Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Friday, September 24, 2010

Jawapan teka teki - RM11

Pagi ni gua dapat kad besday dari amoi aka Hannie Chung. Handmade lagi ni. Tq ah moi. Gua betul2 suka. Siap ada bunga lagi tu. Ni la bah kan, kalau ada tangan 'magik' ni, buat apa pun cantik bah. Balik2 gua tinguk2 ni kad, cantik betul bah......

Nah, ada 'doa' dari amoi lagi tu. Mudah2an masin mulut ko moi.... tapi yg penting perkataan 'bling2' bah tu. Baru nampak tu perkataan kan, tu fikiran gua sudah dapat menggambarkan ke 'bling-bling'an gelang emas idaman hati gua tu...hahahahahaa....



Ok, seperti yang gua janjikan, gua mau bagitau siapa yang bagi gua sama laki gua RM11. Gua dapat RM11, laki gua pun dapat.... orang dalam gambar di bawah ni la yang bagi....

Pagi Raya tu, balik jak dari sembahyang raya, seperti biasa, bersalam-salaman la kan. Lepas gua salam laki gua, dan laki gua bagi duit raya... ohh lupa pula..biarpun dapat beg raya, duit raya juga menjadi kewajipan ya kawan2....hahahahahhahaa...ok, back to the story...



Giliran anak gua salam laki gua, lepas tu baru dia salam gua. Bila laki gua bagi duit raya ngan anak gua. Dan tiba-tiba.... anak gua keluarkan du keping sampul raya....1 untuk gua dan 1 lagi utk laki gua..



Gua : Apa ni bang...? (gua terus tinguk laki gua)



Anak gua : Duit raya untuk mama sama papa..



Laki gua : Dari mana abang dapat duit ni...



Anak gua : Abang kumpul duit puasa abang yang papa bagi tu. Abang sudah kasih lain untuk beli monopoly yang abang mau tu, baki duit yang ada, abang bagi mama sama papa la untuk duit raya..



Apa perasaan kamurang bila anak kamurang buat begitu. Gua. Gua terus terang. Gua nangis. Nasib baik masa tu gua indak pakai mekap, kalau indak abis luntur. Silap2 kalau la gua pakai kontek lens, gerenti abis tercabut.....sib baik gua indak pakai kontek lens....



Gua : (Gua terus peluk anak gua, lepas tu gua cakap).... lain kali abang indak payah la bagi duit untuk papa sama mama. Abang simpan jak duit abang.



Anak gua : Indak apa la bah Ma. Ada jugak lebih duit abang tu Ma.

Yang buat gua terasa hati tu, percaya atau tidak anak gua bagi gua duit raya RM11, laki gua pun dapat RM11 jugak.... adil dan saksama kan


Beberapa hari lepas tu...sebelum anak gua tidur, gua tanya lagi..


Gua : Bang, bulih ka mama tanya sikit..


Anak gua : Bulih Ma...


Gua : Dari mana abang nampak mau bagi duit untuk mama sama papa..


Anak gua : Memang la bah abang tau tu Ma...


Gua : Teacher abang di sekolah ka ajar..


Anak gua : Tidak la..kadang2kan abang nampak bah tu mama bagi duit sama Atuk sama Lolo (parents gua). Jadi abang fikir, kalau mama bagi durang atuk sama Lolo duit, abang pun mesti buat begitu.


Gua : Ya la, tapi abangkan masih kecil. Mama sama papa mau abang belajar jak pandai2. Rajin2 pegi sekolah, pegi tuisyen...


Anak gua : Ma....


Gua : Hmmm...


Anak gua : Mama tau, abang selalu berdoa sama Allah, supaya mama sama papa selalu sihat. Bila abang sudah besar nanti, abang lagi jaga mama sama papa. Mama sama papa jaga abang dari baby2 lagi kan, kalau abang sakit, mama mesti indak kerja, jaga abang. Jadi nanti kalau abang sudah besar, abang lagi jaga kamu ah...


Nah... apa kamurang rasa, kalau kamurang di tempat gua...


