Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Monday, July 5, 2010

Bayar Masa


Salam...salam... Selamat hari Isnin. Ya....memang gua bergembira hari ni. Bukan saja hari ni, memang setiap hari pun gua bergembira. Kecuali masa gua kurang sihat saja gua kurang bergembira. Biasalah bah kan kalau sakit kan. Kalau sudah sakit/demam tu kan, bukan saja tidak dapat pegi jalan-jalan, yang paling penting, tidak dapat makan. Kalau tu laki gua offer makan di mana pun, gua cuma geleng2 kepala saja tu. Cuba kalau gua sihat...huh!!! lambat lagi kena offer, gua la yang akan meng'offer'kan diri.....hahahahahhahahaha.. biasalah bah kan, bini cantik dan gebu, memang begitu tu..indak percaya, cuba tanya laki gua yang ensem tu....
Ok, hari ni kawan2, gua mau kasih cerita, pasal hujung minggu gua. Hari sabtu tu, gua indak pegi mana2. 1 hari gua lepak di rumah parents gua. Lama betul sudah gua indak bergosip sama adik gua, terutama adik gua yang nombor dua tu. Gua sama adik gua ni memang rapat la. Apa-apa pun hal, memang gua selalu kestau sama adik gua ni. Begitu jugak adik gua ni. Kami dua urang selalu meluahkan perahsahan bersama2. Tapi selalunya kami cerita pasal anak2 la bah. Sesi gosip kami hari sabtu tu cuma pasal trip kami pegi bercuti hujung bulan ni. Semua kami jalan termasuklah bibik2 kami. Gua sudah apply cuti. Anak gua pun akan bercuti jugak nanti <--- ya la bah, gua tau, bukan cuti sekolah hujung bulan ni. Jadi anak gua tetap ikut punya, gua kan ibu yang cantik dan gebu, mana la bulih gua kasih tinggal anak gua yang ensem macam laki gua tu kan. Surat utk cikgu sekolah sudah disediakan, tinggal kasih jak bah.

Oleh kerana gua sama adik gua ni yang jadi 'mastermind' masa kami bercuti nanti, jadi mestilah rancang dengan baik dan teliti kan <---cewahhh...... Jadi dalam masa 4 hari tu, kami sudah tentukan pegi mana dan bila. Supaya rombongan Cik Kiah dapat berjalan dengan lebih teratur kan. Terutama kalau bawa budak2 yang terlebih 'gula' ni. Hotel sudah di'booked', tiket sudah sedia, cuma tinggal pack barang jak la.... Oh ya, sepanjang hari gua lepak di rumah parents gua, laki gua yang ensem dan baik hati bawa anak gua pegi 1B, durang pegi tinguk Toy Story 3, laki gua bilang 'best'.... indak apa la.... lain kali ada jugak keluar di A*tro tu, lain kali gua tinguk di tv jak. Bulih limpang2 kan....ok, selesai cerita hari sabtu.
Ini pulak cerita hari minggu. Oleh kerana gua sudah sihat dan dapat sudah beronggeng. Gua bawalah bah laki gua pegi tamu. Seperti biasa, gua belilah bah segala mak nenek bawang, halia isshhh barang2 dapur la bah. Gua beli ayam, ikan, udang dan ketam <--- ya kawan2, ada unsur2 mau meningkatkan kolesterol dan lemak dalam badan..... Selesai membeli gua laki bini pun blah la <--ya la bah, indakkan tidur di tamu pulak kan. Gua teda pegi breakfast, cuma gua ada minum 'red guara' yang laki gua bikin. Biasalah bah, gua kan bini yang cantik, gebu, bersopan santun dan manja. Memang gua hari2 share 'red guara' yang laki gua bikin. Laki gua minum separuh, gua minum separuh. Biasalah bah, guakan bini yang paling rajin <--- nah indak ko tu, statement orang pemalas memang begitu tu. Sampai jak rumah, gua mandi dan bersiap. Sebab laki gua bawa gua pegi sini.....

Gambar ni gua ambil masa tunggu 'meja kosong'. Ramai betul orang datang. Nasib baik masa gua baru sampai ni, gua orang yang pertama 'waiting list'...duduk jak gua, berduyun2 orang datang...semuanya pun 'waiting list'. Ada 30 minit gua duduk, barulah ada meja. Anak sama laki gua, tunggu di lobi. Anak gua la bah tu, apa pun dia mau tinguk. Sampai tandas pun dia pegi masuk....nasib baik la laki gua yang ensem tu ikut jak anak gua, kalau gua huh!!! ada la keras dekat gua, gua suruh duduk, jangan jalan2..... bukan apa, kalau anak gua ilang, sepa yang susah..gua jugak, sepa yang nangis...gua jugak. Jadi utk selamat, anak gua minta la papa dia kasih kawan dia, jadi dia pegi mana pun, laki gua ikut jak belakang dia...nasib baik laki gua ensem.....ehem.....kahkahkahkahkah <-- gua ketawa bukan pasal apa tu, gua ketawa sebab gua gembira makan dimsum sepuas hati...

