Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Monday, February 8, 2010

Facebook oh.... facebook


Salam...salam....

Sekali gua buka pintu rumah gua ni.... engsel pintu pun berkeriut bah... bunyi keriutan pintu, macam dalam cerita hantu pulak...... banyak betul habuk2 dalam rumah gua ni.... bila gua pandang atas siling, punya la banyak sarang labah2... bagus jugak kalau kena gigit spider ni, silap2 kalau bagus nasib, minggu depan orang sambut chinese new year, gua jadi spiderwomen la pulak. Tapi kalau nasib baik ndak bagus, kena lagi gigit oleh blackwidow spider ....masuk pulak rumah sakit.....yaikssss.... touch wood....touch wood...palis2.....
Sorilah, lama betul gua ndak update blog gua ni.. bukan apa, sekarang ni gua sibuk bercucuk tanam di muka buku...hahahhaha.... gua baru belajar.... tapi gua cuma bercucuk tanam di rumah jak... di ofis gua ndak buat... bukan apa... kalau di rumah, gua bulih bertanam-tanam dengan senang hati, kalau di ofis 'line' internet ndak berapa ok.. bikin panas ada la.....
Semalam.... di @stro ada tayang slumdog millionnaire... gua ndak sempat tinguk hari tu, jadi bila kena siar di @stro gua ngan hubby gua ambil kesempatan la tinguk...jadi sambil2 gua tinguk, gua layan la muka buku.... punyalah gua terkejut bila gua ternampak adik gua ikut satu grup yang memburukkan urang lain...gua terus kol adik gua... adik gua pun terkejut jugak sebab dia pun baru juga buka mukabuku dia tu, dia terus delete.... di mukabuku gua pun gua nampak kununnya gua sudah menjadi peminat grup ni...heran gua...bila pula gua meng'klik' grup ni utk jadi pemiant durang...nasib baik gua ada adik yang terchenta...maka dia la yang ajar gua meng'kick' out grup tu dari mukabuku gua... itu pun lepas adik gua bagitau yang dia nampak dalam paparan depan muka buku tu. Sebab sebelum tu gua nampak di muka buku adik gua... lepas tu ada pulak di mukabuku gua.... bikin panas...Yang gua hairan tu, gua langsung tiada 'klik' mana2 paparan yang menyatakan persetujuan mau join grup tu... seingat2 gua, gua cuma klik paparan 'nama' grup tu, sebab gua mau tau apa 'grup' yang jemput gua jadi 'peminat' durang tu..... jadi adakah...hanya meng'klik' paparan nama tu, secara automatik trus jadi 'peminat' durang tu.... bikin takut. Sebab 'grup' ni akan jadi 'panas' jugak sebab menghina race orang lain. Biasalah gua rasa, ini mesti kerja budak2 ni.... budak2 yang belum lagi terfikir apa impak yang bulih jadi ngan durang ni....sigh... balik2 gua pesan ngan adik gua.... tulis di mukabuku tu mesti penuh tanggungjawab.... JANGAN SESEKALI libatkan bangsa dan agama... ITU ISU SENSITIF... bukan apa.... kalau geng2 yang rapat ngan gua ni, mesti tau gua ni banyak campuran.... sebelah mummy gua Sino Kadazan (Popo gua Pure Kadazan, KungKung pure Cina), sebelah bapa gua (arwah nenek gua Pure Brunei, Atuk gua punya mama pure Kadazan dan Atuk gua punya bapa pure Bajau)... jadi gua ...... pandai2 la teka apa bangsa gua.... Jadi gua sekeluarga... Chinese New Year pun gua celebrate... Kaamatan pun gua join.... Apalagi Hari Raya sudah semestinya kan..... Krismas jangan cakaplah....pun gua masuk jugak..... jadi kalau sebut2 pasal agama ni, family gua ni selalu cakap yang kami ni lain dari yang lain...kami ni umpama cubit kaki kiri, kaki kanan pun sakit juga... pukul kaki kanan, kaki kiri pun terasa jugak kan...... jadi bagi gua, biarlah kita hidup aman damai di negeri ni.... mana lagi kita bulih cari restoren yang semua bangsa bulih duduk2 minum2, makan soto... tapi tuan punya kedai yang buat minuman bukan yang jual soto (kita tau la tu kan ging....wink2)......cuma di Sabah jak la kan...kalau ada urang yang ndak masuk kedai begitu, itu durang punya pasal, tapi bagi gua.... kalau ndak ragu2, dihati teda was wi su..... terserahlah kan...... tapi kalau was2 jangan la bah..
HIshhhh...... ndak sabar ni mau Chinese New Year......anak gua siap minta beli kepala singa lagi, sebab dia mau main ngan cousin2 dia....hahahahhaa...LOL....
Puan Saiman 'signing off'......

4 comments:

Uncle Lee said...

Hello Puan Saiman, how you doin'? Ahhh, you in KK.
My lasttripthere was in the 80's.
Used to go to Sabah, Sarawak very often in the late 70's and 80's on business.

Ha ha, your pintu bunyi macham haunted house? I guess kena drop a bit of Singer minyak.
I love your very nice pictures here....good looking family.
Regret I cannot comment in my sebelum Merdeka bahasa, takut silap get mistaken for marriage proposal, itu la lecheh, ha ha.

You have a nice day, stay young, best regards, Lee.

Ps, I love your designer sunglasses. Very stylish. Owner pun ada traffic stopper looks, *wink*.
Senang datang.....ada cherita baru.

Cath J said...

Wah Uncle Lee... YOu seems like know every body... ;-p

jgn kau tanya aku siapa tu si uncle lee fren... aku pun nda kenal.. tapi mcm di mana aku pigi.. ada ja dia..haahahhahaha...

Bikin takut juga ni FB kan... pandai auto menjangkit lagi tu... eeeeeeeee.... takut..... ada lagi kumpulan2 mcm ni??? org sabah kah apa??? setahu saya org sabah nda lah suka memburuk2 bangsa... tapi selalu bersatu padu kalau bangsa dari sini di celah...

sigh... apa nak jadi... baik aku cek tu FB... takut apa penyakit lah sudah kena jangkit... tu lah I takut masuk FB selalu... danger..

Puan Saiman said...

Dear Uncle Lee,

... wah saya malu la... sifu masuk my blog...phewiittt....hahahaha... silap haribulan I ndak dapat tidur la ni...

tq...tq... wah kembang kuncup my heart... hahahaha

Puan Saiman said...

Psstt CJ... sepa ndak kenal uncle lee kan, very femes... sebenarnya sia silent reader dia, until uncle kasih cerita pasal kawan2 yang dtg rumah dia tapi buat rmh dia macam rumah sendiri..tu yang sia kasih tinggal jejak tu...hahahaha...

Ya bah, tu FB kan bikin takut. Sia pun kurang pasti urang sabah atau bukan yang buat tu... tp sekrg ni bila sia pg ti fb tu 'urg' kan, ada jgk yg sia kenal tu jadi fan club dia, sia pun ndak tau durang tau ka atau indak tu...

Bikin takut ohh klu2 something happend kan.... walau kita pegi mana pun, tapi ndak sama mcm di KK kan.....

Skrng ni pun, klu sia mau masuk fb urg lain, sia make sure dl sia log off baru sia tinguk tu urg punya fb, kalau bikin takut, sia trus tekan 'x'... bukan apa... tiba2 jak kan trus kita jadi fan club....sigh....