Abang ( mama tau abang baca blog mama ni kan )... mama sama papa cuma mau abang belajar betul2. Jangan selalu nangis kalau mama tegur. Kadang2 mama marah abang tu, ertinya mama sama papa sayang abang. Jangan nangis kalau abang dapat B. Banyak juga abang dapat A kan, kalau mama indak silap abang cuma dapat 1 B saja kan. Mama tau balik jak dari tuisyen, abang terus kemas sendiri buku2 ikut jadual sekolah kan, cuma mama minta jangan selalu bagi pensil sama pembaris sama kawan2-kawan abang. Tidak tahan mama mau beli balik-balik. Lepas susun buku, kakak cakap, abang mandi sebelum mama balik dari ofis kan. Mama tau abang memang pandai. Tapi kalau bulih jangan main air dalam kamar mandi. Jangan main sabun sama ubat gigi...sudah2lah abang mandi sama pistol air abang tu. Oh ya, kalau mandi jangan lupa TUTUP PINTU, kalau tidak habis bilik kita basah dan jangan juga lupa BERUS KAKI !!!! Kalau lepas mandi, ambil baju dalam almari, jangan tarik baju yang di bawah, ambil baju sama seluar yang di atas. Sebab kalau abang ambil baju sama seluar yang di bawah, semua baju di atas berhamburan jatuh kan..kesian kakak...penat jugak kakak tu kemas... dan last sekali...... bila la abang mau tidur di katil abang sendiri. Abang tidur sama mama sebab abang demam dulu kan, sebab itu abang ikut mama tidur dan papa tidur di katil abang..tapi bang, itu 3 tahun lepas.....mama tau kalau mama suruh tidur di katil abang sendiri, mesti abang menangis ni kan, tapi katil abang sebelah katil mama jak... bukan jauh pun....amacam bang???
p/s : gua gerenti lepas baca pesanan gua ni, anak gua tatap nangis punya....cenggeng betul anak gue ni.....
p/s/s : bisuk, laki gua akan bawa gua sama anak gua pegi 'some says it's heaven...' stay sana 1 malam...heaven pun heaven la Yang oiii..... elehhh..seram la tu... (gua syak laki gua sengaja bawa gua pegi cuti di luar KK ni, takut kali dia gua bawa pegi kedai emas..dan minta beli gelang emas idaman gua tu.....hahahahahahaha
Puan Saiman 'signning off'


10 comments:

AngeL BeaR said...

wah...bagus betul ada anak mcm si abang ni...mudah-mudahan bila besar nanti dapat kerja bagus, supaya mama dia dapat gelang emas hihihihihi~

Puan Saiman said...

adikku Angel Bear,

nah...mudah2an masin mulut... aikkk mcm tau jak adik 'isi hati' kakak ah....

muahahahahahaha

CathJ said...

waduhhhh... (apa hal aku ingat bibik mu yg bagi ah?? hahahahahhaha)...

adui...basah juga mata aku baca ni entry... selamat bercuti ya.. jgn lupa bawa DSLR tu kalau bercuti...ambil photo byk sket bah Puan.. ;-p

Wyne Ren @ Mauve Ocean Blue said...

...untung dapat anak mcm you....

Bercuti di kedai emas kah hari in? Happy Birhday to you...

Uncle Lee said...

Hi Puan Saiman, very interesting. Haven't heard this a long time too.
You have fun and keep well, best regards, Lee.

HoneyBUZZin said...

Honey turut terharu baca posting sis oo.
Bagus abang ni :)

Puan Saiman said...

my dear fren CJ,

hahahahahha..ya kan, apasal pula bibik gua yang bagi gua kan...hehehehehee

gua sendiri tulis ini entri pun bulih nangis...kalau ingat2 balik pun nangis jgk..mesti ambil gambar punya, tapi yg buat gua malas tu ialah upload tu bah..lambat tul, laju lagi kura2..hahahahhaa

p/s : marah kura2, abis nama dia kena sebut...

take care n hugs my fren


---------------------------------

MK,

mudah2an indak berubah kan, TAPI klu sdh pandai bergelpren ni...nah...faham2 saja la ah...

teda sia cuti di kedai emas my fren... seram sejuk kali laki gua tu...anak gua bawa pg iB pun dia bilang lain kali...muahahhahahaha

take care n hugs my fren..

---------------------------------

Uncle Lee,

I miss you la....

take care n send my regards to Mrs Lee jugak ah....

---------------------------------

Adikku Honey,

mudah2an la indak berubah sampai besar kan dik, tapi klu sdh pandai bergelpren ni...nah...susah sdh mau cakap tu..

Mudah2an masin mulut adik...hehehehe

take care n hugs...

Hannie Chung said...

baru sia dapat baca post ko ari nih.. sebab outstation la tu..
eh.. thanks for the comments.
ya bah.. terharu baca pasal anak ko tu..

MaMaMiE said...

Aduii bah lai...lakak² aku ketawa kegelian ati pasal duir raya yg saksama tu... dlm lucunya ada yg menyentuh perasaan...speechless aku lai...huhu...

Semoga abang menjadi anak yg soleh.

Last but not least, dalam apa jua en3 yg aku baca lai, GELANG AMAS mu tatap dihati...muamuamau...

Sheila said...

salam..
first time masuk blog kakak..siok pulak baca blog kakak..terharu pun ada jugak sebab si abang sudah pandai berfikir membagi duit sama menjaga kakak kalau sudah tua nanti..tapi lucu part 'jangan kasi pensel & pembaris sama kawan-kawan'..haha