Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Thursday, March 3, 2011

Cabaran Hari ke-4

Wah...gigih ni... kuat semangat kononnya la kan..ok, gua indak mau cerita banyak. Kamurang tau ka apa nama sayur di bawah ni......mari kita tinguk sama2. Ini sayur memang sedap di buat sup....samaada masak bersama tulang2 ayam...ataupun isi2 ayam ataupun ikan. Ataupun ikut sesuka hati tukang masak la.....apa pun boleh letak bah kan...yg penting ikut selera masing2.....Gua memang suka beli sayur ni. Ni sayur 1 ikat harga dia 2 ringgit, gua beli 2 ikat...4 ringgit...sekali jak masuk kuali.... dan sekali makan.



Ok...... maka selepas berperang bersama kuali...inilah lauk gua semalam...sebelah kiri adalah sayur di atas tu.... dimasak bersama udang...yummy...... gua sengaja kasih banyak kuah sebab gua suka makan nasi banjir <---- nasi berendam kuah. Dan sebelah kanan pula adalah sup ikan. Indak juga boleh cakap kepala ikan, sebab gua campur kepala ikan dan isi2 ikan juga. Di rumah gua, cuma gua sama bibik saja makan kepala ikan, anak sama laki gua makan isi ikan...... huh!!! nasib baik kepala ikan belah 2, sebelah gua punya, sebelah lagi bibik gua....nasib baik tu laki sama anak gua tidak makan kepala ikan, kalau tidak berebut la lagi......sungguh bernasib baik gua kan.....*wink2*...

Mari kita tinguk dekat sikit ni kepala ikan....kepala ikan hendaklah diletakkan paling atas. Nampak halia tu... kalau gua masak sup ikan, atau ayam atau buat sup tulang..gua cuma pecahkan halia....supaya kepedasan lebih umpphhhh.....gua tidak suka halia ditumbuh halus sebab macam lain sikit tu rasa sup...tapi itula macam gua cerita tadi....lain tukang masak lain cara...lain cara lain selera...jadi suka hati tukang masak la bah kan...warghkakakakakakaka.....asal jak sendiri masak, sendiri yang kesedapan makan <--- ada ka orang begitu, atau gua satu urang saja....tapi suka hati la kan.....


Nah...ini pula sayur tadi tu...nampak tu udang...kepala udang kekal, kulit udang di buang dan dibelah belakang....uishhhh...ckp pun teda guna la....sedap gua cakap lu <---- errr atau gua satu urang jak kesedapan....
Macam biasa la.....isi dalam pinggan gua.....


Selesai....Alhamdulillah......yang tinggal cuma tulang. Licin.
Semalam memang tiada buah untuk dimakan sebagai pencuci mulut. SEBAB........ gua janji sama anak gua, lepas makan, gua laki bini mau bawa anak gua keluar, pegi makan eskrim....gua anak beranak makan jam 7 mlm...gua janji mau bawa anak gua makan jam 8.30...TAPI....jam 8 anak gua tertidur di sofa.....terus KANSEL!!!!! <--- aikk...sepa yang marah ni, tadi pagi anak gua bangun dengan perasaan yang gembira tapi gua bangun rasa macam ada yang kurang...apasal tu ah....ahhhh!!!! malam karang jak la makan eskrim.....yummyyy.....<---patut la ko indak kurus2 ging *garu kepala*

Puan Saiman 'signning off'.....















5 comments:

AngeL BeaR said...

woh..itu sayur mmg sedap buat sup....tapi kin panas kadang2..sebab pigi tamu kan, dia py bundle makin lama makin kici....ish...(sepa suru malas mo tanam sendiri) hehehehehe

Puan Saiman said...

adikku Angel,

mmg tu sayur sedap bah kan dik...dan mmg betul owh.... makin kecik ni ni sayur punya ikatan, beli 1 mana cukup kan...last2 kena jgk beli 2 atau 3 ikat..... sbb skali masuk kuali sudah kecut....warhgkakkakakakkaa....

pssttt dik...sama pula 'rajin' kita tu...lg pun kan dik, klu kita tanam ni sayur, takut2 suma urg yg berjualan di tamu indak dpt berjualan, kita dua jak 'kongker' jual sayur....warghkakakakakkaa

take care n hugs sis....

CathJ said...

Nah... byk persamaan taste jugak kita ni ging...

aku pun suka ni sayur, paling sedap buat sup!!!!! nyummmmm!!!!! ^_^

aduh sadap pula sup ikan mu dengan halia yg di tumbuk saja... aku mau kasih masuk list saya tu tau..sebab aku bagi tau mentua awal2 aku mau byk minum sup time berpantang.. (ya mak mentua yg akan masak utk aku ^_^)

aik??? mcm marah ja nda dapat makan acekrim... mesti sudah terbayang2 yg bertingkat2...di gelas special utk acekrim tu kan... hihihii...

SJB AKA SUE J-B. said...

Ha..ha.. si mama yang meradang tidak termakan ice cream.

Puan Saiman said...

my dear fren CJ,

ya bah kan CJ, mmg sdap bah ni sayur...lgipun di rmh mmg kami suka sup2 ni.....hehehehehhehe

Ya bah.... eskrim lagi tu...my peveret lg tu...'sigh'..


take care n hugs my fren..


----------------------------------

Sis SJB,

hehehehehhee.....btul bah kan, sampai tu laki kakak bilang, 'aikkkk sepa yg mo mkn eskrim ni ah.....'....warghkakakakaka



take care n hugs sis...