Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Tuesday, July 12, 2011

Gua sudah ada pembantu..

Ni la bah nama dia urang kebaruan teda urang gaji ni kan, sepa lagi kalau bukan gua....adehhh..... asal jak mau apdet blog, tiada la mau cerita lain. Malar la bah cerita...penat la, sakit belakang la, sakit bahu la....TAPI!!!! memang betul bah.... indak la bah gua mau tipu...letak jak kepala di bantal....terus pingsan.....warghkakakkakaka.....buka jak mata, sudah pagi.... macam baru jugak gua rasa hari lima, sekali bangun, sudah hari satu...aikkkk...mana pegi ari 6 sama ari minggu gua tu ah....musykil ni....


Asal jak tu laki gua sebut mau ambil maid baru, anak gua terus jawab..


'abang indak mau kakak baru. Abang pun bulih tulung mama...'


warghkakakakakkaa...ya la tu nak oiii.....


Tapi itu la macam angkel gua cakap...'don't judge the books by its cover'... gambar di bawah ni membuktikan kata2......chewahhh....


Punyalah konsentret anak gua ni menyapu, sampaikan gua ambil gambar dia pun, dia indak peduli bah....adehhhhh...terus hati gua cair....


Terpaksa la bah dia menyapu lantai ikut stail kungfu....sebab tu penyapu lebih tinggi dari dia....adehhh.....



Terpaksa la bah dia menyapu bersungguh2..sebab tu daun2 kering 'keras kepala' betul..... tidak la bah mau masuk di penyedok sampah tu....tapi indak pula dia komplen....sampai berpeluh2 si kawan bah...Nampak ni pembantu baru gua, ada unifom lagi tu....warghkakakakakaka.....supaya senang buat 'kerja'...


Akhirnya....barulah tu daun2 masuk dalam penyedok. Selamat lagi satu tugas yang gua indak payah buat. Ada sudah pembantu ni...


Ni pembantu lagi best... indak payah jamin. Indak la payah mengurus pegi fome*a....pegi urus paspot...indak payah sakit kepala tinguk gaya2 drng ni...


Mula2 macam gua indak percaya jugak anak gua tiba2 ambil penyapu...tiada pun gua suruh....patut la asal jak gua buat kerja di belakang rumah, dia duduk2 tinguk gua sambil minum vitagen...rupanya dia tengah 'spy' gua....kalau begini sudah cukup bagus....bulih sudah ajar anak gua masak nasi ni tau....sama guring telur. Kalau sudah pandai, bulih la ajar masak megi....jadi kalau gua mau makan, bulih la minta tulumg masak.....warghkakakakkaka....opssss.... bulih ka tu ah....bukan apa, takut juga gua kena saman....sebab ambil pekerja 'bawah umur'...hahahahahhaha.....


Bagus juga ambil pekerja 'bawah umur' ni, bulih kena 'buli2', indak makan banyak, bulih kena cium2.....<---- ini acara wajib sebelum tidur...warghkakakakaka......


Jadi, sekarang ni gua secara rasminya ada pembantu yang 'cute' dan 'still available. Gua mau didik anak gua macam mummy gua didik adik lelaki gua....sebab adik gua yang lelaki....sekolah...ok..... hensem...errr ok la.... hormat orang tua...ok....gelfren...ada...sumandak Ranau, bagus lagi tu, sudah la bagus, cantik lagi tu....adehhhh (kalau ada jodoh la kan, tapi kami pun harap2 jugak la jadi, sebab drng dua ni masih lagi sekolah)..... dan paling penting....kalau adik gua ni pegi mana2 dan jumpa urang jual ikan atau sayur...tatap dia beli punya, bawa pulang rumah....mana lagi ada jumpa tanak wagu (baca : anak lelaki) begitu tu. Macam baru ni, dia pegi Tuaran, bila balik KK, bulih2 dia beli ikan, bawa pulang. Kalau dia pegi Ranau, pulang, gerenti bawa sayur. Hari tu dia pegi Kelantan...siap kasih beli kakak2 dia tudung...bapa gua pun dia kasih beli baju, padahal kami sudah pesan sama dia tu, indak payah kasih beli apa2. Dan paling penting...adik gua ni, pandai masak....gua kalau rasa2 mau makan megi paling sedap, gua minta jak dia kasih masak......Jadi gua pun mau didik anak gua begini. Bukan apa, nanti kalau sudah besar bulih la tlg2 bini kan.......


La...... apa la yang gua melalut2 ni...padahal tu anak baru darjah 2, sudah bah si mama ni berangan2 mau ada menantu....warghkakakakaka....punya la jauh lagi tu....sun*t pun belum...warghkakakakakkakaa.....


p/s : oleh kerana anak gua rajin tulung gua, maka malam ni papa dia bawa dia sama gua pegi makan dan jalan2. Nampak tu....ambil la kesempatan atas kebaikan anak. Mau makan apa, kestau jak tu anak yang mau makan. Kalau sendiri yang mau makan...tu laki bilang, 'hujung minggu jak'. Tapi kalau sebut tu anak yang mau makan, terus bah jalan... indak payah tunggu hujung minggu lagi....jadi ambil la kesempatan tersebut....warghkakakakkaa....oppssssssssss......




Puan Saiman 'signning off'

7 comments:

CathJ said...

hahaha... itu last part.. besstttt punya.... laki gua ckp... politik bini2... haha ha...

err buli pinjam ka tu pembantu hihihihi...

AngeL BeaR said...

ahahahaha...jgn saja dia call teledera...hahahahahaha~

Tia said...

memang betul, kalau anak yang minta memang cepat ditunaikan, kalu bini yang minta.....minta maaf ler...hehehe

Puan Saiman said...

CJ,

warghkakakakkaa.....klu g2 kita la politician dlm rmh kan....hahahahhaa


take care n hugs my dear fren..

-----------------------------------

Angelbear,

hahahahhahahaha........


take care n hugs sis...

-----------------------------------

Sis Tia,

ya bah, heran betul kan. Kalau kita yg minta, kadang2 sengaja lagi tu laki lupa,t api kalau anak...bulih2 ingat, walaupun tahun lepas lagi punya permintaan kan...heran tul...


take care n hugs sis..

UmmiRosma said...

Mcm ni lah anak mummy...sejuk perut mengandungkan dia. ekarng takde beza keja pompuan..keja lelaki tetap sama...hahaha

I pun dah tak minta nak ada 'maid' ni..bikin sakit kepala je..

Take care..

CathJ said...

tambahan komen: my boy nampak ni post with gambar anak kau... tiba2 dia tanya... 'is that me mummy???'... hahahhaha... geli perut ku... buli juga dia nampak gambar org mcm dia... hihihihi...

LeeYo said...

daling pembantu sia pula rajin cuci piring.. nda tau bersih ka nda.. yg sdh kena cuci pn dia cuci lg balik adehhhh