Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Monday, August 24, 2009

Cerita Awal Ramadhan

Hari ni sudah 3 Ramadhan, bermakna sudah 3 hari berpuasa......
Puasa Pertama (Sabtu --> 1 Ramadhan) - Masa bangun sahur.... bukan main payah lagi bangunkan Permata Hati..... marah betul dia, bila kena kasih bangun... apa ndak, best2 si kawan tidur, berselimut... berekon lagi. Tapi akhirnya bangun jugak dia..... So kamipun makan ala kadar jak la. Pagi tu lauk kami cuma ayam masak kicap ngan ikan masin goreng.... yummy. Tapi maklum la kan, hari pertama bersahur, makan pun ala-ala jak la. 'Boipren' ndak makan nasi, dia makan coco crunch ngan susu....
Lepas subuh.... gua ngan 'boipren' gua tidur balik. Permata Hati ndak mau tidur. Dia cakap dia mau temankan bibik gua... sebab bibik gua minta cuti pagi sabtu ... jadi dia kena kemaskan rumah dulu la.
Gua bangun lebih kurang jam 9.00 pagi.... jam 9.15 pagi, bibik gua sudah minta permisi mau pulang. Gua ok jak. Oleh sebab baru bangun tidur, jadi gua pun suruhlah bibik gua naik teksi. Gua bagi duit utk tambang teksi. Gua bagitau esok malam (malam Isnin) gua akan ambil bibik lepas Tarawikh, jadi lebih kurang jam 9.15 malam.
Jam 10.30..... Permata Hati start sudah pegang-pegang perut... haus la... lapar la. Yang lucunya tu.... siap peluk bread lagi tu.... Akhirnya jam 11.30 terpaksa la bagi Permata Hati makan jugak, sebab Permata Hati ni ada gastrik.... macam mana gua tau dia ada gastrik.... Inilah ceritanya
Gua hantar Permata Hati gua sekolah bila dia berumur 4 tahun, sebelum hantar pegi Taska, Permata Hati ni ndak mau ambil breakfast... mungkin terlampau awal pagi kan, jadi bila di sekolah lebih kurang jam 8.00 pagi, Permata Hati akan start muntah..... bila guru kelas dia kol, gua ambil la dia, trus bawa pegi klinik, check punya check, sah memang Permata Hati ni ada gastrik... sigh.... ada cerita pasal Permata Hati kena gastrik di sini. Lagipun doktor yang check Permata Hati tu pun pernah pesan, biarpun dia ndak rasa lapar, kena paksa juga dia makan, sebab kalau gastrik dia keluar lagi teruk, dan ini sudha pernah terjadi... kesian balik2 Permata Hati pegi tandas, sudah la muntah-muntah kena cirit birit lagi....
Petang tu, kami adik beradik, berkumpul di rumah bapa..... nampak gembira betul bapa sama mummy bila kami pakat-pakat mau buka puasa di rumah durang. Macam-macam makanan dihidangkan. Ntah kenapa, puasa pertama ni gua kena sakit kepala, begitu juga ngan Noi.... Lepas jak buka puasa, bukan main 'meriah' lagi gua muntah, lepas muntah tu baru ringah sikit kepala.... lepas Tarawih malam tu, baru gua anak beranak pulang rumah. Sampai rumah, 'boipren' gua cakap ndak payah masak (mungkin dia kesian sama gua), jadi gua terus makan ubat dan terus tidur.
Tapi.... pagi Ahad tu (2 Ramadhan) gua terbangun jam 3.00 pagi. Gua pegi dapur...... ndak tau masak apa... tapi masak juga nasi..... lepas tu gua keluarkan sayur.... tapi last2 gua panaskan jak la kari ayam dalam tin..... bila 'boipren' gua bangun..... dia tanya apa gua buat, gua bagitau la gua ada masak nasi sikit ngan panaskan kari ayam dalam tin... wah terus 'boipren' gua mau makan nasi.... tapi 'boipren' gua makan sikit jak, lepas makan nasi dia makan coco crunch ngan susu... gua pun makan nasi, sebab kepala gua masih sakit lagi.... Lepas makan, gua rendam kain dalam washing machine... Lepas Subuh gua tidur balik... Permata Hati pulak, langsung ndak mau bangun....
Lebih kurang jam 9.30 pagi, gua bangun. 'Boipren' ngan Permata Hati gua sudah bangun..... Gua bangun... mandi... kemas dapur.... lepas tu 'hidupkan' washing machine. Bawa Boipren gua pegi tamu Putatan... gua mau beli halia ngan serai... ngan sikit seafood.... Lepas dari tamu... gua kemas apa yang gua beli di tamu... lepas tu jemur kain. Lepas jemur kain... 'boipren' gua bawa Permata Hati pegi Wisma Merdeka... gua malas mau ikut.... bagus lagi gua tidur...hehehehe
Dalam berekon dalam bilik, gua tertidur jugak.... ndak lama tu dua terasa kaki gua kena geletek... bila gua buka mata.... sah... memang Permata Hati.... baru durang pulang dari Wisma Merdeka... bila gua keluar mau angkat kain, rupanya 'boipren' gua sudah tolong angkatkan kain.... tq dear.... lebih kurang jam 4.00 petang gua masak sup ayam campur ngan lobak merah ngan lobak putih.... lepas tu goreng ikan tengiri... buat kicap+lada+asam kasturi... hehehe itula yang kami makan masa buka puasa.... 'Boipren' gua ada pegi pasar Ramadhan di Asia City tu.... gua minta belikan murtabak ngan agar-agar.... tapi sekali makan..... murtabak tu bila diangkat, menitis-nitis minyak.....yuckkk..... agar-agar tu pula... sekali makan.... TAWARnya...... terus 'boipren' gua cakap.... 'kalau mama update blog, bagitau jangan beli di Asia City... buang duit dan buang masa. Sudahlah mahal, parking pun bukan main teruk lagi...' Semua makanan yang 'boipren' gua beli, langsung ndak dapat dimakan.... membazir kan...
Masa tunggu 'boipren' gua balik dari Tarawikh, sempat la gua masak nasi balik, utk sahur..... sebab takut terlewat bangun, nanti ndak termasak nasi pulak kan.... lagipun bukannya susah, dalam rice cooker jak pun..... lepas 'boipren' gua balik dari Tarawikh, gua ngan Permata Hati ikut ambil bibik... antar bibik pulang, kami round2 KK. Maklumla, cuti sekolah, boleh la bawa Permata Hati.... lebih kurang 10.15 mlm, kami pulang.... masuk rumah, cuci kaki, cuci tangan, cuci muka, lepas tu kami zzzzz........ ndak sempat pun bercerita ngan bibik.....
Pagi ni bangun sahur lebih kurang jam 4.00 pagi..... lepas subuh tidur balik... tapi pagi ni bangun jam 6.30 pagi....sigh...... pegi keja ka..... dan harap2 seperti biasa, memang balik awal... yahuuu... bulih bayar tidur...hehehhehehe
Puan Saiman 'sign out'.....

2 comments:

Cath J said...

aik... kesainnn... kecik2 sudah ada gastrik...

Puan Saiman said...

CJ - ya bah.... kalau dia kena ni, sia pun panik, apa indak, ndak bulih bangun bah dia... pucat lagi tu. Tu yang kalau dia ndak tahan tu, sia suruh makan jak...