Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Friday, April 16, 2010

Dengar2 Pandang2

Salam...salam.... bah kawan2, apa kabar kamurang. Gua harap2 dan kasih doa sama semua, supaya sihat2 dan bergembira la ah. Kalau sedih2 tu, jangan telampau ikut perasaan. Kalau mau nangis, nangis jak. Kalau mau meluahkan perasaan tu, kasih luah saja (tapi kasih tau sama urang kita pecaya ah.. klu indak, nah... seantero dunia la tau tu... kamurang tau la bah kan, ada jugak urg2 ni yg suka kasih sampai2 cerita, urg indak mau tau pun, dia paksa jugak bah kasih dingar..oppsssss) isshhh.. indak bulih bah buat begini ni, berdusa tu kan. Ok..ok...kita tukar cerita la...


Gua ada kawan baru sudah bah. Sebenarnya sebelum2 ni kan, sia 'silent reader' dia. Sekali dia ada tegur gua semalam, nah..berbunga2 bah trus ati gua. Gua baca cerita dia pasal dia ada dingar2 suara bah. Nah.... gua apa lagi, trus bah gua ingat2 dulu, masa gua baru pindah rumah (errr rumah gua sekarang ni la bah). Gua rasa kan, gua sama kawan gua ni ada cerita yang mau dakat2 sama. Cerita gua begini....


Lepas setahun gua kawin sama laki gua (astaga..sama laki gua la bah kan,sama sepa lagi..ishh..ishhh...ishhh..mengong tul gua ni. Bukan apa bah tu, bikin takut bah cerita ni sebenarnya...guaa bah yang takut). Kami beli rumah sini dakat KK. Lepas buat renovation sikit2, kami pun pindah masuk. Lepas 3 bulan pindah masuk, kami buat la bah 'house warming'...(bah biasalah bah kan, ada makan2...ada doa2...ada cerita2..ada minum2 kupi..). Seminggu lepas tu kan.....


Gua di dapur mau masak utk makan tengahari...(masa ni, gua masih lagi keja ikut shif...skrg ni gua keja ikut time betul2 sudah). Gua dingar2 macam ada urang panggil nama gua di pintu depan. Gua cuci tangan. Pigi tinguk. Aikkk mana ada urang panggil gua. Ok gua indak peduli. Bila gua masak, gua dingar urang bagi salam. Gua keluar tinguk. Pun teda jugak. Gua masih lagi indak peduli. Lepas tu indak lagi gua dingar apa2. Dua, tiga hari lepas tu....


Gua masak utk makan malam. Laki gua teda di rumah. Tiba2 gua dengar suara laki gua dari bilik 'study' dan sedang panggil nama gua pulak tu. Betul2 suara laki gua. Mula2 gua heran jugak, bila pulak laki gua sampai rumah kan. Gua indak puas hati. Gua pegi tinguk. Buka pintu. Pasang lampu. Aikkk.... teda sepa2 dalam bilik tu. Buku2 ada la....ishhhh.... gua tinguk lagi di luar. Kereta laki gua teda....ahh....sah, laki gua belum pulang. Dalam hati gua, ada jugak ragu2 sikit, tapi dalam pikiran gua, ohhh mungkin perasaan gua jak bah tu kan...(biasalah bah, bini cantik ni kan, mimang selalu bah rindu sama laki kan....wink2...kahkahkahkahkah). Gua masuk dapur lagi. Indak lama tu, gua macam dingar ada urang tengah mandi. Macam tu pemanas air di kamar mandi kena pasang. Aikk.... indak bulih jadi ni... gua pigi jugak tinguk bah...(jangan kamurang bilang gua tembirang sebab berani kunun, tapi masa ni indak lagi gua terpikir2 pasal 'benda2' begini ni...dan gua sangka gua salah dingar saja bah)...bila guapg tinguk kan, teda jugak apa2...


