Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Friday, May 14, 2010

Bambangan ohh..bambangan



Kebanyakan orang Sabah memang tahu buah ni kan. Yang tidak tahu, inilah buah bambangan. Last time I bought 3. 1, I gave to my parents, and 2 more for myself (biasalah, gua kan tamak haloba...muahahahaha)


Gambar di atas ni pula, adalah gambar buah bambangan yang masak. Nah..ada sudah kena kasih tunjuk cara2 kena buka kulit kan. Kalau kena campur belacan, lada sama garam sikit...huh...meleleh air liur bah geng... makan sama nasi panas2... masa makan ni la, jangan harap mau diet...diet tetap hancurr....

Ini pulak jeruk bambangan. Tu yang halus2 warna putih tu, biji bambangan yang diparut. Hishhh... ni kalau makan ni, makan begini pun sedap. Tapi kalau ada belacan sama lada lagi......

Inilah salah satu makanan kegemaran orang Sabah. Cuba bayangkan kalau ada jeruk bambangan, ikan bakar, sayur lemiding/paku pakis, ada lagi ikan basung rebus sama bambangan mentah. Gua berani jamin, letak la 1 ekor ayam panggang atau pun kari ayam...tiada orang peduli tu ayam panggang sama kari ayam tu. Silap2 kena kasih pindah ada la..hahahahhaha. Tidak pun kena jeling tu ayam. Kalau ada lagi hinava sama tahau..ishhh..... tidak mau cerita lagi la..

Buah bambangan ni buah yang bermusim. Jadi jangan pandai2 cari kalau bukan musim bambangan ni (kalau ada yang pregnant ni...nah ni yang susah ni, mana mau cari, pg la tinguk di pokok bambangan, jangankan buah, bunga putik bambangan pun belum ada bah. Yang ada cuma pokok bambangan yang kasih ketawa (misti tu pokok bambangan cakap, apa la bah ni orang, belum lagi musim mau berbuah, sudah cubuk2/intai2 dari bawah)......hahahahahahahahah. Kalau dulu2 buah bambangan mentah ni harga dia 50 sen saja (bapa gua cakap), sekarang ni RM2. Itu kalau mentah, kalau yang mau masak/mengkal (sesuai dibuat jeruk)..ni harga ada mahal sikit. Pernah gua beli RM6 satu biji. Beli 3, RM15. Gua beli jugak. Macam mana la bah gua tidak beli, kalau tu laki suruh. Duit dia, gua tukang beli jak....hahahhahahaha

Aikkkk.....apasal gua cerita pasal bambangan ni. Hairan betul. Sebelum ada orang marah gua, sebab gua cerita pasal bambangan ni, bagus la gua berhenti dulu.

p/s: gambar pertama tu. Itulah bambangan yang gua beli di tamu. Jangan tanya mana tu bambangan, sudah masuk perut gua anak beranak.

p/s/s: Gambar lain2 tu, gua dapat dari cik manis google. Terima kasih cik manis google.

p/s/s/s: Mesti kamurang hairan kan kenapa ni kali gua guna bahasa melayu. Ada gentlemen yang kurang faham apa yang gua tulis. Jadi gua guna bahasa melayu la...kan..kan..kan... Uncle Lee. PsssttUncle, terima kasih baju tu. Saya betul2 suka. Lain kali saya tulis pasal baju tu yerrr.

Puan Saiman 'signning off'...

10 comments:

Wyne Ren @ Mauve Ocean Blue said...

Puan Saiman, bambangan mu membuat aku mahu pigi tamu Putatan bsok...arrggh!!

Ekekeke..Uncle Lee pun bagi sy baju lawa owh...(^_^)

HoneyBUZZin said...

Best oo Jeruk bambangan..kalau makan sama ikan Basung goreng sama lada...aiseymannn.......
aikkk...macam mao terus baik uda sia nih...lebih kaww dari ubat mahal doktor. Hahaha

Cath J said...