Seperti biasa, lepas makan 'berpiring-piring' barulah bah gua ingat mau ambil gambar. Sorilah gambar blur sikit. Gua ambil pakai kamera h/p jak. Malas gua mau bawa kamera gua yang besar gedabak tu <--- bukan apa, saja la gua ambil gambar pakai kamera h/p gua, gua hint2 sama laki gua bah tu minta beli Olympus SLR (yang kecil tu) supaya bulih la gua simpan dalam beg gua. Laki gua diam jak, apa respone pun teda <--gua syak laki gua ni tengah pening kepala, kejap gua minta gelang, kejap minta kamera.....oppsssss....tersebut pulak gelang kan.... bukan salah gua tu ah..indak sengaja bah, tersebut.....'ter' bah... cikgu BM gua dulu, kami gelar cikgu ketam sebab sikit2 cubit, sikit2 cubit, dia cakap, kalau ada 'ter', ertinya perbuatan yang tidak disengajakan (CJ, MK dan Roscy <---betul kan geng)......warghkakakakkakakaka......

Ok... sambung balik cerita utama.... Nampak 'cerek' yang cute tu. Dalam dia 'chinese tea' dan dibelakang cerek tu adalah, makanan kegemaran gua.....

KAKI AYAM...... sedap tul kaki ayam ni....nyam..nyam...nyam...patut la gua ni kuat jalan <---ada kena mengena ka tu ah...
Laki gua yang ensem aka tukang bayar sedang menikmati makanan 'mee sup'....nah kan, apa gua bilang, gambar 'blur' bah, cuba kalau terang sikit, nampak tu ke'ensem'an laki gua lagi terserlah. Indak percaya tanya la gua, laki gua memang ensem bah <---di mata gua la bah...

Lepas makan ala kadar, ini pencuci mulut <--sila jangan percaya. Gua sudah makan bertingkat2 dimsum. Biasalah bah, gua kan sudah 'kurus' sebab demam tempoh hari. Jadi laki gua suruh la gua makan banyak 'sikit'. Mau tambah tu 'energy' yang hilang masa demam tu <--- nah, kamurang tinguk, siapa yang bersalah tu. Laki gua bah yang suruh gua makan. Gua makan jak bah, takut jugak bah gua berdusa sebab indak dengar cakap laki kan. Jadi laki gua suruh gua makan, gua makan jak bah. Biasalah bah gua ni, guakan bini mithali dan baik hati <---kalau la laki gua baca ni, pening kali dia. Apa indak bini dia ni perahsahan abis. Marah...oh indak punya. Laki gua indak marah gua tu. Gua kan bini kesayangan dia.....warghkakakakakakaa

Lepas makan dan laki gua kasih settle bil. Terus la laki gua bawa gua sama anak gua pegi 1B. Anak gua tu bah, mau tinguk wayang. Gua indak mau cakap pasal tu cerita sebab lepas 15 minit gua keluar. Meradang betul gua tinguk tu cerita. Laki gua pun cakap sama gua, nasib baik anak gua mau jugak tinguk, kalau indak dia pun keluar. Cerita 'murah'..... kalau 5 bintang, gua bagi 0.05 dari 5 bintang. Bikin sayang duit gua saja. Cerita ni lucu konon...ta*k kucing la. Bila gua keluar, budak2 yang jaga tiket tu cakap ngan gua...

Budak jaga tiket : Kak, jangan lupa bawa tiket ah, nanti masuk balik kami mau tinguk tu tiket balik.

Gua yang cantik dan gebu : huh!!! indak lagi kakak mau masuk dik. Apa punya cerita tu, Rugi jak tinguk, cerita entah apa2. Budak2 bulih dia kasih ketawa la, sebab banyak binatang. Teda pun urang ketawa bah, kecuali budak2.

Budak jaga tiket 2 urang : Hahahahahha, kalau kakak mau tau, bukan kakak jak keluar, asal jak movie ni main, ada juga orang keluar . Tapi budak2 suka la.....

Gua yang cantik dan gebu : Nah...bukan salah kakak la kan, bukan kakak 1 urang jak indak suka ni wayang kan...Errr... bulih minta balik duit ka tu ah....

Budak jaga tiket 2 urang : hahahahahhahahahaa.......

