Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Tuesday, April 12, 2011

Sivik

Beberapa bulan lepas, gua singgah di salah satu pusat membeli belah yang agak baru di kawasan KK. Dan alang2 masuk <---- ala bukan pun beli apa2.....saja mau jogging sambil cuci2 mata... bagus jugak jogging dalam pusat membeli belah ni....ada ekon free, kalau haus bulih singgah di mana2, bulih minum2...makan2... macam kupi 3 in 1 la kunun.... yang paling penting, indak lagi panas kena matahari kan.... warghkakakakakkaa...kalau mau beli apa2... bulihlah servey harga dulu kan....jadi kalau mau minta beli apa2 sama laki, tau sudah harga.......hahahahaha....opsssssssssss....

Ok....dalam pusat membeli belah tu, gua masuk la dalam salah satu rangkaian farmasi yang memang terkenal...lepas ambil beberapa barang keperluan...gua berbaris di la di kaunter. Gua orang ke-2. Di depan gua ada perempuan 'mat saleh' <--- (lepas ni gua panggil dia C saja la...sebab cute)..hahahhahahaha....Gua pasang telinga saja. Owh....si C tu sedang ber'bahas' sama staf kaunter. Kamurang tau pasal apa??? Nah..ini la gua mau cerita ni......


Kebetulan hari tu hari satu ala hari Isnin bah, jadi tiada la plastik kena bagi kalau beli barang. Masalahnya si C banyak beli barang. Jadi tu si C pun minta la alternatif.....paper bag ka.....ala beg kertas bah.....tapi tiada.... tu staf kaunter cakap ada la beg...tapi kena beli la.....si C indak mau sebab ada sudah tapi tertinggal di rumah...kamurang tau apa tu staf kaunter cakap......'kenapa tidak bawa...'...la, bulih2 dia tanya begitu....apa tu staf ingat, kita semua ni teda kerja lain ka, mau ingat dari ari 6 sampai ari 1 teda plastik ka.....Jadi si C pun cakap la, bukan dia mau 'argue' tapi kena la bagi alternatif lain...lagipun bukan tidak mau beli tu beg, tapi banyak sudah ...... jadi kalau indak terpakai sayang jugak....Mau indak mau, terpaksa la si C bayar 20 sen, tapi masih jugak dia 'cakap2'. Tapi bukan la dia cakap2 yang bukan2, tapi dia bagi cadangan la bah, supaya orang lain yang beli barang, tidak la payah lagi beli plastik......


Tapi yang tidak siok tu....bila si C ni keluar dari farmasi tu....ketika gua mau bayar barang2 gua...tiba2 teman sekerja dalam kaunter tu bulih2 cakap...'stupid punya urang putih... dia yang lupa bawa beg, kita pula yang dia marah...' Gua terus tinguk budak tu..... terus gua cakap.... 'jangan cakap sembarangan sama orang, kalau dia dengar macam mana. Lagipun bukan bah dia marah tadi tu, dia kasih cadangan saja. Sepatutunya kamu kasih tau kamu punya supervisor kamu pasal hal ni. Bagus juga cadangan dia tadi tu. Kakak bukan mau masuk campur, tapi macam mana kalau mama atau bapa kamu kena cakap bukan2, kamu suka ka? Lagipun bukan salah jugak dia cakap....indakkan dia kestau kamurang yang dia lupa bawa tu beg, kamu cakap dia begitu.' Terus tu budak diam. Selesai bayar, gua terus keluar <---entahlah silap2 gua pun kena sumpahan juga tu...tapi indak apa la...kalau pun betul2 ada, gua anggap jak tu budak sudah 1 bulan teda makan nasi......


Betul jugak si C cakap...bukan gua tidak sokong pasal ni pengurangan beg plastik...tapi sepatutnya pihak2 berkenaan bagilah alternatif lain....biarpun kena bayar 20 sen tapi bagi la beg kertas...ini bayar 20 sen, tapi kena juga bagi plastik....jadi apa la erti tu kan!!! Dalam kereta gua pun banyak tu beg kitar semula...tapi bila kita beli barang2, kebetulan masa hari tanpa plastik, mana lagi sanggup kita pegi ambil dari kereta. Kalau parking dekat2 indak apa, tapi kalau parking 10 batu...indakkan pegi lagi ambil kan......bukan tidak mau ambil, tapi indak larat mau jalan. Jangan la bah tembirang......ada urang yang gua kenal, kerja lagi sama agensi2 yang terbabit sama kempen ni.....pun beli juga plastik...bila gua tanya, kenapa indak bawa beg...tau apa dia jawab...'ada, tapi tertinggal saaaaaanaaaa di kereta, mana sia mau pi ambil, jauh betul bah parking....' nah!!!! apa gua bilang......



