Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Wednesday, July 6, 2011

Hidup dalam kelam kabut

Macam senasib pula 'nasib' gua sama sahabat gua, CJ ni. Yang membezakan kami adalah, bibik gua 'berhenti' setelah beberapa tahun kerja sama gua. CJ pula 'part time business women' and recently ada baby. Tapi 'chaos' kami dekat2 sama....warghkakakakaa....(CJ, betul bah kan ging)....adehhhh....



Ini antara perkara2 yang gua buat bila pulang kerja...sampai rumah jam 5 lebih...tapi gua letak jak la jam 5.00 petang...


Jam 5.00 petang....



buka gate, kasih letak kereta cantik2 sikit supaya bila tu laki gua pulang, sedap jak dia parking kereta dia, tidak payah la dia berabis adjust2 mau kasih masuk kereta dia. Turun jak gua dari kereta, tunggu anak gua pulang tuisyen. Tunggu jak kejap dari gate, sebab tempat tuisyen dia, selang 2 pintu jak.



Masuk, letak beg tukar tudung.....terus pegi dapur. Masak nasi. Terus pegi belakang, cuci baju sekolah anak gua. Tapi sebelum cuci baju sekolah anak gua, gua angkat kain dulu dan kemudian sapu lantai, sebab banyak daun2 yang jatuh. Kemudian cuci baju sekolah dan jemur. Masuk jak di dapur memang jam 6.30 petang la tu. Masuk jak dapur, masak lauk pauk, tertakluk apa lauk. Selesai....gerenti sudah jam 7.45 la. Lepas masak, kasih sedia makan utk anak gua dulu. Jadi masa tunggu dia makan, gua iron dulu baju sekolah... selesai iron baju sekolah, gua tunggu lagi anak gua makan, Selesai jak anak gua makan, barulah gua pegi mandi. Lepas mandi, gua rendam baju2 dalam washing machine.



Lepas tu, gua sama laki gua baru makan. Lepas makan, gua kemas dapur, sambil2 tunggu kain dalam washing machine. Gua isikan air dalam botol untuk anak gua bawa pegi sekolah. Masukkan dalam beg sekolah. Sangkutkan baju sekolah di ruang tamu, stokin dan kasut. Selesai 'kerja' washing machine, baru gua masuk tidur, jam 10 malam....gua terus pengsan sampai pagi....sampaikan hujan kuat tengah malam pun gua indak dengar. Kalau dulu, masa masih lagi ada maid, dengar jak bunyi sikit pun gua terus terbangun...adehhhh.....masalah sudah ni tau.....



bangun pagi, gua pegi dapur, sediakan air minum utk anak gua. Terus gua jemur kain. Selesai menjemur kain, gua sediakan air sabun dalam besen, supaya balik dari sekolah, anak gua terus rendam baju sekolah dalam besen tu (terutama hari satu sama hari 2 hari sebab gua berkursus). Kalau gua ada balik tengahari, jadi gua tidakla sediakan awal2, tapi kalau gua tidak dapat balik, gua sediakan la pagi2, supaya anak gua boleh tlg gua rendam awal2, supaya senang sikit cuci, terutama baju putih sekolah.



Gua taip ni pun gua sudah penat, apalagi kamurang yang baca ni kan.....lagi la penat. Tu belum lagi termasuk sambil2 gua curi2 buat 'spring cleaning' secara perlahan2...sekarang ni baru siap buat di kawasan dapur. Masa ada bibik, dapur gua punya la semak, sekali gua kemas, barulah dapur belakang gua terang, lebih banyak sampah dari barang2....semuanya disumbat jak. Sampaikan gua cakap sama laki gua, gua indak tau apa yang bibik tu buat di rumah dulu. Adehhh....ini la buat gua indak mau ambil bibik ni...



