Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Thursday, August 4, 2011

Hari ke-4 Puasa

Betul2 indak rasa, hari ni sudah 4 hari berpuasa. Bermakna sudah 4 hari juga gua belum ada pegi Bazar Ramadhan. Bilang indak mau pegi tu, mmg mau jugak. Tapi bila fikir2 balik, kalau pun pegi, mestilah gua kelam kabut balik rumah....maklumlah gua kan rajin....<-- terpaksa la bah buat2 rajin kan, kalau indak sepa mau buat keja rumah....adehhhh....


Ok, gua mau kasih cerita sikit, pernah ka kamurang nangis sebab sakit hati. Bukan sakit hati sama urang lain, tapi sakit hati sama diri sendiri...ahhhh...... apaaaaaa???? Tiada....bah kalau indak pernah tu, kamurang la paling best....tapi gua pula ada...baru2 ni...ataupun lebih tepat kelmarin subuh.....siap nangis geng.....jangan kamurang.....sedih ni...betul2 gua sedih...sampaikan laki sama anak gua pun heran...tiba2 nangis ni....sedih ging.... Ceritanya begini....


Gua memang hari2 cuci kain..... selang2 cuci kain, kalau cuci sekali, alamatlah tu jemuran kain indak muat bah ging.... Kalau gua cuci kain guna manual (baca : cucian tangan utk baju sekolah sama baju kerja) hari 1, bermakna hari 2 tu memang gua cuci kain guna mesin, utk baju2 rumah. Bergilir2 la..... <--- nah, rajin kan maka sila la percaya.....


Itu baru perenggan pertama ya kawan2....cerita selanjutnya.... Jadi dengan semangat yang berkobar2 tu...maka sebelum buka puasa hari selasa tu, dengan semangat gaban langit ke-7 bersama kuasa sakti yang ada dalam badan ketika itu, maka gua berjayalah mencuci kain sebanyak 3 besen.....3 besen ya kawan2, bukan anak besen tapi mama dan bapa besen. Cucian manual ini termasuklah baju kerja, baju sekolah dan baju jalan2 makan angin hari minggu tu. Dan juga termasuk baju melayu yang laki gua bawa pegi sembahyang tarawikh. Tidak dilupakan juga baju anak gua. Gigih ni mencuci....... gua cuci dari jam 4.45 petang, sampai la buka puasa lebih kurang 6.30 petang. Sampai azan berkumandang di radio ni. Tu laki beriya2 ni panggil utk buka puasa. Gua cakap buka la puasa dulu, sebab tinggal 6 helai lagi baju utk dibilas....<-- nampak...... gigih juga gua kira kain kan...warghkakakakaka... siap jak gua bilas, terus buka puasa ni.....lepas buka puasa, kemas lagi meja...cuci semua pinggan mangkuk..... lap meja...... lepas laki sama anak gua pegi tarawikh, gua terus jemur kain ni........ lepas jemur kain, gua masuk mandi. Lepas mandi terus baring2 ni......konon2 feeling2 pengantin baru la konon mau tunggu tu laki balik dari tarawikh......tapi BIG MISTAKE.......gua TERTIDUR........ siap tidur ala2 sleeping beauty lagi tu.......nasib baik la, gua sudah masak nasi dan kasih panas lauk. Gua cuma panaskan lauk masa buka puasa tu, sebab tu laki bilang masa sahur nanti mau makan roti jak <--- selamat lagi gua...hahahahahaha.....


Subuh tu bila gua bangun.... tu laki sudah tulung kautkan nasi..... sekali gua keluar pegi belakang rumah......KAIN GUA.....bukan...bukan kena curi...tapi gua lupa tarik tu jemuran kasih masuk dalam (yang berbumbung)... HABIS BASAH SEMUA...kena hujan......sedih tau hati gua....panas hati utk diri sendiri lagi....... tu kain basah bukan lagi sikit2...tapi sampai menitik2 air dari kain....bah, kamurang rasa la kan, kalau kamurang di tempat gua.....indak ka bikin sedih tu..... sudah la puasa, letih lagi, sudah la letih, penat lagi cuci kain, last2 tu kain semua basah kena hujan. Padahal sebelum TERtidur tu, konon2 mau rehat la sekejap, pulang jak tu anak sama laki gua dari tarawikh baru la konon gua mau kasih pindah kain......adehhh.....sekali tinguk lain pula jadi....