Walaupun beberapa kali kejadian ni, gua tetap sangka gua salah dingar. Ataupun mungkin suara2 mungkin dari jiran sebelah rumah gua. Sampailah satu hari......laki gua di porch, gua di dapur. Tiba2 gua dingar laki gua panggil, gua pun jawab la bah. Terus gua keluar. Gua nampak laki gua masuk. Laki gua tanya gua, kenapa gua panggil dia...aikkk.... gua pun tanya jugak kenapa dia panggl gua kan (pssttt...maklumlah bah bini dia ni lawa kan, kalau panggil harus jawab, kalau indak gerenti kena paksa bawa gua jalan2...kahkahkahkahkahkahkah). Terus kami dua bertinguan bah. Apa indak, kalau gua teda panggil dia, dia pun teda panggil gua, jadi sepa yang panggil kami tu ah...terus gua kasih cerita laki gua. Kalau gua di rumah, satu2 urang, macam2 gua dingar. Terus bah kami pegi rumah parents gua. Gua kasih pindik cerita la ah.... lepas bapa gua ajar gua something, gua pulang...(dengan penuh ketakutan...hahahhahahahaha).


Dalam masa sebulan tu, teda apa2 gua dingar. Laki gua lagi la. Mana dia pernah dingar apa2, cuma sekali tu jak...(kurang asam tul, cuba la kalau laki gua yang kena kan, indak jugak gua takut... biarlah bah laki gua kena, sebab dia kan ensem...hahahhahahahaha). Sampailah satu hari...kebetulan hujan, tapi bukan malam la, tengahari...(nasib baik tengahari, kalau malam, gerenti gua lari...kahkahkahkahkah)...


Gua dingar betul2...macam ada urang panggil2 gua. Gua tinguk di luar.. teda pun urang. Gate gua kunci. Gua kasih biar jak. Indak lama, gua dingar lagi urang panggil gua... trus gua ikut yang bapa gua ajar.... sambil2 berdoa tu gua cakap la....


'...jangan bah kasih takut. Sia ni mimang takut.... kau pigi la bah jauh2.... Jangan lagi panggil2 nama sia...
Kamurang picaya ka kalau gua cakap, lepas dari hari tu, terus teda sudah suara2 gua dingar dari rumah gua tu.... Bapa gua cakap la, petua dulu2 bah tu. Kunun2 kan, kalau urang tua2 masuk hutan, kadang2 pandai tu terdengar urang panggil, sekali cari, mana ada, last2 sesat bah. Jadi kunun2 kan kasih tau la bah sama 'suara' yg kita dingar tu...jangan kunun kasih takut kita.... tapi betul ohhh..... trus teda bah 'suara' tu. Tapi mudah2an juga bah teda kan...indak jugak gua minta2 juga oo....abis kan, bikin takut bah tu....
Bah, sia harap kawan baru sia tu kan sabar saja la. Mudah2an teda la apa2 kan. Kita ramai2 kasih doa sama dia ah.....Oh ya, kalau kamurang senang2, pigi la bah sini, bagus juga kita ramai2 kasih kawan sama dia...(psssttt..... Shirley, palan2 ko ah.. )...'hugs'...
p/s : Oh ya... kita ramai2 kasih doa jugak sama daling sia ni ah... bapa dia indak sihat sekarang ni. Sia pun harap darling sia ni bersabar la banyak2. Cubaan Tuhan bah tu sama kita kan...sabar kioo....(dear darling... mudah2an bapa cepat sihat..Amen...)...'hugs'....
p/s/s : cerita ni mimang jadi betul2 sama sia. Kadang2 kan, kamurang perasan ka, kalau kita di rumah sendirian kan, ada tu panggil kita '..pssttt...psttt...' padahal mana la bah ada urang di rumah. Bah, jangan kamurang marah sia ah.. bukan sia mau kasih takut.... macam mana la bah sia kasih takut kamurang...sia sendiri pun penakut jugak bah. Kadang2 kalau malam lepas hujan sia pulang -tengah2 driving lagi pulak- dari jauh lagi sia nampak macam ada limbai2..kilat2 lagi...ni tangan sama kaki sudah putih ni -ketakutan bah sudah-. Sudah dekat, mau jugak gua menjeling, last2 kamurang tau apa......daun pisang basah bah, melambai2 kana tiup angin...ni la bah dasar penakut kan......muahahahahhahaha....
Ada lagi sekali, gua pulang dari rumah parents gua.... bapa gua paksa gua bawa pulang ikan bah... ikan mentah lagi tu..mula2 gua indak mau, tapi gua indak mau kasih kecil hati bapa gua, gua bawa la bah jugak. Keluar dari taman perumahan tempat parents gua tinggal, kena naik bukit bah.... kamurang tau, punyalah berat kereta gua tu. Macam indak terjalan bah. Gua mati2 tekan minyak, tapi tatap jugak slow betul tu kereta jalan. Gua baca2 la bah apa yang gua tau... trus gua ikutlah bah petua yang bapa gua ajar tu. Bila sampai jak atas bukit tu, sekali gua tinguk sebelah kiri,....Astaga...... gua LUPA kasih turun 'hand brake'... sekali gua kasih turun, terus gua lajak...kurang asam betul.... nah apa gua bilang, mimang dasar penakut bah kan....kihkihkihkihkihkih....Buang karan jak bah gua ckp2 sendiri. Padahal tu hang brake indak kena kasih turun....hehehehehehe
Bah.... selamat berhujung minggu....
Puan Saiman 'signning off'...........





