Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Wednesday, March 9, 2011

The Luckiest Number - 8

gambar no. 8 diambil dari rumah pakcik google...terima kasih pakcik..


Hari ni gua tidak menayangkan gambar2 makanan yang dimasak semalam. Tapi walaupun gua tidak menayangkan gambar2 tersebut, gua tetap masak tomyam. Pasal apa gua indak menayangkan gambar tersebut...sila baca cerita ini sampai habis.....


Di satu ketika....ketika berjalan2...


Laki gua : Kenapa tidak bawa kamera....


Gua : Malas...berat....


Lepas kena tanya oleh laki gua, gua jawab sambil tengok tempat lain.....warghkakakakkaa <----ala...takut kena tegur laki la tu kan...dulu bukan ka ko yg beriya2 minta beli kamera, lepas tu banyak la alasan ko ah....malas bawa la, berat la.....masa minta beli tu, bukan main lagi ko berjanji mati2an.....



Di ketika yang lain...


Laki gua : Kenapa ambil gambar pakai BB (aka encik Hitam Bery ).....


Gua : Lupa pula mau bawa kamera..... <--- padahal, ko sengaja indak mau bawa tu kan...


Kalau jawab pun tinguk tempat lain, malas mau tengok respon muka laki....<------ gua tau, indak payah tinguk muka laki pun, mesti tu laki geleng2 kepala.....<---- tau rasa bersalah kan....yg ko gatal2 minta beli kamera besar gajah dulu apasal.....


Beberapa malam yang lepas, masa ambil makanan yang dimasak...


Laki : Apasal ambil gambar guna BB...kenapa indak guna tu kamera...


Gua : Malas.....kena kasih keluar dari beg lagi, sudah la berat...nanti lepas ambil gambar, kena lagi masuk dalam beg.....


Laki gua : Jadi tu kamera, macam mana la...


Gua : Ala...papa pakai la utk pegi 'menimbak' sama kawan2 papa....


Begitu la jawapan gua setiap kali itu laki tanya <---- sib baik indak kena bagi sedas dua bagi jawapan gua tu......jangan kamurang, klu laki gua tegur gua...gua mesti nangis kaw-kaw punya....itu strategi yang paling berkesan......warghkakakakakaka...opssss...jgn ikut ah...ini berkesan utk gua saja.....



Semalam.....sewaktu gua mau menghidangkan makanan <-- ya...ya....walaupun gua ada bibik, bibik gua tidak masak, tidak menghidangkan makanan untuk gua anak beranak. Tugas bibik gua adalah membersihkan rumah dan menyediakan lauk pauk yang hendak di masak serta tugas utama adalah menonton sinetron dalam estro dan semua tugas2 bibik adalah bergaji penuh <----aikkk....apasal tiba2 cerita pasal bibik pula ni.....tukar cerita...tukar cerita......


Bila laki gua nampak gua sibuk2 menghidangkan makanan....terus laki menyibukkan diri di dapur...


Laki gua : Mama sudah ambil gambar tu makanan ka...


Gua : Belum, kejap lagi...selesai dulu hidang, baru mama ambil gambar. Kenapa papa belum mau makan lagi ka....


Laki gua : Bukan.... nanti lepas selesai hidang makanan, mama ambil gambar guna ini la.....




Amacam!!!!! Sikit2 lagi 'semangat' gua mau terbang pegi Paris naik kapal bisnes klas.....hitam itu menawan kan....warghkakakakaka


Mula2 kasih nampak tali dulu......


Buka beg kecil maka ternampak la wajah sang jejaka yang malu melihat gua, sambil mengenyitkan mata.....<--- bukan laki gua kenyit mata sama gua, ni kamera la......



Hisshhhhh.......terus gua jatuh cinta pandang kedua..

Maka....akibat terkena panahan cinta untuk kali kedua...yg dulu tu besar...berat....yang ini lebih kecil....ringan, maka gua ingin mengumumkan cinta kedua gua......<---cinta kedua konon..... gambar pun malas ambil <---diam la....orang baru mau feeling2 jatuh cinta ni....



Oleh kerana gua terkena kejutan....sebab itulah lauk pauk terus lupa kena ambil.....jangankan ambil gambar lauk....gua pun terus kenyang...warghkakakakakaka.....


Maka dengan rasminya gua mengumumkan bahawa kamera gua yang besar gedabak tu diserahkan kepada laki gua dengan rela hati.


*menimbak/menembak - adalah nama lain untuk pergi berjalan2 bersama2 kawan2 yg ada DSLR untuk mengambil gambar....




Puan Saiman 'signning off'.....



5 comments:

Wyne @ Mouren Mauve said...

Haha, Puan, camera kecil pun sa malas bawa2 berjln tau...hehehe!

AngeL BeaR said...

hahahaa....naaa...ada suda kamira kici jadi teda alasan suda tu...hahahhaa....sekarang sa sama bf masing2 ada DSLR jadi masing2 la angkut harta masing2 kalau pi jalan2....jgn harap la dia mo tulung sa angkat..."sendiri mo ikut pigi katik-katik...sendiri jaga barang sendiri laaaaa..." <-- pesanan beliau. =p tapi sa py kamira kici masi juga sa bawa2 sana sini, sama-sama yg basar...tamaha kan (bagus kalau ada guna juga kadang2) hehehehehe~

CathJ said...

saya ingat betul2 pi menembak... penat saya berfikir...apa lah yg mau di gambar kalau time menembak... err...rusa yg baru di tembak mati?? lah... mcm2 sia pikir hahahahahha...

uhuuuuu.... good bye camera besar.... and selamat dtg camera baru hihihihi...

bah... jgn malas ambil photo ah... mau juga tingu apa result pakai ni camera... ^_^

Sama lah laki ku, selalu tanya... sudah ambil gambar?? kalau p makan di luar hehehehhehehe.... (laki and mentua... sudah masak dgn perangai aku yg suka mengambar... selalu before diaorg makan, mesti kena suruh ambil gambar dulu tu...hihihihi)

so... mlm masak apa puan??? nda sabar mau tingu hasil photo2 nya.. hihihi...

SJB AKA SUE J-B. said...

Wah.. ada new baby lah pulak hehe.

LeeYo said...

ni kali la daling.. klu gbs berjalan gerenti ada la nikon kici ni ikut kaaannn ehehehe...