Kuranggg asam betulll.... skrg pukul 1 pagi ni... telan2 liur saya membaca ni post... hehehehhe

TAPUN..

wah wah wah... c Uncle Lee ni.. siap semua woman in the world dia 'bantai' hehehhehehe... (Jgn marah Uncle Lee).. ;-p

SJB said...

Eeeee bambangan. Betul betul lah kau ni. Mahu kasih kepunan saya kah? heheh. Saya punya bambangan pun mahu habis sudah oh. Tu pun saya makan 2 or 3 ketul satu hari. Kau tahu lah mahu berjimat takut habis cepat hahah.

Dulu waktu saya pregnant my 1st son kan. Ya saya mengidam bambangan oh. kesian juga my mom/sister biar pun mahal mahu send sini tapi dorang send juga.

My 2nd son, begitu juga. Tapi tu tahun saya ada balik KK so berabis lah saya tapau hahah banyak lagi tu saya bawah balik sini nasib juga tidak tumpah di bag hahah.

My 3 one, Tiada lah pulak mengidam apa apa. Cuma kuat tidur saja hahah.

Note: Oh kau pun dapat hadiah dari Uncle Lee?. Saya pun ada dress warna biru heheh.

Puan Saiman said...

MK- hehehehehhee...mmg bambangan ni 'berhantu' bah kan...kahkahkahkahkahakahakha....

wah..cantik ohh baju yg Uncle Lee bagi tu..phiweeetttt.....

---------------------------------------

Honey - btul tu, Kalau makan ikan rebus campur bambangan, ada lagi ikan basung guring....nah....ilang tu demam.... mkn sambil berpeluh2 kan, lps makan gerenti ilang demam tu...

Semoga cepat sembuh ya....jgn lupa kasih tinggal no telefon di email gua ah.....

--------------------------------------

CJ- siok betul ohh ko jln2 pg singapore tu kan....

hhehhehehehehehe...ko tau, kelmarin kan (ari sabtu bah_ sia pg la tamu, mau cari tu bambangan, tu inai cakap kan, abis sdh bambangan...kecewa tul sia bah.

Hehehhhee.... tu Uncle Lee mmg very gentlemen....

--------------------------------------

SJB - alalalalala.... nasib baik jgk bulih kena kirim kan, dapat jgk makan sikit2 kan.... sedap bah bambangan kan, mangga pun indak bulih lawan bah kan.

Hehehehehhe.... geli ati sia baca pasal mengidam masa ko pregnant.... macam2 bah kan.

Wah.... ada sia nampak gambar baju yg uncle lee kasih ko tu, cantik owh......

Shirley S Wong said...

musim bambangan kah skrg d KK? wow...sukanya sia...hehehe

butul tu puan saiman, kalau ada ayam panggang kana ampai,,,,sori lah sia mau ngap tu ayam...of coz lah tu bambangan pegarang jantung yg sia 'ngap' duluan hahaha....

Puan Saiman said...

Sher...

sia pun kurang pasti klu skrg ni musim atau tidak. Sebab yang ari enam sia pg kan, tu inai bilang teda sdh urg yang bawa bambangan tu kasih dia. Mungkin ada bah sudah kan, tapi belum banyak lagi...

Hehehehehhe..kesian bah si ayam guring, teda urg peduli, hahahahaha

Rosc said...

Adada ging terliur2 sa membaca crita bambangan ko nie...ikan masin ging jangan lupa sadap juga tu....ko guring garing sikit parah asam nah ko makan lah sama nasi panas sama bambangan sama lemiding / pakis ko tu adussss.....telinga pun buli kuriting woh...hahahahha

Puan Saiman said...

Rosc,

nah.... in lagi mengancam.... betul tu, makan lagi time ujan2...makan lagi di beranda rumah, biar tu muka kena tempias ujan, indak lagi peduli tu kan....kahkahkahkahkah

Rosc said...

bah apa lagi kalau ko makan di sulap2 di tengah sawah padi woi nah!!!!