Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Friday, July 1, 2011

Penat!!!

Hari ke-4, sejak bibik meletakkan jawatan. Semuanya tunggang terbalik. Kalau dulu bibik dengan tugasnya....kecuali memasak. Sekarang gua yang mengambil alih pemerintahan di dapur. Kalau dulu, pulang rumah, walaupun bibik masih lagi menyediakan lauk pauk untuk di masak, tapi tugas gua cuma menyising lengan baju dan terus pegang sudip, tuang minyak (sebab kuali pun sudah di atas api). Usai masak, gua matikan api, dan tinggalkan saja kuali, pandai2 la bibik untuk mengambil tindakan selanjutnya....<--- nampak, ayat orang tiada bibik akan berubah dari masa ke semasa...alahai...


Sekarang ni...


Rendam kain, gua buat.


Cuci kain, gua buat.


Potong bawang, gua buat.


Potong sayur, cuci sayur, gua buat.


Sediakan kuali, gua buat.


Masak, gua buat.


Cuci kuali, gua buat.


Hidang makan, gua buat.


Kemas dapur, gua buat.


Buang sampah jak laki gua buat.


Cerita tengahari kelmari (otw plg masa lunch hour)


Laki gua : Ma, kita kena cari maid la ni...



Gua : Indak mau la. Malas la, lagipun klu dapat maid yg indak ketantuan, lagi bikin pening kepala.



Laki gua : Nah, kalau teda sdh maid ni, mama indak lagi dapat buat apa yang mama suka.


Gua : Uhh??? Maksud ??



Laki gua : Kalau ada maid, you can't sew anymore. Mama akan ambil banyak masa untuk buat kerja rumah. Even we can't go jalan2 anymore. Think abt it la....both of us kerja. Sudahlah seharian kita tidak berjumpa, malam baru jumpa, but bila kita tiada maid, you will busy di dapur, weekend we only have 2 days (saturday and sunday). Walaupun Lina said, she will help you every weekend, what if she can't make it, last2 mama juga kena buat kerja tu.



Nampak...... alasan laki gua tu. Tapi mmg masuk akal la. Itu indak lagi bikin gergitan tu.....


Cerita semalam, kira2 8.30 malam.


Laki gua : Ma, mari jalan...


Gua : Ala indak dapat, mama mau kemas dapur lagi ni...



Laki gua : Nah kan, itu la sebab papa mau ambil org gaji. Kalau ada orang gaji bulih la kita pegi jalan2 macam selalu...


Gua : ..... (diam jak la)


Gua : Mau pegi mana ??



Laki gua : Kira mau bawa mama sama abang pegi drive tru' (baca : McD). Mama kan suka makan eskrim vanilla.


Gua : Esok jak la.


Laki gua : Nah kan, kalau ada maid kan senang....


Nah!!! Indak kamurang tension tu.




Note : Walaupun gua ada maid sepenuh masa selama 8 tahun, tapi sebelum ada anak pun, gua memang ada part time maid yang menguruskan rumah gua. Itu pun masa tu laki gua beriya2 ambil untuk memudahkan gua. Dalam hati gua, betul2 tidak mau ada maid, tapi laki gua pula beriya2 mau ambil. Bila gua cakap sama parents gua, parents gua pun cakap perkara yang sama juga.



p/s : bila tulis pasal buat kerja rumah ni, nampak macam simple saja. Tapi bila buat kerja tu, ianya akan mengambil banyak masa, bagi gua, kadang2 macam mau patah tu belakang, kadang2 macam bila mau tidur, macam mau pengsan...tapi itu gua la, orang lain gua indak tau. Laki gua cakap something sama gua semalam...


'sudahlah penat buat kerja di ofis, sekarang ni penat lagi mama buat kerja rumah, kalau ada maid, ringan juga kerja mama tu...'



Nah....lagi tension bila dengar laki cakap kan. Tapi memang ada betul jugak la.



p/s/s: Kepada semua surirumah di luar sana (mana la tau ada yang baca blog gua ni kan) gua tabik spring la. Dan kepada mereka2 yang bekerja dan pulang petang, buat lagi kerja rumah.....gua tabik spring jugak. Anda semua memang superwoman.



p/s/s/s : for my dearest fren CJ, MK, SJB, darling Leo, Ika, UmmiRosma, Qaseeh , Shirley dan kepada semua yang tidak sempat gua tulis di sini... yang bertungkus lumus bertugas memastikan hubby dan anak2 berpakaian bersih dan dapat makan yang sedap atas meja setiap hari/malam <--- jangan kamurang, anak gua bilang, gua masak megi la paling sedap dalam dunia, kedai kaling pun kalah...warghkakakakaka...itu anak gua bilang kestau gua la... ok, serius balik..... my hats off 2 u my fren.