Minggu lepas tu, rasa2 macam mau patah segala tulang temulang dalam badan ni. Tapi minggu ni, kebanyakkan tulang temulang sudah di biasa dan sekarang ni dalam keadaan pembaikkan. Jadi tahap rasa penat tu agak berkurangan sebab 'get use' sudah tu badan kena 'dera'...hahahaha...hmmm...tidak lucu!!!!



Jadi sekarang ni gua full time 7.30-4.30 kuli kerajaan, and part time maid. And one more thing, like my son said to me last night...



'Ma, abang nampak sekarang ni rumah kita lebih bersih dari dulu...sama kan, baju sekolah abang lebih wangi dan putih dari dulu, bagus lagi mama cuci dari kakak...'




wah...kembang seinci terus gua.....kena puji gua...<--- pantang la bah kena puji trus la bah feeling2 rajin terus...hahahahaha




Puan Saiman 'signning off'

8 comments:

AngeL BeaR said...

wah...exercise tu sis...hehehehe biar kasi mantap lagi~~~ =)

chegu carol said...

Wahh, saya boleh rasa sudah penat dia Puan Saiman...entah boleh kah buat semua tu kalau2 nanti satu hari ada anak sendiri sudah. Sekarang ni masih hidup berdua ja pun, baru mau iron baju utk dua org pun sudah mengomel2..apa lagi nanti mau iron utk baju laki dan anak2...adeiii...persediaan mental harus ni...kudos to you and all power mommies out there!

Shirley S Wong said...

waduh....penat bangat ni puan hehehe...nasib lah anak sorang kan....kalau 2 - 3 org..nah..mampus kita hehehe...

Puan Saiman said...

Adikku Angel,

klu kegebuan ni turun ok jgk, tapi klu sakit otot berpanjangan...abissss......hahaha

take care n hugs sis


----------------------------------

selamat pagi chegu,

nah chegu, begini la ini cikgu...pssttt cikgu, klu rasa2 mo tguk wayang ka, pg mkn angin ka, pg la...klu sdh ada...odoi dogo...susah tul cikgu. Dl masa tu anak masih baby lagi, 3 tahun owh indak masuk tu panggung wayang, paling2 beli tu cd jak...skrg ni ok sdh sikit, bulih sdh hirit2 dia... klu dl, kluar jak tu air liur dngr urg siok2 tguk wayang...hahahahhaa....

take care n hugs chegu...


----------------------------------

my dear sis Shirley,

ya bah, sib baik la 1 urg, klu 4,5 urg, bulih tercabut ni tangan berus baju putih sekolah drng. Pg sekolah, putih jak tu baju...sekali pulang, nah...bertumpuk2 warna...blum masuk tu seluar berlumpur lagi tu...adehhhh....

take care n hugs sis...

QASEEH HATIKU QASEEH said...

aduh ..
pn saiman..
sy pn rasa mcm yg ko rasa..
huhuhu..lps cny awal tu my maid pn lari..sgt2 la menderita sy buat semua tu keja2 rmh..smpi bla kepala jmpa bantal jak trus modop smpi pagi..n pagi2 bgn tdur mcm urg gila jak kelam kabut kc bgn anak2 n laki..n lps tu mcm kna keja hantu jak drive keta..strs owh sy mula tu.tp skrg sud a ok la ckit2..tp lg bes klu ada maid..tumpuan 200% utk anak n laki..

sm la kta baru perasan yg selama nie ada maid tp rmh sebenarnya byk yg kena tapuk2 tu sampah2..n cuci kain ndak bersih..tp sabun mcm2 aku beli spy kain2 nmpk bersih n wangi..tp bla aku cuci kain skrg nmpk berseri2 n wangi2 tu baju2..n laki aku ckp apa.."maid cuci kain kerana duit..n ayg cuci kain dgn kasih syg dat sy la ada beza.."...hehehe..

