia, malar la tinggal di rumah...

Jam 9.00 malam, maka bermulalah operasi mencari van eskrim..... Papa bawa cari di beach, Tanjung Aru..... sedih tiada la pulak.... tiba-tiba dapat 1 idea yang bernas...hahahaha
Puan Saiman : Pa, jom kita pegi McD di Likas tu...... (dalam hati...dub..dab...dub...dab) (risau beb, mana tau Papa malas drive jauh kan, sudah la cakap malas mau pegi tinguk wayang, last2 bawa juga pegi Likas.....)
Papa : Yang ada drive tru' tu ka.....
Puan Saiman : Ya......
Papa : Ok, kita try la....
Bila sampai di di McD..... order 2 cawan eskrim.... 1 utk bibik, 1 lagi utk Puan Saiman share ngan Papa ngan Permata Hati...... keluar dari McD.... Puan Saiman suruh la Permata Hati duduk ngan Puan Saiman di depan... sambil2 suap Permata hati makan eskrim sambil2 suap ngan Papa jgk, maklumla Papa kan tengah drive (baca : ambil hati beb...ambil hati, kalau ndak lain kali ndak kena bawa lagi, hahahahahaha.....)


Eskrim yang kami share 3 orang pun ndak habis, bibik pulak, licin..... hehehehe.... pulang tu, Papa bawa pusing lagi di KK, maklumlah kan, sepanjang minggu, Permata Hati ndak kena bawa pegi mana-mana, sebab exam kan...... sebenarnya dalam sebulan tu, Papa memang akan bawa Puan Saiman ngan Permata Hati pusing-pusing, dan pernah juga kami pusing dari Putatan sampai le ke Tuaran..... bayangkan.... dan sepanjang jalan tu kami akan bercerita macam-macam hal... kadang-kadang kami akan ceritakan perkara yang paling dikira berbahaya selama kami jadi husband & wife ni.... (pasal ni Puan Saiman akan ceritakan lain hari, ok) Pernah Puan Saiman tanya ngan Papa....

Puan Saiman : Pa, selama kita kawin ni kan, apa peristiwa yang Papa rasa paling gila dan berbahaya yang pernah kita buat....

Papa : .... (diam sebentar). Masa kita di ................................. Papa rasa itulah yang paling bahaya.

Puan Saiman : Ya..... Mama rasa pun begitu.... Bikin takut kan Pa.

Papa : Ya....

Ok, back to the story.......

Lepas pusing KK sampai kepala pening, kami pun pulang...... tapi di sepanjang jalan ada 1 lagu yang Permata Hati nyanyi, yang Puan Saiman pun ikut nyanyi..... ini lagu kami....

A...B....C.....

Keladi Hutan.....

Tikus Mati.....

Dalam Hutan.......

Tapi lagu ini la yang Puan Saiman pun ndak tau, bila pula lagu ni wujud... sampai Papa yang jarang ketawa pun bulih kuat ketawa.......

Ambil senapang......

Timbak tupai......

Tupai mati ........

Ampai-ampai..........

Hah ambik ko!!!!! Ampai-ampai......... hahahahahahahahaha

Puan Saiman 'sign out'............


2 comments:

LeeYo said...

daling siok jg lagu baru ko tu..sia pun nda penah dgr eh.. 1st time oo ampai2 jg sia ketawa hahahaha

Puan Saiman said...

tu la bah daling, sia pun terketawa jgk bila dia nyanyi gitu... lebih advance dari lagu kita dulu kan.....