Siapa bilang jadi surirumah sepenuh masa tu kerja yang ringan......gua rasa siapa2 pun wanita bekerja yang telah berkahwin yang mempunyai anak, dan mempunyai simpanan dalam bank yang berjuta2 dan tidak pandai berkurangan, maka gua la salah seorang yang akan mejadi surirumah sepenuh masa......<-----woiiii!!!! bangun, cukup la berangan-angan!!!! Ehem...dengan ini gua mencadangkan agar, pemerintah memberikan cuti umum sehari kepada semua, agar surirumah diberi sehari bercuti, membeli belah secara percuma sebanyak RM2k, dan diberi urutan badan di SPA2 yang terpilih. Semuanya ditanggung oleh pemerintah. Angkat tangan siapa setuju !!!! <--- bah, bangun la...sudah2 la mimpi tu.....


Maka gua pun terbangun, mata terkebil2...macam sekejap jak gua tidur tadi malam, sudah pagi...aduhhh...belakang gua sama tangan gua sakit la.....mau cari bibik ka ni tidak..... laki gua senyum nampak gua. Bulih2 lagi dia cakap...


'kenapa Ma, mama penat...'


cisssss.........








Puan Saiman 'signning off'

6 comments:

AngeL BeaR said...

ahahaha...hubby sayang mah...dia mo dating pun susa kalau ari2 jak penat...hehehehe....

bah, kalau mo amik maid baru harap2 dapat yg bagus =)

CathJ said...

hahahhahahahhaha.... sama lah laki aku... asyik2 dia ckp...

'habislah.. mama (Baca: mama saya ;-p) pulang sudah bisuk... mcm mana lah ni.. tunggang tebalik lah ni rumah...

aik?? bikin panassss.... dia hint mau suruh cari amah... eeeeeeee... saya dari kecil sudah di didik mengemasrumah... mana ada bibik2 segala...

saya tetap dgn memanggil part time maid ja...

kau tu, bole kasih 'chan'... sebab berkerja lagi.. pulang kerja lagi... penat tu...

nanti ada lah sampah yg keluar giuk... nda sempat buang... hiihi... kepenatan... hihihi

take care my fren.. miss you (aik?? ) hihihi

HoneyBUZZin said...

hehehe....cayo cayo.....
Huby sis syg sis oo...bha p lh jalan2..tinguk transformer....

Shirley S Wong said...

uiyoh tabik oh puan saiman....!!!! cayalah...nex mth compom putungan gitar hehehehe...

LeeYo said...

daling ehehe... mula2 sia nda perasan ba ni benda tapi sejak sia berpindah d rmh sendiri baru rasa ehehe.. kan dulu sia sebumbung dgn ibu mertuaku...suma kerja kecuali memasak dan kemas bilik.. mentua sia yg buat hihihi... cuma weekend ja sia take over suma kerja tu.. naaa bila pindah rmh sendiri baru sia terasa penaaaaaaattt weeiiii trus sia sukung kana kasi cuti blnja rm2k tu hahaha... nasib rmh kici.. klu mcm rmh mentua tu 2tingkat angkat sia bendera putihhhh.. betullllll...

QASEEH HATIKU QASEEH said...

pn saiman..laki aku pn ndak suka bla teda maid in da house..tp susah bh mo cari maid skrg nie..lps tu bla suda teda maid..baru kta sedar selama ini kta yg menahan sabar dgn kereah2 maid yg mcmc nie..sy selama 8 thn mcm jenis maid yg sy dpt..paling lama thn 3 thn jak..paling sekejan pun ada ndak smpi 24 jam..tp tu la bh kan..mau jgk ada pembantu yg buli kta pas2 keja2 yg simple2 tu kan..yg penting rmh sedap mata memndang..n mmg aku pn tabik spring dgn ibu2/isteri2 yg ke kerja selama ini ndak prna ambik maid..n anak pn ramai..aku pnya anak 2 urg pn rasa2 mo jd hulk jak aku tiap2 hari..tp skrg ada kool sda..masa 2-3 bln 1st teda maid tu la..mcm ari2 aku be tukar jd hulk..yg kaler ijau2 tu..hehehe