Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Wednesday, September 2, 2009

Minggu ke 2 - Hari ke 12 Ramadhan


Kelmarin petang, gua bawa bibik gua pegi kedai depan rumah gua.... Selesai jak pilih barang, gua ngan bibik gua pegi kaunter la mau bayar. Dan masa tu ada seseorang yang teramat 'kenal' di mata gua. Gua pandang 'budak yang cute' yang ada bersama ngan dia ni. Gua pandang dia balik, gua pandang 'budak yang cute' tu...... jadi gua pun terus la memberanikan diri untuk menegur...


Gua : Adik..... adik ni eedany ka ?


Adik : Ya kak......


Gua : Kakak ni 'silent reader' blog adik.... baru tadi pagi kakak baca blog adik....


Dan selepas tu, kami pun berkenalan la..... amboi.... kembang hidung gua.... kembang kuncup hati gua.... (psssttt... adik eedany.. lain kali kita cerita lagi ah...) orangnya sweet betul... Oh ya, budak kecik tu la Tasya... kalau baca di blog eedany ni, gambar Tasya memang ada, itu la pasal kenapa gua terasa 'kenal' bila nampak Tasya ni.

Voucher RM500 dari epal

Lain pulak cerita gua...... ada sesiapa berminat mau beli mesin jahit jenama epal ka.... bukan apa gua dapat voucher bernilai RM500, sempena besday gua bulan ni. Jadi kalau ada sesiapa yang berniat mau beli mesin jahit jenama epal ni.... kalau berminat gua boleh kasih voucher tu, voucher tu cuma valid sampai hujung bulan September jak, dan harga selebihnya kena bayar sendiri la, Kalau ada sesiapa yang berminat 'first come, first serve' la ah.... Gua ada beli mesin jahit ni tahun lepas. Lagipun banyak kelebihannya kalau beli mesin jahit di epal ni. Salah satunya ialah percuma kursus menjahit yang epal jalankan. Terus terang, gua cuma menghadiri beberapa kelas sahaja, sebab kekangan masa. Banyak projek yang dijalankan. Setiap bulan ada 1 projek dijalankan. Jadi kalau ada siapa-siapa yang berminat, kestau jak gua ok...

Lain pulak cerita gua...... hari ni sudah 12 hari berpuasa, sejak 2, 3 hari ni gua sudah melayan perasaan ngan lagu raya.... asal jak gua naik 'kuda putih' gerenti gua dengar lagu raya.... syahdunya perasaan.... bila dengar lagu balik kampung (padahal gua ni mana la ada kampung)... kampung gua ndak serupa kampung lagi.... lagipun kampung gua sekarang ni, ramai betul orang luar yang menyewa.... kalau arwah nenek gua masih ada dulu, bapa gua gerenti bawa kami semua pulang, sekarang ni teda sepa2 lagi di kampung. Walaupun masih lagi ada 'bapa tua' (abang kepada bapa), tapi bapa lebih suka merayakan hari raya pertama dan kedua di rumah sendiri (parents gua suka betul kalau kami semua berkumpul) lagipun dalam adik beradik gua, 'boipren' gua jak 'orang jauh', ipar-ipar gua semuanya kampung dekat-dekat, kalau pulang kampung pun ndak sampai setengah jam... tapi kalau gua pulang kampung 'boipren' gua, Permata Hati sure komplen punya.... hehehehe.

Rumah gua pun sejak 2, 3 malam ni, gua sudah suruh bibik pasangkan lampu lip lap.... meriah betul gua nampak.... gua rasa gua yang berperasaan lebih-lebih pulak berbanding ngan anak gua... tapi gua ndak peduli.... beberapa tahun lepas, gua ada beli bun*a a*i utk anak gua.... sudah dua malam gua suruh anak gua ni main b*nga *pi, tapi ndak pulak dia mau, jadi memang gua rasa macam gua pulak yang beriya-iya beraya....sigh... tapi ndak apa.... gua ngan bibik gua juga sudah 2, 3 hari ni bercerita pasal raya jak, lebih lagi kalau bibik ikut gua berjalan, dalam kereta gua pasang lagu raya, bibik cakap nasib baik kampung dia jauh, kalau ndak sure dia balik dan dan tu jugak.... hahahahhaha... sabar jak la ko bik.....

Cerita Permata Hati

Anak gua sekarang ni kalau bercakap 'tegas' betul... ndak salah2 macam Papa aka 'boipren' gua. Macam semalam.....

Gua : Abang... tinguk dulu bah lampu kita ni, cantik kan...(gua suruh dia tinguk lampu lip lap)

Permata Hati : Abang nampak sudah.......

Gua : Abang... lepas ni abang main la bun*a a*i abang tu ah...

Permata Hati : Abang ndak mau la... abang mau tidur ni...

Gua : Ala... abang main la sekejap, mama mau tinguk...

Permata Hati : Abang ndak mau, malam bisuk jak abang main....

Tension gua..... anak gua ni walaupun manja tapi kalau bercakap macam orang dewasa jak... kadang-kadang sebijik2 gua kena oleh dia.... tapi memang salah gua pun, bapa gua selalu cakap ngan gua, gua ni pembuli anak... hahahahahhaha. Tapi memang gua ndak nafikan, sekarang ni gua memang perasaan anak gua ni memang sebijik ikut perangai 'boipren' gua. Kalau bercakap penuh dengan ketegasan dan keseriusan. Cuma bezanya 'boipren' gua walau serius tapi suara slow jak, tapi Permata Hati gua... huh..... bulih pecah telinga gua..... hahahaha.... kuat betul suara dia....

Hujan lebat pulak di luar tu, kalau tidur ni kan best.....

Puan Saiman 'sign out'....




3 comments:

Cath J said...

wah caya lah.... you pun terror menjahit rupanya..... ^_^

Puan Saiman said...

CJ- terror ko bilang, kalau ko nampak sia jahit kain sarung 'kagum' sampai pingsan ko nampak sia jahit.... patut jahit lurus jadi bingkang bingkuk. Kalau mau arap sia jahit baju, dua tiga tahun pun belum siap tu.... warghkahkahkah....

eedany said...

ya...lain kali kita sambung cerita lagi arrr.

kak, emak saya pun pakai machine jahit jenama epal. dulu2 rajin juga dia buat-buat, sarung bantal lah, alas meja la, sekarang malas sudah dia.

:)