Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Tuesday, July 27, 2010

Kangkang dan lemas

Salam...salam... ada rindu dihati sama gua ka? Jangan risau, gua sihat. Cuma gua sibuk sikit...errrr banyak sebenarnya...'sigh'..tapi semuanya sudah selesai. Kerja ofis ok... di rumah pun ok... bukan apa, kebetulan minggu lepas di ofis ada i$0...dan kebetulan jugak laki gua outstation. Jadi selama laki gua outstation, gua la yang antar anak gua pegi sekolah <--- biasalah gua kan ibu contoh... sudahlah cantik, gebu pulak..... ;-D

Bila laki gua balik dari outstation, tiada angin tiada ribut <--- tiada pun hint2, terus laki gua bawa gua sama anak gua pegi bercuti..maklumlah rindukan. Bukan gua tapi laki gua la <--- gua syak laki gua bayar masa sebab 3 hari outstation, jadi kena bayar masa ngan anak gua la kan (baca : gua bah sebenarnya tu), biasalah kaver bah geng...kihkihkihkih... dan sekali lagi, gua kan cantik dan gebu...maka kegebuan gua itulah menjadi rindu-rinduan laki gua sama gua <---- sila percaya...kahkahkahkahkah...(gua harap laki gua indak baca la statement gua ni, kalau dia baca, mesti muntah kuning kali dia...kahkahkahkahkah)

Jadi berangkatlah gua, laki gua dan anak gua di petang yang mendung hari sabtu yang lepas ke tempat ni. Kenapa petang...sebab anak gua ada sekolah gantian lagi, jadi kenalah tunggu anak gua pulang kan.


Masa tunggu laki gua 'check in' sempat lagi gua ambil gambar... errr guna kamera kecil jak....kihkihkihkihkih....Gua suka pegi sini sebab gua boleh jalan2 tengok alam semulajadi..kononnya la kan<---- padahal gua sebenarnya cuci mata, ramai owhh jejaka mata biru pakai seluar kecil, lepas tu terkangkang di tepi kolam...muahahahhahaa <---oppsss terlebih sudah... gua suruh jugak laki gua pakai seluar kecil jak, lepas tu duduk la bah di tepi kolam, pura2 baca buku ka, atau pura2 order air kelapa ka, tapi tidak pulak tu laki gua mau, mau jugak tu laki gua pakai seluar pendek dia, mana gua puas tinguk kan...kahkahkahkahkahkah.....siapa suruh tu laki gua tidak mau kan, jadi supaya tidak kempunan, gua tengok la tu jejaka mata biru...nah..bukan salah gua.

Rezeki datang bergolek, musuh jangan dicari kan...jadi malam tu, ipar gua yang yang masih single dan available kol gua, dan mau belanja gua makan. Gua ok jak <--- see... gua kena paksa makan lagi... So malam tu laki gua, gua sama anak gua keluar la. Jumpa adik ipar gua di Gayang. Part yang paling best bila ipar gua suruh gua order. Mula2 gua malu2 monyet, bila ipar gua insist juga, gua terus tidak jadi malu2... jadi seperti biasa gua order ini lah...

Ada sayur.....



Ada ikan....ini best..ikan talapia stim nyonya asam

ada udang...baby tiger prawn...rebus..nyam..nyam...nyam...

and my son favourite...nasi goreng isi ikan... I asked for 1 person, sekali tu nasi goreng datang macam mau makan 3 orang...'pengsan'...

Ok, gua berhenti dulu cerita pasal makan. Sekarang ni gua mau cerita kecuaian gua, yang akan gua ingat sampai bila2. Gua harap cerita gua ni dapat dijadikan pengajaran kepada sesiapa yang ada anak, walaupun kita pesan balik2 sama tu anak, tapi mau jugak dorang cuba sesuatu yang kadang2 kita sangka tu anak tidak la mau buat bah.. Dijadikan cerita...


Ketika mau turun ke kolam, kena mandi dulu kan. Itu antara peraturan. Ok gua ikut. Sebelum gua mandi, gua suruh anak gua mandi. Lepas tu anak gua jalan (gua sangka anak gua pegi jumpa laki gua, masa ni laki gua tengah sibuk2 check2 kamera di tepi kolam). Lepas gua mandi, gua pergi tempat laki gua, gua tanya la...

Gua yang cantik dan gebu : Pa, mana abang ?
Laki gua yang hensem dan sibuk sama kamera : Eh...bukan sama mama ka tadi ?

Nah...ini kali la kan.......

Gua terus tengok kolam kanak2...TIADA.....

Gua pusing sebelah di kolam dewasa ....TIADA....

PANIK...memang gua PANIK....

Terus laki gua cakap ngan gua....

Laki gua yang hensem : La..tu dia....

Anak gua dalam kolam, kolam dewasa yang satu lagi...bila gua pusing, gua nampak anak gua tu timbul. Sambil timbul, dia senyum dan tarik nafas...lepas tu tenggelam balik. Bila tenggelam, rambut pun indak nampak. Lepas tu timbul balik....boleh nampak tu anak gua senyum, tapi dia tarik nafas, lepas tu tenggelam balik

Gua yang panik : Eh...Yang...anak tu lemas tu Yang... kaki dia tidak sampai lantai (kolam) tu...