Terus la bah gua bawa hati yang meradang. Dan untuk menyejukkan hati gua yang gebu ni...gua pegi la 'crocs'...gua sambar 1 sandal (gua lupa ambil gambar). Biasalah bah, mau ubat tu hati yang membara kan, mestilah mau beli barang. Biasalah bah, itulah ubat untuk hati yang panas. Dan lepas tu gua pegi 'Parkson' dan gua terbeli ini..... nah kan, gua sudah cakap, terbeli bah....ter.....ter.......

Baju renang muslimah. Gua ambil gambar ni bukan apa..sebagai bini yang cantik, gebu dan bersopan santun, gua mms la gambar ni, utk laki gua yang sedang menahan perasan dia dalam panggung wayang tu. Gua minta kebenaran jugak kan. Bila laki gua bagi 'green light' terus bah gua sambar. Bah...kalau kamurang nampak ada perempuan ayu, manis dan bersopan santun sedang berlari2 anak di pantai tg aru, dengan memakai baju renang begini, jangan malu dan segan, tegur jak...gua la tu...warghkakkakkakakaka..oh itu spek gua bukan goggles ah. Saja la..gua pakai spek...perasan mau pegi berenang sana Pulau Sipadan <--- sila jangan percaya, pulau yang dekat2 pun gua belum sampai... gua takut nampak laut dalam ni, lebih2 lagi kalau naik bot ni, seram sejuk badan gua....tepi2 pantai tu ok la <--- macam mana la tu ah, kalau gua lari2 di pantai tg aru, ala2 Pam Anderson dalam Baywatch tu ah.... abis ber'pengsan'an kali, urang2 di beach tu. Budak2 abis menangis kali, nampak 'urang tua' indak sedar diri berlari2 kan.....ish..ish...ish... kalau ada kawan2 nampak, terus indak mengaku kawan kali kan....warghkakakakkaka...ala...tidak terbayang gua....

Ok, sekian cerita untuk hari ini. Kepada kawan2, sila jaga kesihatan. Musim sakit sudah sekarang ni. Bapa, adik beradik, ipar duai dan anak2 sedara gua semua demam. Kalau demam, makan la ubat. Rehat secukupnya. Kalau teda selera mau makan. Sila rebus ikan campur bambangan atau mangga. Tatap makan punya. Walaupun sikit tapi sekurang2nya tu perut ada isi kan...bah.... isi nasi bah maksud gua..bukan isi lain2 ah..Tapi kalau ada pun, syukur jugak kan, rezeki daripada Tuhan bah tu.

Puan Saiman 'signning off'....

6 comments:

HoneyBUZZin said...

Hehehe..cantik gambar sis ngan pakaian renang. Ingatkan ninja mana?
Dimsum kaki ayam, honey punya favourite la...ini boleh jadi satu team nih...sachype

HoneyBUZZin said...
This comment has been removed by the author.
Puan Saiman said...

Sis Honey,

ehem.... tq...tq (dengan penuh perahsahan)..kahkahkahkahkah... itu la bah tu dik, tunggu2 jgk kakak, mana tau dapat belakon dlm filem ninja, xtra pun xtra la...hahahahahaha

Walaupun tu kaki ayam kakai sana kakai sini, tatap jadi pujaan hati kita kan dik.....

Cath J said...

Wayang apa juga yg buat kau keluar tu??? wayang pasal itu lelaki agent tanah kah terus di serang binatang??? ;-p

eh??? mcm kurus sudah kau ohhhhhhh....

Cath J said...

Oh ya... cakap pasal cikgu ketam... Bukan nama dia cikgu rashidah kah tu?? atau jamilah??? hehehhehe... mau di cari tu di FB... tua sudah kali dorang kan... sebab kita pun...apa kurang wakakakakkakakaka....

Puan Saiman said...

CJ,

tu wayang buduh tu, cerita pasal urang kerja di 'zoo' tu. Buduh punya cerita. Bikin panas hati, kalau sia ingat2 balik kan, keluar meradang sia.

Apa indak kurus, pasal tu hari la yang sia sakit tu, 5 kilo bah sia turun. Tu baju swimming sia yang lama terus macam karung...hahahahhahaha. Jadi tu laki sia suruh sia beli yang baru, tu yang sia sambar satu tu

Hahahahahahaa....cikgu Jamaliah bah nama dia tu kan. Orang dia kecil2 jak, tapi kuat tul mencubit kan, hahahahahaha. Hahahahhaa....sama2 'tua' sdh kita kan. Skrg ni klu pegi pasar, kena panggil auntie, nah, indak ko tu, hahahahahha.