Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Tuesday, April 20, 2010

Sama ka kita rasa bila...

Begini ka kamurang rasa ah...
1) Masa anak kita masih baby2 dulu kan, mati2 la kita indak sabar mau anak kita tu pandai panggil kita. Panggil mami ka, daddy ka, papa ka, mama ka, ibu ka, ayah ka... ataupun yang sewaktu dengannya. Walaupun anak kita tu baru 10 atau 11 bulan kan, baru jak pun pandai ketawa ataupun kadang2 'cakap' mom...mom..mom...nah terus bah kita perasan yang anak kita tu panggil kita, ataupun minta makan, padahal maksud anak kita mom..mom..mom tu kan, dia minta kita jangan telampau cium2 dia bah tu kan..... mungkin, sepa tau kan. Perasan tul bah kita masa tu.Maklumlah bah, jadi parents buat pertama kali... sakai tul ohhh kita masa tu kan...issshhh kebaruan bah kan...
2) Bila sudah anak tu pandai bertiarap, kita pun limpang2 siring2 dia. Cute tul nampak anak tiarap2kan. Tapi kita macam dugong sesat la pulak. Tapi indak apa..dugong2 kita pun, tetap cantik jgk tu di mata laki kita...((bah...yang, kalau u indak sukung, nanti malam indak masak ni (ucapan ini khas utk laki gua yer)....<-- nah kawan2, ini lagi satu cara mau ugut laki secara halus...kihkihkihkih..jangan kamurang begini ah.. berdusa nanti tu)).. Sana jugak anak kita tiarap2, sanaaaa jugakla bah kita limpang2. Masa ni kan, di ruang tamu tu, ada jak bah tilam. Kalau urang datang, nah barulah bah kelam kabut kasih masuk tu tilam dalam bilik. Masa ni, tilam pun minta ampun bah. Apa indak, tu tilam balik2 tu baby kita kasih kencing kan. Bukan jak kencing, muntah pun ada....sabar jak tu kan...Kadang2, sambil limpang, sambil2 cakap dalam hati, bila la anak aku ni pandai jalan. Masa kasih ayun2 anak dalam ayunan, kita limpang di bawah ayunan bah kan. Siok tul masa tu bah. Masa tu kita limpang2 tinguk tv. Anak dalam ayunan, lepas 10 minit, kita sudah dibuai mimpi, tapi tu anak dalam ayunan, belum juga tidur. Kadang2 kita terbangun tiba2, tu anak kita sudah tiarap2 dia ayunan sambil2 ketawa tinguk kita di bawah ayunan....(jangan kamurang indak mengaku ah...kahkahkahkahkahkah).
3) Bila anak kita sudah pandai mau belajar jalan. Bah..sibuk la bah kita pigang tu tangan dia, supaya dia cepat pandai belajar jalan kunu. Masa ni kan, abis la bah tu kepala anak kita binjul sana, binjul sini. Jatuh kerusi la, jatuh katil la...macam2 lagi la bah. Masa ni, barang2 kaca semualah bah atas almari ataupun taruh tu barang2 kaca tinggi2 kan. Masa ni jugak, jangan la bah harap tu meja kena alas. Takut bah, tu anak tarik alas meja, abis la segala pasu2 sama barang2 perhiasan pecah. Bah, mahal bah tu kan..(cisss... padahal beli di kadai 2 ringgit jak pun...kahkahkahkahkah..).
4) Bila anak sudah berumur 2 tahun. Masa ni indak sabar betul mau dia pandai bercakap. Supaya ada kunu kawan2 kita bercakap2 di rumah. Tapi yang bikin heran kan, kadang2 parents pulak yang lebih2 bercakap macam baby kan...kihkihkihkih.....(Masa anak gua baru pandai cakap, asal jak anak gua tunjuk pizza, trus gua kestau laki gua...'nah yang, baby mau makan pizza'... nah trus gua kena bawa bah. Anak gua, gua kasih sup jak...gua pulak pizza sama sayap ayam bah geng.. .kalau kamurang mau tau, inilah kena panggil kesempatan. Apa jak kita mau, cakap jak anak yang minta, gerenti dapat tu....errrr itu laki gua la, laki kamurang gua indak tau...kihkihkihkihkih... gua rasa laki gua tau bah trik gua tu, tapi dia 'buat' indak tau bah tu kan)
5) Bila anak sudah berumur 4 tahun. Masa ni masuk sudah di nursery school. Supaya pandai kunu be'kawan'2. Walaupun mula2 tu anak teriak2 mau ikut kita pigi keja. Kita tahan hati jak kan. Kadang2 sampai ofis pun, macam masih lagi kita dingar2 tu suara dia nangis, panggil2 kita kan. Bila petang ambil dia dari nursery...aikkkk gembira semacam jak dia bermain kan. Lebih lagi kalau nampak kita. Tu anak trus ketawa nampak kita, trus lagi minta dukung. Masa ni kan, kalau ada masalah pun trus hilang bah masalah. Hutang pun bulih lupa bah...kihkihkihkihkih...kalau nampak tu anak kita kan. Tapi, nah ko tunggu lagi bisuk pagi, nangis la lagi tu...begitu la bah. Sampai la 2 atau 3 minggu, lepas tu ok sudah tu.
6) Bila anak kita sudah masuk tadika/kindergarten. Siok tul kita rasa nampak dia pakai baju sekolah. Barulah kita teringat2 mama kita kan. Begitu la bah mama2 kita buat sama kita, masa kita kecil2 dulu. Kasih pakai baju, stokin, kasut, kasih pakai minyak rambut. Tapi dulu kita jalan kaki pegi sekolah kan, sekarang ni anak2 kita, kita hantar. Dari dalam rumah pegi porch kereta pun kita dukung bah kalau pagi2. Kesian bah kan, kadang2kan pagi2 tu masih lagi mengantuk. Tu mata durang pun masih lagi mengantuk. Sebelum pegi sekolah, sarapan tu nenen botol la bah dulu 8 auns indak sampai 5 minit... Pertama kali pegi sekolah. Kita tunggu di kawasan sekolah. Kita perhati, tu anak kita balik2 cubuk2 kita dari cermin bilik darjah. Cam takut betul durang kita hilang kan. Kalau dulu2 masa kita, lepas kena antar, mama kita tunggu sekejap, lepas tu pulang kan. Sebab ada adik kita lagi di rumah mau kena jaga. Tapi anak kita, kita tunggu sampai la abis kelas untuk hari pertama. Padahal, si anak sudah sound suruh kita pulang...sigh....(aikkk mama2 pulak yang lebih2 kan...kihkihkihkihkih... gua nangis ohh, nampak anak gua pegi sekolah...kahkahkahkahkahkah..sampai laki gua pun heran). Bila anak kita mau pulang dari sekolah. Durang kena suruh berbaris dulu. Nah..masa ni kita pun indak tau mana satu anak kita. Sebab sama jak bah tinggi durang. Lebih2 lagi kalau belakang durang mengadap kita. Lagi la bah kita indak tau. Beg semua sama jak kan...kihkihkihkihkihkhih


