Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Monday, April 26, 2010

Sama ka kita rasa 2...

Begini ka kita rasa....

Asal saja hari Isnin, mata susah betul mata ni mau buka. Kepala start mau sakit la. Macam rasa mau demam la. Dalam hati berkata2, kan bagus kalau hari ni hari Minggu..(macam tu hari minggu tidak cukup 1 hari bah kan..)


Asal saja hari bekerja, malam, mesti susah betul mau tidur. Ni mata kalau tidak jam 3 atau jam 4 tidak la bah pandai tidur. Tapi cuba kalau esok dia hari sabtu atau hari ahad, tu mata jam 8 sudah mengantuk. Padahal esok, cuti tu kan...(padahal mau tinguk bola ka, ada movie bagus di astro ka, last2 kan tu tv tinguk kamurang tu..)


Asal saja hari sabtu, hari minggu atau hari cuti am, tu mata, jam 5 sudah bangun. Walaupun paksa tu mata tidur balik, tidak juga dapat tu. Walaupun kasih plaster tu mata, tidak jugak dapat tidur tu (indak pecaya, kamurang cuba la, tapi kalau tu bulu mata tercabut, jangan kamurang marah gua ah...)


Asal jak di ofis kan, asal saja mau dekat tengahari sampai la petang, tu mata menganttuuukk betul. Menguap beratus-ratus kali...(terus berangan2, kalau di rumah, misti siok kan). Nah...tembirang tu. Kalau di rumah, mana dapat tidur tu. Cuba la. Kalau di rumah. Cubalah baring/limpang...huh!!! 1 jam pun belum lagi dapat tidur tu. Macam2 di kepala tu, takut hujan la (sebab kain belum angkat..mau angkat kain, tapi kain pulak belum kering<--- mendung bah dari pagi). Mana mau fikir lagi tu kereta di luar. Gate belum tutup. Kucing belum kasih makan..kalau sepa2 ada pelihara rimau, rimau pun belum kena kasih makan kan..(nah ni lagi bikin takut, silap2 kita yg kana makan...yaikssss palis2), macam2 la bah kita fikir2 kan. Tapi kadang2 bukan ada apa2 pun kita fikir kan, cuma tu mata yang indak mau tidur bah kan...(macam Uncle Greg cakap - bikin panas - Nah..macam mana mau tidur..(tapi masa di ofis bukan main lagi berangan2 mau tidur di rumah kan).


Asal saja hujan (terutama kita di ofis)..nah macam2 la bah di fikir. Kalau hujan2 siok betul mau rebus ubi la, makan ambuyat la, mau masak ikan ampap/pinasakan la (ikan basung rebus kunyit sama asam aroi2) sama makan jeruk bambangan, kalau lagi ada hinava...nah jangan kamurang marah ahh..gua cerita jak bah ni..kihkihkihkihkihkih.... Tapi cuba kalau kita di rumah, masak apa...ya kawan2, masa hujan ni la kita masak ikan sardin sama goreng telur (uiinnnaaaa....sepa mau lawan kan, makan masa hujan lagi ni kan)...kalau lagi ada ikan masin. Tu laki minta tambah nasi pun, kita suruh dia pegi kaut sendiri tu, pecaya la cakap gua...kahkahkah...


Itu cerita masa hujan...cuba la kalau tiba2 teda air di rumah... nah..ini senang jak bah cerita ni. Masak jak bah tu megi. Kalau rajin sikit la kan. Kalau malas macam gua ni, drive la bah..keluar makan..hehehhehehe... Masa teda air ni la, bulih manja2 sikit sama tu laki. Minta la bah belanja makan piza ka, kfc ka, sr ka, kr ka.... buat indak tau jak bah kalau tu laki jeling sama kita. Tapi syukur2 la bah, kalau kena bawa makan di kedai 'Ane' <--- roti kosong pun sedap bah..sama teh tarik...kan..kan..kan...


Asal jak kita di ofis kan, tu fikiran malar la mau cuti saja.... Tapi cuba la cuti sampai 2 minggu. Tu hati gatal betul mau pegi ofis. Masa cuti tu, bukan juga buat apa2. Dari matahari keluar sampaila matahari tenggelam, tu mata tinguk tv saja<--- bukan apa, teda apa mau buat bah tu kan, cuba kalau jalan2, mana sempat tinguk tu tv kan...(tapi yang bikin gua heran ni kan, urang raya cina, gua sibuk cuti, urang ka'amatan, pun gua cuti, hari raya pun gua cuti, krismas pun gua cuti...bah ini mana bulih kena marah kan, kita kan 1 Malaysia...kita pun celebrate bah kan)<---- itupun kalau masih ada cuti la, kalau tu cuti teda (macam gua ni) nah.....kesian, jaga ofis la bah.....hahahahahhahahaa....


Isshhhh...ishhhh...ishhhh...apa sudah gua melalut2 ni, sampai sebut cuti2 ni. Nah... belum lagi hujung tahun, cuti tahunan sudah abis bah... (gua la bah ni).... macam mana la mau cuti ni ah.... 'sigh'....




Puan Saiman 'signning off'....

7 comments:

Rosc said...

1st may cuti bah. ujung bulan pun panjang cuti bah...ndak payah ambil cuti

Wyne Ren @ Mauve Ocean Blue said...

Ya...betul ckp c Cowgal! No worries..

Uncle Lee said...

Hi Puan Saiman, I read your this posting of 'ada kerjah, susa tidur malam'....couldn't help smiling.
Sometimes when I think back how I worked practically 7 day weeks, never taken more than 4 days straight vacation in 25 years....never once took sick leave, staying in hotels more than my own house....I wonder how I survived, ha ha.

I guess most everyone dislike working and thus the psychological aspects of dreading to go to work in the morning, your mind becomes active, hard to sleep.
Try drink a warm glass of Cocoa or milk, or read a book....it helps to relax your mind.
Stay easy Puan Saiman, have a nice day, Lee.

Puan Saiman said...

Rosc & MK,

tq my dear friend. Tapi kamurang tau la bah sia ni... suka tul sia ambil cuti time2 urg pegi keja. Sebab kalau mau beli barang sama tinguk wayang, siok bah.... indak ramai urang...

Puan Saiman said...

Uncle Lee,

terima kasih atas nasihat.

Wah... u really2 sihat la uncle Lee. Tidak pernah ambil sick leave dalam masa 25 tahun bekerja. Saya betul terkejut. Kalau saya dalam 1 bulan mesti sakit...macam2 sakit..kihkihkihkihkih...

Terima kasih sebab singgah Uncle Lee, saya tahu Uncle mesti sibuk sekarang ni kan..

Shirley S Wong said...

asal ada new posting saja dlm blog puan saiman ni..mesti sia cepat2 klick coz ndak sabar mau baca hehehehe.....siok bah posting puan saiman ni....^_^

Puan Saiman said...

Shirley,

terima kasih kio.... palan2 ko ah...


'hugs'