Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Thursday, June 16, 2011

Olaaaaa........

Ok.......gua skrg ni ok sudah. Tq la pd semua....terutama yang merindui orang yang cantik dan gebu ni.....terutama sekali pada adikku Honey .....ya adikku...kakakmu yg cantik, gebu dan bersopan santun ini sebenarnya sihat dan semakin cantik....sila sediakan plastik yer...kalau indak tahan sila lari ke tandas untuk muntah (baca: sila abaikan perasaan perasan perempuan cantik ini yer....warghkakakakaka).



Banyak sebenarnya gua mau cerita ni...tapi itulah kan....masa membataskan...(masa membataskan konon, padahal pemalas bah tu...alasan2).....oiii diam.....!!!!



Hujung bulan ni, maka bermula la hidup gua sebagai seorang perempuan yang berkerjaya dan menjadi bibik sepenuh masa. Ya, kawan2...bibik gua akan meletakkan jawatan sebagai bibik. Pulang kampung kunun dia, mau buka kedai makan/runcit..... itu bibik gua bilang la, kalau bibik gua tipu...nah tertipu la kamurang, sebab gua yang kasih tau kamurang kan, jadi sama2 la kita kena tipu tu.....warghkakakakaa...tapi jgn la kamurang susah hati.....dengan kerjasama padu bersama microwave dan washing machine yg ada di rumah, maka terselamatlah lagi kesusahan gua itu yer.....(baca: selamat la lemak tepu gua dari didera). Oh ya tidak dilupakan juga berbungkus-bungkus mi segera, dan makanan2 tin yang berjenis2 serta tidak dilupakan telur2 ayam dalam peti sejuk....fuuuhhhhhhhh....selamat lagi lemak gua....dan selamat lagi RM500 laki gua....hujung tahun bulih sudah tambah gelang ni........muahahahahahhahahaha.....opsssss........*sambil harap2 laki gua baca blog gua*



Cerita pasal ketiadaan bibik ni kan...maka gua pun dapatlah panggilan telefon dari bekas2 bibik gua. Masing2 minta kerja balik sama gua. Itulah bah yang bingung sekarang ni. Dulu2, bukan main lagi durang minta berhenti, sekarang ni, mati2 la pulak minta balik kerja...adehhhh....


Bukan gua indak mau ambil durang kerja, tapi masing2 sudah kawin. Macam mana pula kalau kerja sama gua, tiba2 la termengandung....sepa susah...gua jugak. Silap haribulan, kalau la termengandung, bukan durang yang cuci kain gua, gua pula cuci kain durang. Bukan durang tulung2 gua kasib bersih rumah, gua lagi pulak angkut durang pegi klinik, buat checking....adehhhh....masalah ni.....


Kalau ikutkan hati gua yang kiut ni, indak bah gua mau ambil pembantu ni.....tapi macam biasa la laki gua tu....macam2 alasan.... ini antara alasan laki gua...


1) Gua kan kaki jalan. Kalau tiada pembantu nanti, indak la kunun dapat pegi jalan2....itu laki gua bilang la....


2) Kalau laki gua bawa gua jalan, banyak la alasan gua kunun...kain belum cuci la.... kasu anak belum cuci la....mau mop rumah la...mau lap2 barang perhiasan la <--- padahal kalau sudah tu laki sama anak jalan, sana juga la mata gua depan tv...kalau gua dengar enjin kereta laki gua masuk porch, baru la gua terhegeh2 jemur kain...opppssss....atau memang bibik gua buat begini juga ni...patut la kerja indak habis2.....


3) Kalau pegi jalan2 meronggeng...nanti balik kain bertimbun kunun...susah la mau cuci banyak2...itu alasan laki gua <---- tapi yang gua musykil tu....apa la guna washing machine yang besar gedabak sampai gua rasa gua pun bulih masuk dalam washing machine itu indak kena guna kan.....ataupun tu washing machine bulih buat perhiasan.....paling2 indak pun, bulih pelihara ikan talapia dalam mesin tu....jadi stok ikan tatap tidak akan kuranggggg....amacam, bagus ka idea gua ni.....hmmmm......jangan kamurang ikut ah.....itu idea original gua...


4) Kalau tiada bibik, susah kunun gua mau ikut laki gua ke hulu ke hilir.....itu alasan laki gua....<--- tapi gua rasa, gua pun jarang sebenarnya ikut laki gua pegi official dinner....bukan apa....gua indak sampai hati sebenarnya...gua laki bini makan sedap2...anak gua di rumah makan telur goreng jak <---- aiiikkkk... alasan jak tu kan, kalau pegi dinner kan lambat balik, kadang2 bukan ko tidur duluan ka sama anak ko......dasar penidur awal bah ko kan <--- DIAM!!!!!


5) Nanti abis tu jari2 kasar <---- ini la alasan laki gua buat gua lemah semangat ni...ada ka alasan tu yang dia pakai......gua kestau la banyak bah losyen bulih beli, rajin2 la pakai......kamurang tau apa laki gua jawab.....dia suka kunun pegang tangan gua yang gebu ni....halus kunun.....halus!!!! gua rasa laki gua tu mimpi ka apa ni....apa yang halus pun gua indak tau..... ishhhhh..........musykil gua.....owhhh patut la dalam kereta pun suka pegang2 tangan gua, sampai kan kadang2 anak gua tegur...'apa tu ah...papa pegang2 tangan mama tu...'...nah!!!!sepa pegang tangan sepa ni...... indak percaya tanya la anak gua...


Jadi, sekarang ni gua pun tengah2 lambung duit 10 sen la ni....samaada gua mau ambil bibik atau tidak......


Ada sepa2 mau jadi bibik gua ka......makan, minum disediakan. Perubatan ditanggung......dan yang paling siok....gerenti di bawa makan angin......Jika ada, sila dail 1800- cari nombor sendiri.....warghkakakakkaa




Puan Saiman 'signning off'.....










5 comments:

AngeL BeaR said...

dari sis saja tu....mmg cari bibik baru susa...ndak tau lagi background...uhuhuhu....

UmmiRosma said...

hahaha..geli hati I baca your post ni...gelak guling2...

I pun takde maid dah setahun setengah. Malas nak ambil...

Shirley S Wong said...

kalu sia tu...cari bibik ja puan saiman, relax kita ngeh ngeh...

LeeYo said...

daling sia setuju alasan olmen tu hahaha... sbb nnt klu kita lagi bejalan mcm dulu tu kuar subuh balik maghrib ehehe... miss u daling...

Tia said...

hubby saya dulu pulang kerja, yang dtanyanya sudah makan ke belum dulu adalah si bibik!!! aku yang bininya tidak ditanya sebegitu sekali...hahhahaha

ada bibik susah, tak da bibik pun susah....terpulang kepada keperluan masing2

bagus 500 itu kumpul beli gelang...hahaha