Apalagi...terus laki gua terjun ambil anak gua... Gua bukan tidak mau terjun, gua sebenarnya tidak pandai berenang. Dan gua juga kalau marah atau panik atau sakit, terus otomatik tu panggil laki gua Yang....stand for Sayang la kan...ni kali la....kihkihkihkihkih...ok sambung cerita... serius balik..

Bila laki gua angkat anak gua... terus anak gua peluk laki gua. Apalagi orang2 dalam kolam tu, dorang pun kehairanan bah. Sebab asal jak anak gua timbul, tu anak gua senyum2...bukan pulak dia teriak minta tolong, jadi orang pun sangka anak gua tu main2...

Naik jak anak gua dari kolam, terus gua sound bah (ikutkan hati, mau jugak gua cubit, tapi kalau gua cubit, silap hari bulan, ada la gua masuk p3njara sebab dera anak kan, maklumlah tempat awam.... Tapi geram gua tu belum habis lagi, lepas anak gua berendam setengah jam dalam kolam, terus gua suruh naik.

Gua yang baru lepas dari panik : Ok abang, times up. Mari naik..

Anak gua : Sekejap jugak....
Gua : Mama mau punish abang. Siapa yang suruh abang pandai2 turun swimming pool tadi. Berapa kali sudah mama cakap, jangan pegi swimming kalau tiada mama atau papa kan. Sampai bilik nanti, mandi. No cartoon, no psp...

Anak gua :..... (tidak juga anak gua tu jawab gua, tapi tu airmata mengalir laju di pipi)....
Pagi Ahad, lepas breakfast gua bawa anak gua mandi. Laki gua jugak <--kalau ikut hati mau jugak gua main mata sama jejaka mata biru, tapi malas la gua, bukan apa, takut jugak gua durang terpikat kegebuan gua kan..lagipun gua kan sayang laki <---- kalau buat statement begini, kena beli gelang ka ni ah...oppssss tersebut lagi pasal gelang...kahkahkahkahkah.....

Gua pun pura2 la lambat2 masuk kolam, anak gua lagi la, tension jak muka dia. Gua suruh jugak dia mandi, tapi tidak juga dia mau. Mau jugak dia tunggu Papa dia. Nah...macam jara' sudah dia. Gua pun indak pasti samaada dia jara' sebab sikit lagi lemas, atupun jara' sebab kena punished. Tapi gua harap kedua2nya la.

Bukan jugak salah anak gua kan. Gua pun salahkan diri gua jugak. Sepatutnya gua tinguk2 jugak dia pegi mana.... Ini pengajaran yang pertama utk gua.

So this weekend Sunway Lagoon, here we come...opssss tersebut pulak....hahahahahahaha.....


Inilah anak gua yang sudah ada pengalaman nyaris lemas. Dibelakang anak gua tu, itulah jejaka yang paling ensem di mata gua iaitu laki gua. Baru pulak gua perasan. Siapa yang pakai pelampung tu, anak gua ka atau laki gua......hahahahahahhaha...

p/s : anak gua akan masuk kelas renang lepas raya....jadi kepada pakcik Micheal Phelps...jaga2...perenang dunia in a making. Itu pun lepas raya la...hehehehehehe. Oh ok, tidak lucu pulak...hmmmm...

p/s : oh ya. tajuk di atas tiada kena mengena dengan cerita x-rated. Cuma ada 2 cerita dalam satu entry.....hahahahahhaa... gua syak gua terjangkit dengan Uncle Lee...hahahahahahha

Puan Saiman 'signning off'....





5 comments:

HoneyBUZZin said...

Bagus kalau pandai berenang....boleh juga honey bawak p snorkeling nanti :)

Cath J said...

eeeeeeeeeeeeeee.... bikin takut oh...nasib baik lah dia pandai tenggelam timbul.... kalau yg tenggelammmm terus... adui...palis2...

itu lah yg I paling takut kalau bawa budak2 ni... saya pun mau kaish kelas berenang ni anak saya..

mama.. rendam2 kaki ja...saya pun nda pandai berenang geng... mau order ekor magic lah kita ni...wakakakkaka

Rosc said...

Uih bikin takut woh. Nasib cepat you nampak. Sa kalau benda2 air nie ada phobia pernah pengalaman sikit lemas.

CJ & PS sama lah kita ni ndak pandai baranang kalau mo g masuk pool tu sa pastikan itu kaki sa sampai ah di lantai pool

Puan Saiman said...

adikku honey..

sesungguhnya kakak mu ini penakut orangnya. Pernah lemas sewaktu kecil dan sehingga kini fobia melihat laut <---sila percaya....

dan disebebkan jangan kempunan la maka kakakmu ini hanya berenang di kolam kanak2 sahaja <---ini jugak sila percaya...

hehehehehe

hugs....

----------------------------------

My fren CJ- ya bah.... laki sia pun ada ckp jgk, mau suruh sia ikut tu kelas berenang... nah..ni kali la kan, ada la macam dugong la ni nanti...

kihkihkihkihkih...

hugs

----------------------------------


my fren Roscy,

nah..sama la pula kita ni, pernah ada pengalaman nyaris2 lemas kan... sia pun sama bah, kalau sia berenang kan, sia misti pastikan tu lantai kolam kena kaki sia, kalau indak, sanggup lagi sia masuk di kolam budak2...kihkihkihkihkih...

hugs

SJB said...

Takut oh. Nasib juga dia ok.