6 comments:

Cath J said...

eeeeeeeeee..... ini lagi satu bikin takut org hehehhehehe... sudah lah kita ni selalu sendiri2 dirumah...laki out station hehehhehe... ahhh balik kk lah mcm ni kalau laki outstation...hahahhahah

HoneyBUZZin said...

Saya juga pernah mendengar suara seakan suara sendiri memanggil seseorang...cukup menakutkan. Time tu baru pukul 3 petang...
Saya pura-pura ja tia tahu ooo...aiyaa..boleh kasi mati urang ooo kalau beginilah X-files saya..
Adeshhhhh...
Tapi itu dululah...sekarang teda suda....
Harap-harap tedalah forever..bikin takut!

Puan Saiman said...

CJ- nah.. ini lagi satu...sama la penakut kita tu...kihkihkihkih.... indak apa, ko balik jak KK, kita beronggeng, amacam....hehehehehhe . Alasan tu bah kan, klu hubby tny, ngapa ko balik KK, ko jwb - tu bah kwn sia tu, kasih takut sia- nah bulih pakai jgk alasan tu tau....hahahahahahaha



Honey - tu la bah, sia baik kita ni indak kena sakit jantung bah kan.....Nah, syukurla klu teda sudah, mudah2an klu langsung teda, lagi bagus kan....

Wyne Ren @ Mauve Ocean Blue said...

Jah, aku salute sama ko part yg minta 'benda' tu jgn kacau ko and pigi jauh2 sbb ada org nda berani pun berckp mcm tu.

Biasa lah dengar2 suara tu Jah. Aku pula masa mula2 masuk tinggal di apartment sekarang nie...I saw ghostly shadow of a small girl...sometime boy. Tp tu lah berkat doa...no longer ada benda tu!

Geng, aku kecewa ko nda dpt dtg hujung April ni jumpa kitorang!

Love you...

Rosc said...

Nah kan nilah sa malas baca blog kalau malam nie ngam2 cerita2 cam nie!!! kambang2 sudah bulu sia saturang lagi sia nie lum tido skrg jam 10:48pm sudah uwaaahhhhhh saya mimang admit lah dasar penakut no.1. Puan saimannnnnnnnnnnnnnnn sa mo masuk bilik sudah nie pasang lampung sampai pagi!!!! kambang sudah bulu tengkuk sa nie!!!!

Oh ya jangan bawa benda "flesh" kalau jalan malam terutamanya daging ada yang follow tu mo minta.

K lah sign off lu bisuk jak smbung blog walking.....

eeeeeeeeee

Puan Saiman said...

MK- urg penakut mcm sia jak buat gitu tu.... klu urg berani, tatap buat indak tau jak bah tu...kihkihkihkihkihkih...

Ya bah MK, aku ada hal yg indak dpt dielakkan. Aku sudah kena buking bah, 2 bulan sudah. Lain kali la ah....

Rosc- kihkihkihkihkih.... ko pikir ko jak ka, sia tidur pun abis bah lampu kana pasang semua, termasuklah washroom dlm bilik. Mmg penakut btul bah sia ni. Kdg2 bunyi2 ekon pun bikin sia takut bah.... isshhhh..

Bah palan2 ko ah...