Sekali lagi gua mau menekankan <---wah ayat.....nampak macam cikgu kan.......warghkakakakkakaa...ok gua serius balik...... gua ingin menekankan yang gua memang menyokong hari tanpa plastik ni...Tapi kalau boleh...alangkah lebih bagus kalau hari tanpa plastik ni disertakan bersama, kalau bayar 20 sen, 'kami akan memberikan anda beg kertas' dan sila masukkan 20 sen dalam 'tabung' kami sebagai menyokong kempen. Dan BUKANNYA.....sebagai menyokong hari tanpa plastik, sila bayar 20 sen dan kami akan bagi anda plastik.......BINGUNG.......





Puan Saiman 'signning off'....

5 comments:

AngeL BeaR said...

tu la sa ndak suka kalau orang jenis gini...bukan mo terima pandangan...tembirang jak. kalau sa lah tu dingar tu staff cakap gitu, terus sa cakap balik..."kalau ko ndak stupid, teda la ko kerja sini...terus jadi boss maaa..." atau "stupid2 dia pun dia bayar harga barang, ko pikir duit gaji ko dari mana?"

sa mmg ndak paham tu 20 sen tapi dapat plastik....no point juga...kalau mo tau...income satu hari jak bila hari tanpa plastik ni bole sampai 20k hasil jualan plastik tu jak...bagus kita start niaga plastik la ni tau...

Puan Saiman said...

adikku Angel Bear,

wargkakakakakkaka.....marah tul adik ah....tp heran bah kan, ada jgk urg jenis begini ni, indak la mau terima pandangan urang lain kan.......

ya bah, apa la point tu kena kasih 20 sen tapi kena jgk bagi plastik....kin bingung ni kan....


aikkkk....bagus ni tau, bah, nnt kita buka kilang plastik ah....warghkakakakkakaa


take care n hugs sis

CathJ said...

Saya pun tidak setuju tu yg boleh pula beli itu plastik dgn 20 sen...

tau napa dorang tidak bagi paper beg juga? sebab.. paper pun dorang tgh kurang kan pemakainannya... sebab paper di hasilkan dari pokok2.. (jaga kamurang...saintis in the house.. LOL)

Kalau di sini geng... hari 6 tiada plastik. kalau kau lupa bawa, siap..tanggung sendiri... dorang tidak mau jual juga plastik... nah apa lagi, hari tu kami lupa bawa beg.. kasih masuk semua tu barang2 mcm tu saja di bonet...

1 pengajaran jugalah, supaya jgn lupa bwa beg shopping... tapi aku terimagine, kalau kau shopping 1 troli... and kena naik teksi atau bas... nah siap.. kena pi sana luar cari kotak2 terbuang...hihihihi...

tapi dulu aku tinggal di Canada tempat my sis, mcm tu lah geng... lagi lah... everyday tiada plastik beg... jadi kalau lupa bawa... padan muka... kasih masuk di baju bah... bungkus hahahhahaha...

HoneyBUZZin said...

Entry yg cukup mantap. I really like this entry.
I do sometimes forget to bring the bag...terpaksalh korek 0.20 kasi bayr. Tapi memang tia logik...beli plastik bukn kasi paperbag.
tapi bagus jugklh sis kasi tegur derang ni...
Mungkin benarlah.."budi bahasa bukan lagi budaya kita!"

-honey

chegu carol said...

thats a brilliant idea actually. instead of paying 20 sen for plastic bag, kasi paper bag. kalau saya pun, i dont mind paying 20 sen for paper bag bcos itu lebih selamat dari kena bagi plastic bag.

in my school, kami punya no plastic day is on thursday. so budak2 kena suruh bawa container utk beli makanan di kantin. kalau dorang tidak bawa, they have to buy paper bag dari cigu2 yg kena tugas kasi jual paper bag. :)