Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Wednesday, March 24, 2010

Adik security...


Ellooo.... bah apa kabar?? Sekarang ni masa berlalu cepat betul kan. Macam baru jugak ari satu kan, hari ni sudah bah hari 3. Bisuk lusa sudah ari 5.. pssttt.. bisuk gaji la. Mimang gua senang hati jugak bah gaji ni... bisuk gaji kan, tapi apa kes kalau kelmarin lagi, macam2 la bah bil datang.... kalau indak berutang susah jugak kan, sebab tu nangka belakang rumah gua tu, berbuah saja.. syukur la bah kan berbuah, tapi gua harap2 juga tu buah nangka kan, biji dia tu berkulut2 RM50.. tapi indak RM50 pun indak apa, kalau RM10 pun bulih bah, indak jugak bulih temaha kan. Gua tunggu2 jugak, tapi teda juga... last2 tu security belakang rumah yang untung. Balik2 la bah tanya sama gua..

Security : Kak..... bulih kami minta ka nangka tu...

Gua : Bulih bah.. ambil jak...

Security : Bah... tapi basar betul tu nangka. Kakak indak mau ka ? Kalau kakak mau, bulih jgk kami tulung buka kulit bah...

Gua : Indak payah la dik...terima kasih... kamu ambil la.. tapi jangan pulak sudah kamu makan, tu kulit kamu simpan di bawah pokok ni ah...

Security : Hahahahaha... indak bah Kak....

Gua : Hahahahha... jangan ko marah ah...kakak main2 jak....

Security : Ok bah kak.... kalau kau....

Itu cerita kalau buah nangka gua lebat berbuah... pandai la tu security minta... tapi daripada sayang buruk, bagus jugak kasih sama durang bah. Kadang2 durang minta yang mentah, mau masak santan sama ikan masin... pun gua kasih juga.... ambil la buah nangka tu, selagi nangka tu berbuah kan... mudah2an la sentiasa berbuah, supaya ramai urang bulih makan bah....


Inilah bah pokok nangka yang gua cakap tu. Ada 2 pokok. Buah yang kamurang nampak di sudah teda. Minggu lepas tu security ambil. Kalau di atas lagi banyak, tapi gua indak ambil gambar. Nanti adik2 security tu perasan pulak, durang sangka gua ambil gambar durang.


Nah, ada jugak nangka yang bertapuk di belakang pokok. Kamurang nampak pagar di belakang pokok nangka tu kan. Jalan raya bah tu. Jalan masuk pegi apartment. Batu bata yang kamurang nampak tu 'Pencawang Elektrik' utk apartment ni la. Sebelah kiri pencawang tu ada pondok security. Bila petang jak, tu pondok kena panas. Jadi tu adik2 security duduk dekat pagar ni la. Jadi setiap kali gua angkat kain, sempat la bah juga dengar2 cerita2. Kadang2 kalau ada rezeki lebih tu, gua kasih durang guring pisang la, kek la, kadang2 mi guring.... utk durang minum2 petang... bagus bah jugak durang ni. Semuanya urang kita. Kadang2 durang meluahkan perasaan sama gua jugak.. Ini cerita tadi tengahari...

Security : Susah tul mau cari keja sekarang ni Kak..

Gua : Sabar dik... ngam jugak bah begini. Sambil2 cari keja lain, keja begini pun ok jugak bah, rezeki halal... dari jalan2 jak di KK, duduk2 di kadai kupi, teda buat apa2... bagus lagi keja kan.

Security : Ya bah kan, Kak...

Security : Kering ka sudah kain tu kak..

Gua : Ya, ni yang kakak angkat ni... lagipun panas bah kan

Security : Ya bah kak..panas betul sekarang ni...

Gua : Adik sudah makan ka...

Security : Sudah kak, baru jugak...

Gua : Sampai jam berapa la adik kerja ni ??

Security : Sampai jam 7.. Lama lagi ka Kak Lia (maid gua) cuti kak..

Gua : Dia cakap dia cuti 2 bulan jak, jadi sebelum 15 April dia patut balik, tapi kakak bagi dia cuti sampai 1 Mei... jadi kakak tunggu jak la..

Security : Oh.... bah kak... aku mau pg sembahyang (Zohor) dl ni...

Gua : Bah...

Gua ngan budak2 security belakang rumah tu mimang geng la. Senang cerita la. Kalau ada apa2 berita, berita terkini la, mimang durang bagitau gua la. Sampai urang bergaduh pun durang kestau sama gua..hahahahahaa.... Ok la stop dl ngan cerita adik2 security ni ah....



Oh ya, gua sudah mengundi...kamurang sudah mengundi ka... bah, kalau belum, kamurang pegi jak sini
Puan Saiman 'signning off'.....












5 comments:

HoneyBUZZin said...

Honey mao nangka free....hehe

Puan Saiman said...

Honey... bah, bulih bah. Ko mau nangka mentah ka atau nangka masak.. kalau ada lagi nanti sia kasih ko ah...

HoneyBUZZin said...

:)

Uncle Lee said...

Hello Puan Saiman, I love that nangka fruit. We get them here, from Vietnam and thailand.
How are you?
You keep well and have a nice day, Lee.

Puan Saiman said...

Uncle Lee.....

saya n family sihat, terima kasih. Wah... Uncle Lee suka nangka pulak, saya pulak tidak suka makan nangka kalau nangka masak, tapi saya suka makan nangka mentah yang dibuat sayur. Masak bersama santan kelapa dan tambah lagi ikan masin...yummy... sayur nangka ni lebih sedap dimakan the day after lepas di masak. Lagi di kasih panas dalam periuk lagi sedaapppp....

Alamak..sori la Uncle Lee, macam blog memasak la pulak...warghkakakaka