Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Wednesday, September 9, 2009

Miinggu ke-3, Hari ke 19 Ramadhan


Salam....salam....... (sambil peluk2)...

Gua ndak tau mau cerita apa hari ni, cuma yang gua tau haribulan hari ni ialah 09/09/2009. Dan tadi masa gua ambil anak gua pulang dari sekolah, ada la berderet kereta yang mengiringi pengantin... kepada mana-mana pengantin yang berkahwin hari ni, gua ucapkan selamat pengantin baru.... kepada yang sambut besday ari ni, happy besday.... (psstt... gua balik2 kasih ingat 'boipren' gua minggu depan besday gua..hehehehhe)
Sekarang ni cerita yang paling 'hot' di mana-mana jak gua pegi ialah pasal bonus. Wah!!! kalau ada bonus kan siok, bulih gua joli sakan raya ni.... tapi gua bukan pegi kelab dangdut... sebenarnya pegi beronggeng ngan anak sama 'boipren' gua. Kalau ada RM lebih sikit, jauhlah kami beronggeng, tapi kalau ndak mengizinkan.... di KK jak la kami ni.... paling2 pun pegi 1B. Kalau pegi 1B pun, mesti gua pegi tinguk wayang... ya la kan, balas dendam, sepanjang bulan puasa ni, gua langsung teda tinguk wayang... sebenarnya bukan gua jak 'gila' tinguk wayang, parents gua pun gua 'angkat' jugak..... sib baik parents gua ni ok jak....hehehehe..... tapi kalau teda bonus pun, gua tatap 'mansau' punya..... kadang2 bapa gua cakap sama gua.... 'ko ni mansau jak masa cuti, susah tul mau cari ko...' muahahahahaha.... direct sound bapa gua sama gua... jadi itulah sebab kenapa gua suka bawa parents gua jalan2... jadi ndak la gua kena sound...muahahaha
Aikkk... gua cakap gua ndak tau mau cerita apa kan... so itu jak la cerita gua hari ni....
p/s : jangan heran, bapa gua mimang bulih cakap bahasa Kadazan ngan lancar... tapi mummy gua ndak pandai cakap tapi mummy gua faham la.... kalau pegi tamu di Donggonggon, full speed bapa gua cakap... bapa gua cakap Kadazan, mummy gua cakap Melayu, gua tukang angkat barang....hahahahhahaha
p/s/s : mummy gua pandai baca pulak, gua selalu nampak dia baca artikel Bahasa Kadazan di Daily Express, bapa gua pula ndak pandai baca, cakap jak di bulih... itu bapa gua cakap sama gua la...
p/s/s/s : bapa gua pernah kasih tau gua, nenek bapa gua (ibu kepada atuk gua la tu), sebenarnya Kadazan Penampang dan nama keluarganya ialah Sogon. Gua pernah tanya bapa gua kenapa bapa gua ndak pegi cari saudara di sebelah Penampang, tapi bapa gua cakap, dia sendiri pun ndak kenal, macam mana mau pegi berkenal-kenal... betul jugak kan...
p/s/s/s/s: gua adik beradik, teda satu pun pandai cakap Kadazan... sayang betul kan.... sebab kami di rumah cakap melayu jak... kalau cakap pun satu dua patah perkataan jak....
p/s/s/s/s/s : oh ya, mummy gua Sino-Kadazan.... mummy gua ni ramai tul saudara... dari Tenom, Keningau, Tambunan dan Kinarut... gua ndak kenal.. tapi yang gua tau, mummy gua kalau pegi urang kawin... sana sini, kalau gua tanya dia jawab saudara.....hehehehehe.... kita kan 1Malaysia....
Puan Saiman 'sign out'.....

4 comments:

Cath J said...

Oiii...nasib u nda pandai ckp kadazan....kkkekekekke....

kalau nda I kena terjun laut....(sendiri nda pandai ckp kadazan... ckp melayu di rumah... T_T)

Puan Saiman said...

CJ- warghkahkah... sama la pulak kita ni ah.. kalau sia pulang pg kinarut kan, blur2 ni... 1 family cakap kadazan, kami jak adik bradik ndak pandai... mummy sia lagi la, sibuk urg bw dia ckp kadazan, brabis dia jawab melayu, karas tu lidah, dia bilang...muahahhahaha...

LeeYo said...

tu blm lg klu mummy ckp cina ehehe..eh mummy pndi ckp cina ka daling? ehehe klu pndi gua potong kapra gua ooo...

Puan Saiman said...

daling - mummy gua langsung ndak pandai cakap... sayang tul kan....sigh...

p/s : sib baik kan daling, klu ndak abis la kepala anak patung putus2..hahahahaha