Maka pagi tu, jadi la gua Neng Yatimah.....menitik2 ni air mata..... maka sahur di pagi hari (baca : kelmarin subuh) gua cuma makan 2 sudu jak...lepas tu cuci piring sambil2 feeling jadi pelakon air mata..... sampai tu laki diam jak...indak ni dia cakap apa2.....sedih jugak kali dia nampak gua nangis. Indak lama lepas tu, gua nampak tu laki gua angkat kain dari jemuran. Gua tanya la dia mau buat apa....tau apa laki gua jawab...


'mau hantar kain pegi dobi.....'


Nah, indak lagi kamurang mau nangis dengar tu. Bukan nangis sedih, tapi terharu ni....wah ayat.....TERHARU!!!!!


Maka gua pun dengan hati yang masih lagi bersedih jawab...


'indak payah la, biarlah mama bilas balik. Minggu depan jak antar dobi..'


warghkakakakakaka.....nampak ayat terakhir tu, minggu depan jak antar dobi. Ya kawan2, itu jawapan ayat2 sedih ah....silap tul gua cakap kan...cuba la kalau gua cakap begini....


'minggu depan jak la beli gelang'......(sambil2 lap air mata) gerenti dapat kali tu kan....warghkakakakakkaka....oopppssssss puasa2...sabar2....


Maka lepas sahur tu, balik lagi gua bilas kain baju tu. Lepas jemur, terus gua tarik jemuran kain tu kasih masuk...PADAHAL matahari pagi keluar sudah ni. Tu burung2 atas pokok nangka pun bersiul2 gembira. Sib baik bulan puasa, kalau ikutkan hati mau jak gua lastik.....macam durang bersiul2 tu menyindir gua pula, sebab 2 kali bilas kain... Oleh sebab matahari bersinar dengan amat terik dan kepanasan yang melampau, semua kain yang dijemur telah kering sekering-keringnya. Bila gua balik dari ofis kelmarin, laki gua sudah tolong angkatkan kain...Tq darling !!!!


p/s : Neng Yatimah adalah seorang pelakon zaman 60-an. Terkenal sebagai pelakon air mata, sebab semua lakonannya ada babak2 airmata sahaja. Untuk ketahui pelakon air mata ini dengan lebih lanjut sila la google sendiri. Gua puasa <---- alasan semata2.....


p/s/s : sekarang ni gua ok sudah. Mesti kamurang hairan kan kenapa gua cuci manual. Bukannya part time maid yg buat. Bukan gua tidak harap, tapi gua nampak macam tidak bersih baju2 yang dicuci, jadi tu part time maid cuma buat kerja - kasih bersih rumah, lipat baju dan strika baju - gaji harian RM25 sehari. Datang hari 6 pulang hari minggu. Tapi dia datang jam 6 petang ari 6 dan pulang jam 4 hari minggu. Dan dia cakap itu 2 hari....bukan 1 hari ka tu, indak sampai pun 24 jam kan.... entah la.....lain kali pengiraan dia tu kan. Tapi indak apa la, yang penting ada urang tulung2 juga.......


p/s/s/s : ada seorang maid mau kerja sama gua...beriya2 ni.... minta gaji pun cuma RM300 jak...murah kan....memang murah.....tapi apa kes kalau dia kerja dia mau bawa anak. Sudah la mau bawa anak, tu anak dia pun baru umur 9 bulan....ya ging...bukan 9 tahun tapi 9 bulan. Kalau begini ni, bukan dia tulung gua, tapi gua lagi pula tlg dia jaga anak. Kalau dia buat kerja anak dia nangis, kalau kebetulan gua ada di rumah, sepa juga jaga.....gua juga...jadi jangan harap la gua mau ambil.......


Sekian.



Puan Saiman signning off.....

8 comments:

AngeL BeaR said...

hrm..susa juga tu kalau ada anak kecil....tak apa..sis suda terrer buat keja sendiri bah...hihihi

CathJ said...

wahhh rajin sungguhhhhh kau ni puan saiman....

pangkat super woman pengawas.... super women pangkat bwahan mcm gua lah... malas mau cuci tgn itu baju... kenapa lah dia baju kerja... masuk mesin semua hahhahahhaha... (kesian laki ku)..

baju sekolah anak ja aku cuci tgn.. bah kecil kan hihihi...

Laki ku pun selalu ckp, hantar laundryyyyyy... bukan apa, aku malas mau pi ambil bah.. makanya lebih baik cuci mesin di rumah ja.. hihihihi

Hapuskan air mata mu ya.... wakakaka...

Puan Saiman said...

Adikku AngelBear,

ya bah..... nnt bukan dia tlg kakakmu yg gebu ini, tapi yang gebu ini nnt tlg jaga anak dia...adehhh...

terrer dik...mmg terrer nangis...hahahahaha...


take care n hugs sis...