CathJ said...

itu pujian yg mahal tu.... tia apa la jadi part time maid tidak berbayar kan??? hihihihi (padahal.. belakang kira hihihihi)...

sama lah kita ni.. belakang gua punya lah sakit... bukan makin lama makin 'biasa' ni makin sakit ni... uh huuuu...

*secara berbisik* Ini mau pi SPA la ni tau.. ;-p ;-p

Puan Saiman said...

Qaseeh,

hahahhahaha....kakak sangka kakak 1 urg jak mcm urg gila klu pagi2..nah ada geng sdh ni. Mcm indak cukup masa kan. Cuci baju sekolah jak sdh mau 1 jam. Lebih2 lagi klu berus baju putih kan...mcm rasa mau tercabut bah ni tangan dari badan...adehhhh...

Betul tu, klu ada maid, ada jgk la tlg2 kan, jd bulih la kita berguling2 sama anak, tp skrg ni, tu anak yg bubut kita pg dapur...ishhhh...ishh...isshhhh....
Mmg betul tu, kita beli sabun, mcm setiap 2 minggu kena kestau sabun sama pewangi abis, tp tu baju indak jgk bersih. Skrg ni sendiri pakai, aikkkk.... mcm lamaaaaa....baru habis kan...heran tul... ntah maid ni guna sabun utk cuci kain ka atau drng minum kali kan...hahahahahah..opssss..hehehe

pssttt dik, indak sakit bahu ka...bah kakak sakit betul....

take care n hugs sis...


---------------------------------

CJ, I miss you <-- tiba2 kan...hahahaha

my dear fren, bukan jak belakang sakit kan, tapi 1 badan bah sakit kan. Lain lagi macam tiada masa sdh sama anak & laki kan. Itu paling sedih. Bila abis sdh buat kerja rumah, tu anak sama laki sudah tidur, kita masih lagi kasih bersih dapur, mana lagi curi2 masa mau jemur kain...adehhhh.....

Mau cari maid yg datang pagi, balik petang, pun susah, sekali balik petang, semua barang dlm rumah pula abis kena 'sapu'...adehhh...pening2.....


take care n hugs my dear fren...

QASEEH HATIKU QASEEH said...

kak..iya bah..maid aku chow jak..bisuk nya trus p beli baju2 skulah cukup utk 5 hari..anak aku yg 1st skulah pg ptg..jd baju nya ada 10 pasang..n 2nd kindie jak..ada 4 pasang..mula2 tu rajin jgk aku cuci tgn..tp last2 semua baju keja aku cuci mesin hehehe..lg pemalas kan aku nie..tp kak bersih lg aku cuci mesin banding maid aku cuci tgn n pakai rendam segala..sabun guna sm jak dr dlu..klu aku cuci d mesin aku kc mode 'soak'..mmg betul2 bersih berseri2 lah..klu mau bersih lg..rendam dlm baldi..tp ndak larat suda..hehehhe..lg bes kan..dlu maid aku cuci kasut skulah..mcm ndak kena cuci..heran bin ajaib betul..prna tu cuci kasut yg part ada kain aja d berus nya..yg dkt tapak n sekitar getah putih tu..itam mcm tar jln raya..bla aku tnya dia prna berus..betul2 ngok kan urg mcm tu..bla d suru berus betul2..abis kuyak rabak kasut anak2 ku..smpi setahun mau 3-4 kali beli kasut baru..skrg kasut anak2 ku semua masi nmpk baru n putih..pdhl aku ndak cuci tgn pn..masuk mesin jak...ngeeeeeeeeeeeee...lg malas kan aku..kasut pn cuci pakai mesin..tgl aku kc kuar jemur jak..laki aku blang ndak lama rusak tu mesin..ndak kesah lah yg penting tgn aku ndak sakit berus 8 pasang kasut skulah anak2 ku..

lucu kan bla d igt semua kesah2 maid2 kta..

kakak tgl mana bh..

aku tgl cni tmn cerah..
masuk simpang kg gudon tu..
dkt smk bandaraya..