Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Monday, May 17, 2010

Menyesal pun tiada guna.

Perhatian : cerita ini tidak kena mengena dengan sesiapa. Sekiranya ada persamaan ianya hanya kebetulan sahaja.


------------------------------------------------------------------


Kadang-kadang....ataupun sesekali, pernahkan kamu rasa menyesal apa yang kamu pernah buat. Setiap kali perkara ini berlaku kan, mesti terdapat sedikit ralat dalam hati kan.... contohnya...


1) kalau la aku tidak buat begini, mesti aku.......


2) kalau la aku buat begini, tidak la aku begini sekarang....


3) kalau la aku tidak cakap begini, tidak la...


4) kalau la aku cakap begitu tu, mesti dia....




nah..nampak tu, mesti ada kalau. Pernah ka kamu begini ni....pernah??? Mesti pernah kan. Tapi kita cuma pendamkan dalam hati saja kan..(mestilah bah kan, nanti kalau kita cakap2 sama orang lain, mesti itu orang cakap....'nah, itula kau...kalau saya jadi kau..' bla..bla..bla.. Tapi cuba kalau kita sudah buat,... mesti itu orang akan cakap..'itu la kau, yang kau buat, apasal???" nah tidak kau rasa sakit hati tu. Nasib baik saja pukul orang ni salah di sisi undang2, kalau tidak.... nah...isshhh...tidak boleh ni begini..itu nama dia 'niat' sudah tu. Kalau betul2 sudah terjadi, memang salah tu (walaupun bukan kita yang buat, tapi kita la yang kena cari dulu)..Tapi ini gua cuma bagi contoh, bukannya gua betul2 mau buat...(isshhh.... nanti tidak pasal2 gua kena kasih salah pula..palis2..kesian tu anak gua <--- padahal, gua mau cakap laki gua bah tu, tapi ini ayat cover nama dia...kahkahkahkahkahkah... biasalah gua kan cantik dan gebu, baik hati dan lain-lain lagi......hahahahhahaha..


Kita sebenarnya memang mahu ambil keputusan yang terbaik kan. Tapi kadang-kadang keputusan yang kita ambil itu kadang2 jadi tanda tanya kepada diri sendiri. Faham maksud gua....ala (kamurang ni, mau jugak gua kasih contoh....begini bah...contohnya...gua cakap CONTOH ok... konon la, gua cakap KONON.....dijadikan cerita...

a) Si 'X' ni sudah bekerja... baru dapat kerja (kerja kerajaan pulak tu), tiba-tiba dapat lagi offer kerja (pun kerja dengan kerajaan juga la). Bila si X ni mau berpindah, orang sekeliling cakap, 'jangan la, biarlah kerja di tempat sekarang ni (bagus konon, bagus-bagus sudah dapat kerja, jangan tamak, biarlah kerja yang baru kena offer tu, kasih sama orang lain, belum tahu lagi di tempat baru tu bagus..kononnya)... tapi selepas 10 tahun, nah barulah rasa menyesal......
b) Si Z baru berkenalan dengan si Y, Tiada cinta di hati. Tapi orang sekeliling cakap si Y ni pilihan yang baik, pandai ambil hati, bertanggungjawab. Sekali sudah 10 tahun kawin, rupanya si Y ni bukanlah seperti yang disangka. Kalau tahu begini, bagus lagi bujang sampai tua...isshhh indak jugak sampai tua bah kan<---jodoh, pertemuan, ajal, semua di tangan. Kalau tuhan mau kasih, bila2 jak tu. Jumpa dalam lif pun, kalau itu jodoh kita, jodoh jugak bah...la apa yang sudah gua melalut cakap pasal jodoh-jodoh ni<--macam la gua mau jadi *telangkai kan....ishhhh....{{{{(pukul dahi sendiri)}}}


Ya...gua pun rasa begitu. Memang ada penyesalan. Bukan penyesalan semua cerita di atas. Tapi penyesalan MAKAN...gua suka makan jadi motif cerita <----- gua sudah pakai baju yang Uncle Lee belikan untuk gua...... cantik kan ni baju...walaupun gua pakai 'girdle' dengan penuh semangat... nasib baik jugak Uncle Lee pandai pilih baju kasih gua, ngam-ngam di badan gua, orang putih cakap, 'just nice'..aiseymen... tapi betul owhh....best ohh pegi dating sama Uncle Lee... kan Mr. Lee....(wah..gua mau panggil Mr. Lee sudah ni...hehehehehheehee...) you are really2 gentleman la... Kamu tidak nampak lagi, gua pakai kasut 3 inci tumit tinggi. Ketika bersama Mr. Lee, gua maintain, jalan berlenggang-lenggang, tapi bila sampai rumah, kaki habis blister... tapi Mr. Lee punya pasal, sakit kaki pun gua tahan saja.


Siapa yang boleh tolak jemputan Uncle Lee bila semuanya disediakan. Makanan first class.... layanan first class. Makanan semuanya sedap2...

Terima kasih atas jemputan itu Uncle Lee....'wink2'. Lain kali sila la jemput lagi <---wah..minta jemput awal-awal lagi ni..tidak malu owhh kan...hehehehehhehe. Ishhh mau diet la ni, supaya lain kali kalau Uncle Lee jemput, boleh pakai kasut 5 inci pulak, pakai red lipstik sama baju saiz 4 atau 5...wah...tamak haloba la gua ni...kihkihkihkihkih....

* telangkai - orang tengah yang mencari jodoh dalam perkahwinan.

Puan Saiman 'signning off'.....

5 comments:

Wyne Ren @ Mauve Ocean Blue said...

Puan Saiman, best juga kan dapat jemputan glamer mcm nie kan kan!

Puan Saiman said...

MK- ya bah. mcm real owh kan....kihkihkihkihkih

HoneyBUZZin said...

hahaha...macam siok pulak oo ber'imaginasi' di blog ngan Mr Lee kan...?
Have u read mine?..siap ada Mr Bad Pitt...wakaka
Terasa pula glamer ooo... ...aiseyman...

Puan Saiman said...

Honey- kahkahkahkhakah..ya bah, masa sia baca entry ko tu kan, ketawa2 jgk sia... macam real kan, tapi kalau real pun apa salahnya... femes oh uncle lee tu kan, bulih la kita tumpang glemer...kahkahkahkahkah...

SJB said...

Biasalah tu semua orang pernah terfikir begitu. saya pun pernah juga. Macam hand bag saya tu. menyesal saya kalau lah boleh saya mahu tukar tu bag heheh tapi apa kan daya sudah terlambat huhu.

Cantik juga baju kau si ULee pilih heheh.