Puan Saiman said...

my dear fren Cj,

bukan rajin tu ging, tapi dlm byk2 kerja rumah, paling gua suka cuci kain. Tapi ntah kenapa kelmarin tu, sdih tul nmpk tu kain basah...mungkin campur2 penat, letih lagi kan...

Lebih2 lagi baju sekolah anak gua, klu cuci mesin, alamatnya tu mesin cuci pun serender bah...apa indak sudah la pegi sekolah pakai baju lengan panjang....pagi pegi sekolah warna putih, bila balik sekolah, magik ni, bulih tukar warna kelabu bah...adehh....


take care n hugs my dear fren

HoneyBUZZin said...

susah dapat 'amah' yang benar2 dapat meringankan beban kita..

QASEEH HATIKU QASEEH said...

mula mcm lucu jgk bah kakak nie..
sekali mcm sedih jgk aku..hehehe
psl mcm aku phm tu situasi..psl aku prna jgk gtu..

murah nya part tym maid kakak tu..
puasa yg 1st day tu..pnya la aku sakit hati n stress..tingk rmh x kemas..mau cuci piring lg..mau urus diri sndiri kg..anak2 laki lg..

last aku kol balik c om yg prna dtg rmh aku 6 kali jak..
aku tnya dia mau ka dtg rmh aku dr jam 5 ptg smpi 8 mlm..hari2 lah..ok dia mau plk..sukur lah jgk..puasa hari ke-2 ada sda helper..pnya tenang aku pnya hati tingk rmh kemas..keja2 dapur ada urg tlg..tp wik n dia ndak buli dtg..n masi x cun lg dia iron n lipat kain...tp kira sukur jgk lah setakat nie..klu bulu kc ringgan2 beban aku lps blk keja..gaji aku kc 250..dia keja sekali dtg dlm 3 jam jak..tp tangkas n efesien jgk lah dia buat keja..non stop..

mcm aku sm kakak sm kli nie tau..ndak suka tingk rmh be hambur..kain2 ndak be cuci..mau jgk hari2 menyuci..pdhl manusia dlm rmh bkn ramai..

klu ada lg urg mau cari keja kakak kc tau ah..tp yg bw anak 9 bln tu..ndak pyh la d ambik..bikin ssh jak nnt tu..

Puan Saiman said...

adikku Honey,

betul tu dik, klu dapat pun, mula2 jak ok, sdh lama2...trus bikin sakit kepala....


take care n hugs sis...


---------------------------------

adikku Qaseeh,

warghkakakakakaka...itu namanya tangisan sedih di subuh hari kan.....hahahahahhaa


Betul tu dik, lagipun kakakmu ini kebiasaan sdh ada full time maid kan, sekali tiada, tu yg susah sikit mau atur masa. Tapi penat jangan cakap la kan, kadang2 macam rasa mau putus jak urat belakang kan......

Kalau ikut betul, murah lagi sama adik tu, hari2 dia dtng dr jam 5-8 mlm kan, gaji RM250, bayangkan kakak punya part time maid, dtg dari jam 6 hari 6 pulang jam 4 hari minggu = RM50. Dia kira 2 hari. Dalam bulan lepas ada 5 kali dia dtg =RM250. Nah....mahal bah tu. Kain baju kakak cuci sendiri. Dia dtg cuma kasih bersih rumah, lipat kain sama strika baju. Tandas pun dia indak cuci....kakakmu ini jgk. Sebab tidak cukup masa kan. Dia dtg jam 6 hari 6. Dia cuma dpt menyapu sama mop rmh saja. Jam 10 sdh tidur. Subuh hari minggu dia lipat kain, lepas tu strika kain. Lgpun part time maid kakak ni buat kerja 'halus' betul. Pergerakan perlahan la katakan.....tapi daripada teda urg mau tlg kan....

Betul tu dik, kakak mmg indak suka nmpk rmh terhambur....kalau nmpk kan, trus macam berketar2 tu tangan mau kasih bersih. Paling kakak indak suka nmpk ada cawan ampai2 dalam sinki....adehhh...kalau ada la yang indak terkemas tu, macam tu mata indak dapat tidur kan....

Insyaallah dik, kalau ada maid nnt, adik juga dalam senarai kakak yg memerlukan maid. Nanti kakak bagitau ah...



take care n hugs sis.....

SJB AKA SUE J-B. said...

Kalau saya pun terus sakit hati oh hehe.

9bulan? masih kecil bah kesian juga. Tapi takut nanti kerja tidak siap coz kena jaga anak kecil ni kan?. Susah juga.