Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Wednesday, May 19, 2010

Pandai Vs. Pintar

Sejak anak gua masuk Tahun satu ni (dulu2 kena sebut darjah 1 bah kan), gua kasih anak gua RM2 untuk pegi sekolah. Padahal di rumah pagi2 sudah sarapan tu. Masa rehat pula, bibik adik gua (Kak Asti) akan pegi sekolah anak gua (kebetulan anak adik gua pun satu sekolah sama anak gua) akan bantu beli makanan dari kantin. Jangan tanya gua kenapa gua tidak kasih tapau anak gua makanan dari rumah...sudah bah gua buat, tapi anak gua langsung tidak sentuh pun tu makanan. Sebab dia lebih suka beli di kantin, sebab dia nampak ramai kawan2 dia beli...(lagipun gua sedang mempraktis kan diri untuk membiasakan anak gua makan makanan kantin...ishhhh...gua ni kan indak lama lagi mau jadi kaya, sila baca entry gua yang lepas) hahahhahahahahaha... Tapi sebenarnya bukan apa bah tu.. biasalah budak2, bila dia nampak kawan2 dia beli di kantin, durang pun mau juga beli kan (lagipun di kantin sekolah anak gua ni, kebanyakkannya makanan yang panas dan bermasak). Jadi setiap hari Isnin, laki gua akan bagi duit sama bibik Asti.
Dijadikan cerita, dari bulan Januari lagi, anak gua jarang pakai duit yang gua bagi tu. Setiap kali pulang dari sekolah....
Gua : Abang, adakah abang beli tadi, guna duit abang...
Anak gua : Tiada abang beli apa-apa, Ma...
Gua : Mana duit abang...
Anak gua : Entah, tadi ada abang letak atas meja abang dalam kelas, sekali abang tinguk, tiada sudah duit tu...
Alahai.... memang la bah, kalau duit kena letak/ampai2 atas meja, memang la bah hilang....issshhhhh...anak gua ni...Tapi.... sebagai seorang mama yang cantik, gebu, bersopan santun, gua sabar jak tu...Kadang-kadang di rumah...
Gua : Siapa punya duit dalam sinki ni..(sinki dalam tandas bilik)
Anak gua : Abang punya tu Ma...
Gua : Kenapa dalam sinki ni...
Anak gua : Tadi masa abang mandi, tu duit dalam seluar abang bah tu. Jadi abang letak la dalam sinki....
Huh!!! Tidak kamu tu. Dan dua bulan lepas, tiba2 gua dapat satu idea....baik punya....
Gua : Abang.... mari sini, ada mama mahu cakap...
Anak gua : Kenapa Ma??
Gua : Nanti cuti sekolah, papa cakap kan, dia mau bawa kita jalan2...
Anak gua :....(terus excited).. ya ka Ma ? Kita mau pegi mana la...
Gua : Entah..papa cakap dia mau kasih surprise abang..(isshhh kalau sudah kasih tau, bukan lagi surprise bah kan...hehehehehhee).
Lagipun mana ada tu laki gua kasih tau, mau pegi jalan2. Gua jak bah buat2 cerita...
Anak gua : Yeahhh..yeah... kita mau pegi jalan... naik aeroplane ka Ma..
Gua : Entah... mana mama tahu... (isshhh gua kan pelakon terkenal, mana la anak gua tau pun. Kalau pasal mahu cong-cong anak gua ni, gua terror bah...orang cakap, di hujung kuku jak bah, kahkahkahkahkah)<--indak berdosa bah ni kan...hehehehehhe
Anak gua : Kalau kita pegi KL kan Ma, abang mau beli mainan la...
Nah!!! Anak gua masuk jerat gua...
Gua : Boleh bah... tapi kan, bagus lagi abang simpan duit abang yang mama bagi untuk belanja sekolah tu. Abang simpan dalam tabung.. nanti kalau kita pegi KL, nanti mama kasih abang RM100 (supaya mama boleh tambah duit bikin beli gelang...oppsssss.... hahahahhaha). Jadi bila abang mau beli mainan, abang boleh minta duit sama mama. Setiap kali abang beli, mama kasih tau nanti berapa sudah abang pakai tu duit.
Anak gua : Ok Ma...
Dan sejak dari hari tu, anak gua simpan duit belanja sekolah dalam tabung dia. Bukan jak duit dia, bila laki gua letak jak duit dari poket seluar kerja dia atas meja, cepat2 anak gua ambil, kasih masuk dalam tabung....hahahahahhaha.....
Menjadi juga trick gua... biasalah bah, kalau sudah jadi mama2 ni, terpaksa selalu lebih 'pintar' dari anak kan. Kadang2 bila anak gua tidak mau makan, mesti gua cakap begini..
'isshh... budak yang duduk depan mama ni kan, sudahlah handsome, baik lagi tu. Tapi kalau makan nasi, tambah lagi handsome tu. Lepas tu, nanti tinggi lagi dari Papa (laki gua tinggi 5' 7")kahkahkahkahkahkahkah... punya la lama lagi dia mau tinggi tu...hahahhaha
Kalau gua suruh mandi, tapi tidak jugak mau mandi2. Gua akan cakap begini...
'Kakak...(gua panggil bibik gua)...kenapa rumah kita ni bau..macam bau ketiak, ada orang belum mandi ka... kamurang tahu, terus anak gua berlari tu masuk kamar mandi...hahahahhahaha...tau dia malu...kihkihkihkih...
Tapi jangan kamurang... ada jugak masa-masa dia melawan cakap tu..kadang2 anak gua cakap 'kenapa kawan abang buat begitu, mama dia ok jak, tidak mama dia marah2 macam mama ni...' nah, bila gua rasa2 sudah gua mau kalah, terus gua cakap begini...
'Mama ni mama abang... abang suka atau tidak, abang kena ikut. Kalau abang tidak mau dengar mama cakap, abang pegi belakang tu (belakang rumah) abang cakap la sama tu pokok nangka'. Lepas gua cakap begini, terus tu anak gua nangis...See..gua sudah cakap, gua kan kuku besi..hahahhahahaha
Kalau dulu2 kan, seingat2 gua, kalau tu mama2 kita marah kita kan, tidak bah kita berani jawab, jangankan mahu jawab, kalau mama jeling kita pun, macam rasa mau terkencing sudah bah di seluar. Tapi budak sekarang...adddaaaaaa jak jawapan durang. Kadang2 bikin panas lagi tu. Cubalah kamurang jeling tu anak, gerenti kamu kena tanya tu 'kenapa bah mama marah2 ni' ataupun 'mata mama sakit ka' yang paling gua tidak tahan tu, bila kita kasih besar mata, anak gua pun kasih besar mata juga, dia sangka gua bawa dia lawan mata...hahahahhahaa.... gua berani cakap, sebab gua sudah kena...'sigh'.......
Puan Saiman 'signning off'....

