Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Tuesday, July 20, 2010

Lenggang2 Kangkung



Hari ni gua beremosi, tapi sikit jak la.. indak la bah sampai nangis guling2 kan. Cuma sedih jak. Tapi sebelum gua bagitau kenapa gua sedih, gua mau kasih nampak lagi kamurang apa lauk gua 'dinner' semalam. Mari kita bergembira bersama2 melihat lauk pauk yang terhidang.


1 - Sup sayur petola

2 - Ikan bakar <--- ini laki gua beli... harap gua sendiri bakar ikan <---kirim salam la...muahahhahahaha...biasala gua kan 'rajin'..faham2 la bah....
3 - Bambangan masak + belacan + lada

4 - Kicap + bawang putih cincang + lada

Nasi 2 piring, 1 utk laki gua, 1 utk gua. Anak gua makan awal jam 6.30 petang sebab lepas Maghrib anak sama laki gua pegi masjid. Balik jak dari masjid terus anak gua tidur, anak gua tu tidur awal, jam 9, lepas laki sama anak gua balik dari masjid barulah gua ngan laki gua makan sambil bercerita hal dunia...kahkahkahkahkah.... Lebih kurang jam 8.30 mlm la tu. Pasal kuantiti nasi tu, jangan komplen....itu bayangan mata kamurang jak tu <----sila jangan percaya....muahahahahaha... Piring kosong tu, utk tulang ikan. Takut jugak bah kebangkalan kan (baca : tercekik).... dan penyelamat yang paling utama tu air dalam cawan, kalau terasa kebangkalan sudah, bah apa lagi, minum la air tu....


Gua sedikit sedih pula sebab laki gua outstation 3 hari. Dari hari ni sampailah hari khamis. Dan pagi tadi dia sudah terbang. Gua indak dapat hantar sebab kuda putih gua masuk workshop, masalah 'starter'. Petang ni barulah kereta gua tu siap.


Jadi malam ni seperti biasa, seperti malam2 yang lain, kalau laki gua outstation. Gua indaklah masak. Gua berehat sepenuhnya. Apa geng...makan...uiinaaaa...makan tatap makan, tapi apa susah kan ada talian 1-300-88-sila dail mana suka.....kan...kan....muahahahahahaha. Tapi kalau indak hujan, tatap gua berlenggang sama anak dan bibik gua...kahkahkahkahkahkahkah <-----aikkk....nah...kedapatan sudah ni, tadi gua cakap sedih, tapi kenapa ketawa ni....nah......ish...ish...ish....
Puan Saiman 'signning off'...




10 comments:

HoneyBUZZin said...

Lama tia makan itu bambangan dan ikan bakar...ikan goreng lagi siok...dengan nasi putih..
Cukup uda untuk makan malam...
:)

Rosc said...

butul2 bikin orang kobihis oh tu bambangan tau...

Wyne Ren @ Mauve Ocean Blue said...

Ya bah Rosc, kin panas c Puan nie...ya ampun...kalu kita ramai2 mkn nie kan...alamatnya Hubby limpas2 pun tdk dipeduli...hahaha...

Uncle Lee said...

Hello Puan Saiman, waaa, tengok tu makanan very sedap. Agak2 tiga pingan nasi boleh lichin kan, ha ha.
Tu ikan goren saya suka. Ta'nampak sambal belachan? Ha ha.
Have a nice day, Lee.

Cath J said...

hehehe... paham beul perasaan you tu... bah pi lah jalan2 shopping mall...check harga gelang...hihihi

Puan Saiman said...

Honey,

mmg betul ikan guring sama nasi panas2...mmg mengancam, tapi kalau ada belacan lagi...nah..tambah lagi la nasi kakak tu..

take care & 'hugs'

----------------------------------

Roscy,

tu asam bambangan kan, siabeli sana tamu putatan, ada satu inai jual, dia ckp tu bambangan masak dari pokok bukan kena peram... mmg betul owhh..tu banbangan dia kan, punyalah manis...2 minggu berturut2 sdh sia beli sama tu inai..


take care & 'hugs'

--------------------------------


kahkahkahkahkahkahkahkahkah..... mmg betul my fren..... setuju 100%

take care & 'hugs'

---------------------------------

Uncle Lee,

ya... mmg makan sedap owh kan, simple tapi menyelerakan. Wah...selera uncle macam Honey la, dia pun suka ikan goreng..sambal belacan saya tidak sempat buat...errrr...malas sebenarnya...hehehehhee..

take care uncle and send my regards to Mrs Lee ya...or and 'hugs' too...

---------------------------------


CJ,

ya masa ni la bah bulih pg cuci2 mata, kalau ada sudah tu laki pulang, kita mau tinguk barang kan, sanaaaaa sudah depan dia jalan tu....kin panas...

p/s : ala my fren, sampai ko pulang kita indak terjumpa bah...

take care & 'hugs'

Jesson And Rey Ann said...

nice post!,...

Uncle Lee said...

Hello Puan Saiman, just dropped see what you cooking today?
Bila you masak tu ikan tenggiri sumbat sambal, or ikan masak asam with nanas, as well your world famous sambal belachan send me telegram, ya.
I take bus come over, ha ha ha.

Have a nice day, Puan Saiman, Lee.

SJB said...

Hahahah ada kah menangis sampai terguling guling, kau ni lucu juga.

Saya nampak bambangan kau tu bah, mmmm terus terpingin saya mahu makan bah, nasih masih lagi ada stock hehehe.

Bah, jangan lah kau sedih sedih, 3 hari tu tidak juga tu lama :D.

Puan Saiman said...

Jessen And Rey Ann,

tq...welcome..welcome..


--------------------------------

Uncle Lee,

if I buat belacan, u want to come by bus....muahahahahahaha....ok I will send you telegrem.... 'wink'

thank you sir for come over... take care..

---------------------------------

SJB,

kihkihkihkih...lain bah perasaan kalau tu laki teda di rumah kan. Mcam kosong jak rumah, tapi yg best tu, indak payah masak...hahahahaha....

Skrg ni macam musim bambangan bah sudah. Setiap minggu sia pg tamu kan, ada jak bah bambangan...muahahahaha....cakap pasal bambangan kan, tu air liur sudah keluar2 kan...

take care and hugs...