7) Bila anak sudah masuk darjah 1. Lain macam lagi gembira mama2 ni. Bah, apa indak. Tu anak pakai baju warna biru sudah bah. Pakai beg Ben10 la, Ultraman la, Naruto la, macam2 lagi la katun yang ada di tv tu. Bah..masa ni la masa mencabar 'kepanasan' badan kamurang. Kalau kamurang ajar...indak la ngam tu. Tu cikgu jugak la bah yang pandai. Kalau kita ajar, ada jak indak ngam tu...(anak gua tanya gua..'mama pernah sekolah ka..') nah, apa kamurang rasa. Sekarang ni pun, anak gua indak sudah mau kena kasih pakai baju sama seluar. Dia bilang dia pandai sudah. Kalau gua mau kasih mandi (gua mau berus tu kaki sama tangan), anak gua cakap, dia besar sudah, sudah pandai mandi sendiri. DAN, semalam sebelum tidur, anak gua cakap sama gua....

.

.

.

.

.

.

.

.

Kalau marah dia, jangan marah depan orang, walau kasih besar mata... sebab....

.

.

.

.

dia ada gelfren sudah..... Tiap pagi dia pegi sekolah, asal jak tu kawan dia nampak dia, trus kawan dia tu cakap..ello darling..(nah...jangan kamurang main2, gua indak lama lagi ada menantu ni..walaupun menantu gua tu blum lagi pandai masak nasi...kahkahkahkahkah)

.

.

.

.

.

anak gua baru 7 tahun....

p/s : semua cerita diatas adalah berdasarkan pengalaman peribadi gua. Kalau sama pun, kemungkinan besar tu memang ada. Sebab budak2 membesar kan... lebih2 lagi anak lelaki, penat gua layan...tapi penat2 pun, inilah yang menggembirakan gua sebagai parents kan. Gua bukan 'perfect mother'. Gua masih belajar dan terus belajar...