6 comments:

HoneyBUZZin said...

punyalah susah mao tingglkn blog ini..misti mao simpan komen dulu...aiyaa...ini misti kana jampi jatuh sinta sama ini blog...
ingatkn mao baca sikit2...pastu..sampai haabis..senyum2 saturang..kekeke...
Wa...sis ni memang terer..kuku besi..hehehe...
bah! pelan-pelan...
Itu cerita antu belum lagi baca...aiyaa...sia misti mao out uda nih....aiseyman (headbanging mode-ON)
My email - honey_lyns@yahoo.com

Puan Saiman said...

aikkk macam mana tau sudah kena jampi ni ah...isshhh...nujum pak belalang betul ka...kahkahkahkahkha... Indak sia2 gua bertarak sana bukit melingsung, sampai hujan pun indak berhenti bah...kahkahkahkahkahkah...

Baca jak bah, pelan2 ah...sihat sudah kah? nanti gua email ah.. bulih kita pg beronggeng...hehehehehehe

Uncle Lee said...

Hi Puan Saiman, very interesting conversation you and your son.
Kids grow up fast....so enjoy them when at this age.
You keep well, best regards, Lee.

Shirley S Wong said...

hahahaha....mimang siok bah baca blog puan saiman ni.....mcm novel lah pula hahahaha

SJB said...

Macam sama saja ni anak kita hahaha. Yang bikin panas tu kalau dorang cakap you the worst mom in the world!!. Nah tidak kau panas tu kena panggil begitu?. Tapi kadang tu pandai tu tiba tiba datang minta sayang terus cakap you the "best" mom in the world!! hehhe terus lembut tu hati hehhe.

Ada ada saja kan budak budak zaman sekarang ni.

Cath J said...

wakakakakaka... kelentong seorang ibu... bah tajuk yg sesuai ni hahahahha... tapi mcm tu lah, kalau mau dunia aman... kena lah ada 'kelentong seorang ibu;...hehehhehe..

ya bah... anak aku yg mau masuk 4 tahun ni pun...adehhhh pandai menjawap...

dia main air paip... saya cakap jangan main air... buli2 dia jawap... bukan saya main ni....saya cuci2 tgn.... *pening*