Puan Saiman 'signning off'.....

12 comments:

Wyne Ren @ Mauve Ocean Blue said...

Adoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii! Hahahahaha...tp biasa lah tu Jah kalu anak lelaki...

Post you kali ini buat I tersenyum bila teringat perangai anak sendiri...

Rosc said...

Woinah Jah, awal juga ko ada bakal menantu nie kici2 ada galpren sdh hahahaha

Puan Saiman said...

MK- ya bah. Kadang2kan sia rasa indak larat oh...

Sia pun MK, klu sia drive2 satu urg kan, kebetulan sia teringat tu gaya2 dia, sia pandai ketawa tu sendiri...

Rosc- nah, jangan ko main2....kici2 ada golpren sdh bah....adeiiii....

Cath J said...

hahahhaha... gal fren... nak matai...hahahhahahhahahah...

semua a-z semua betul kau ckp...hahahahhah....

dulu konon syok mau kasih sekolah anak... best mau buat homework sama di rumah konok2...

nah sekarang... asal siap homework kena buat blood pressure check up... hahhahahha

Puan Saiman said...

CJ- Jgn ko main2... pandai bergelfren sudah bah anak sia... mungkin juga sebab tu budak perempuan jak dia biasa betul bah, sebab durang dulu sama2 1 kelas di kindergarten....

Hahahahahha....betul tu, bukan jak tu blood preasure naik, tu leher mau tercabut sudah. Terlampau teriak2 kan. Kadang2 bila panggil durang, indak la bah pandai mau jawab, padahal kita sebelah durang jak pun. Lebih2 lagi kalau sudah durang tinguk katun kan...

Uncle Lee said...

Hello Puan Saiman, from the little I can understand, ha ha, its a funny experience.
You keep well and have a nice day, Lee.

SJB said...

Hampir sama lah tu kehidupan kita hehehe. My big boy pun 7 tahun tidak lama lagi mahu masuk 8 tahun. Nah..sekarang ni pun pandai sudah melawan..mahu cakap pun susah.

Anyway, good luck with your bakal menantu :D.

Shirley S Wong said...

hahaha...siok baca posting ni...^_^

MaMaMiE said...

Lai, terkikik² aku baca post ko ni ari, mana ndak, yg no 2 mcm tekana btul² di idung sendiri. Bab gelpren tu yg ndak tahan tu, ampai² tu bakal menantu depan mata bh...ekekke... anak aku baru tadika 1, suda sound awal².. nanti ummi antar di pintu besar jak aaa, biar along masuk sendiri, aii... betuahnya anak aku ..ekekke.

Mimang btul ko ckp lai, itu baru tadika, cmana la bila darjah 1 nanti..ekekkee...

Puan Saiman said...

Uncle Lee,

I miss you la Uncle. Yeah..it's my experiance with my little boy. Everything is new to me, so I just want to share it with others. Tau2 semua orang pun sama...kihkihkih

SJB,

Ello my friend. Nah, begitu la bah tu kan. Sia punya boy pun pandai sudah melawan tu, jangan ko. Kadang2 durang lagi perintah kita kan. Skrg ni sia guna kuasa veto, selalu sia ckp, sia mama siapa anak ni...nah, itu jak bikin dia kalah.

p/s: cute2 tul anak ko ohh...tu baby girl ko kan, gergitan bah sia tinguk tu pipi...hehehehehe. Oh, pasal menantu sia tu kan, nanti sia sinang2, sia mau pg sekolah anak sia jgk, mau tinguk tu menantu sia..hehehehhehehe...

Shirley...

Eloo... terima kasih sebab singgah. Eiii.. ni la bah cerita pasal anak ni kan, indak la pandai abis bah ni...

Mamami,

bah, apa kabar ging, lama indak jumpa kan. Bah, palan2 bah. Aku faham juga keadaan ko skrg ni.. Begini la bah kan, kalau cerita pasal anak kita ni kan. Durnag jugak penghibur kita, durang juga bikin kita sakit jantung kan....hehehehhe. Bah nanti senang2 kita jumpa ok...'hugs'..

LeeYo said...

ehehehe...daling pengalaman dari lahir smpi la ke bab2 bejalan tu..hampir serupa laa kita tu.. mmg betul bila kc tidur anak tu..mama ba yg tetidur dulu hahaha...

Puan Saiman said...

darling- nah begitu la bah pengalaman kita ni kan. Sia rasakan, rata2 lebih kurang sama jak bah kan.... kalau sia ingat2 balik kan, ketawa jgk sia...