Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Wednesday, June 22, 2011

Malas!!!

Pernahkah kamurang rasa malas ???

Pernahkah kamurang rasa macam tidak mau buat apa-apa??

Atau pernahkah kamurang rasa macam mau tidur sajaaaa.....


Sebagai seorang yang sentiasa rajin, cantik dan gebu....(baca : paling pemalas dalam dunia....cantik dan gebu tidak dinafikan....hahahahhaa <--- ok, tidak lucu)...


Hari ni hari tiga, hari minggu akan datang nanti adalah hari terakhir bibik gua bekerja. Gua sudah bersedia. Macam gua indak sabar2 pulak bibik gua berhenti. Bukan apa selama 8 tahun ni gua ada bibik.... paling2 lama pun gua tidak berbibik ni dalam 3 bulan, itupun masa bibik gua cuti hari tu. Tapi bibik yang ini la bibik yang paling lama bekerja sama gua. Hampir 5 tahun. Dan yang lain2 tu ada yang setahun lebih....dan ada 2 orang bibik yang dijamin hanya sebulan...dan lepas tu lawan tokei pulak....terus diberhentikan!!!! Jaminan hangus!!!...tapi daripada kita sendiri sakit tekak dan kalau dapat bibik jenis 'gong' abis la.....


Gua tidak la risau pasal bibik berhenti ni, sebab my ex-bibik akan kerja sama gua..itu pun bukannya full time...part time jak bah... hujung minggu datang, kasih bersih rumah....urus kain baju jak...tapi gua pun kena juga cuci baju sekolah anak gua.....tidak juga la gua ni mau beli baju sekolah anak gua sampai 5 pasang kan. Tapi yang bikin gua senyum2 sendiri bila gua ingat laki gua cakap malam kelmarin.....

Laki gua : Kenapa mama indak mau ambil maid lagi ?

Gua : Malas la pa...lagipun 8 tahun sudah kita ada maid.

Laki gua : Jadi macam mana la kain2 ?


Gua : Mama cuci baju sekolah abang jak. Lagipun Lina (my ex-bibik) datang hari 6, hari minggu baru dia balik. Dia tlg kasih bersih rumah sama urus kain baju...

Laki gua : Tapi, mama kena cuci baju sekolah abang juga kan??

Gua : Ya...ala, bukan juga banyak, sepasang jak pun...


Laki gua : Bukan apa.... lama sudah mama indak cuci pakai tangan, nanti kasar la tangan tu....


Warghkakakakakaka......tinguk bah....laki gua risau tangan gua kasar...adehhh.... Bagus kalau datin atau puan sri...padahal kuli2 jak pun....adehhh....kalau gua ingat2 balik, senyum jugak gua sendiri...


Yang bikin lucu tu...gua releks jak...tu laki gua yang sudah sibuk2 mau cari2 maid. Gua tau ni, pasal apa!!!! Sebab laki gua ni kalau mau jalan2 mesti bawa gua, kalau gua indak ikut, terus la dia indak jadi jalan...ehemm... biasalah ada bini cantik dan gebu ni kan....(baca : bukan apa sebenarnya, gua ni ada sakit belakang, bekas jatuh dulu (sampai pernah kena tahan di hospital sebab indak bulih bangun), jadi kalau gua duduk berdiri, tunduk berdiri, gerenti keluar sakit belakang, itu yang sebenarnya laki gua risau, tapi supaya gua indak kecil hati yang gua ni ada sakit belakang, tu laki kaver2 la cakap, tangan jadi kasar....alaaaa.....macam la gua indak tau...)


TAPI!!!! apa kes!!! Makin dekat masa bibik gua ni mau berhenti, makin la pula gua malas. Macam kelmarin pagi. Siap sudah mandi ni...tinggal pakai baju kerja...tiba2 punyalah malas mau pegi kerja. Last2 pakai baju tidur.. kira2 mau tidur balik...bulih2 buat begitu. Gua sms jak bos gua, gua ambil EL. Tapi mata indak pulak mau tidur. Bangun, tukar baju, keluar bawa bibik. Maka beronggeng la gua sama bibik. Gua bawa bibik tempat jual barangan dapur. Sebab bibik gua hari tu bagitau gua yang dia mau beli parang yang 4 segi dan bukan parang panjang, sebab di tempat dia tiada jual parang 4 segi. Bukan main lagi bibik gua, macam2 dia beli.....tapi indak apa la, belum tau lagi dia balik tempat kita mau kerja...tapi itu dia bilang la.....tapi gua rasa memang dia akan balik ke negara kita lagi. Kenapa gua tidak bilang dia balik negeri kita....sebab, bibik gua tidak mau tutup akaun bank dia. Dia cuma minta gua kasih keluar duit dari akaun dia saja. Bila gua bagitau, nanti dalam akaun dia akan tinggal RM10 ringgit, tau apa bibik gua jawab...'tidak apa la'.... Bukan apa...sepanjang bibik gua ni tinggal sama gua, inilah bibik yang PALING BERKIRA DAN PALING KEDEKUT yang pernah gua kenal. Jadi kalau urang paling berkira dan paling kedekut minta kasih tinggal dalam akaun dia 10 hengget tu....macam gua indak percaya. Jadi kemungkinan besar memang bibik ni akan kembali la. Oh ya!!! Bibik gua ni bagitau sama adik gua yang dia mau kerja sama Datin2 bila dia balik nanti......nah....mimang dia balik lagi nanti la tu kan....ada jugak la dia tanya gua, kalau2 lain kali gua masih mau ambil perkhidmatan bibik ...gua cakap la, gua indak janji...sebab nanti gua cakap indak mau, tiba2 gua ambil, itu menipu la pulak kan. Jadi gua cakap la, tinguk keadaan.


Sekarang ni gua menghitung hari la. Tolak hari ni tinggal 4 hari lagi bibik gua kerja. Sekarang ni pun bukan main lagi dia rajin. Entah la, mungkin mau meninggalkan kenangan 'kerajinan' dia tu bekerja kan. Tapi apa yang gua perhatikan, makin lama bibik gua ni kerja sama gua, makin kurang inisiatif mau kerja. Yang dia tau buat cuma kerja harian saja, tiada la mau kemas barang2 yang di atas almari. Kalau begitu....begituuuuu la itu. Tension jugak gua. Bila gua suruh, buat pun macam tiada semangat saja. Lepas tu buat muka la pula. Maklumlah tidak dapat nonton sinetron!!!!


Aikkkk apasal cerita gua ni bulih membabitkan bibik gua pulak ni....arrrgggggg........ tension ni........


Gua syak gua ni keturunan beruang kutub utara kali...musim hibernasi sudah bermula.....

MODE : Malas....semalas malasnya...!!!!!!

p/s : Papa!!!! Malam ni kita masak megi ah......

p/s/s: malas kunun....ni yang apdet blog ni apasal!!!!!


Puan Saiman 'signning off'...

4 comments:

AngeL BeaR said...

ni mesti dingar lagu Bruno Mars "the lazy song" ni tau...hahahahaahahhaa~

sabar jak la sis...mangkali mmg suda dia ada excited mo pulang bah tu..tu la datang malas....

sa dulu time mo resign sama kompeni lama, selama tempoh 1 bulan notis tu sa ndak kena suru kerja oleh itu supervisor, keja sa dia suru lain staff takeover. sa tengok2 kartun guna laptop sendiri, lipat2 burung origami sampai genap 1000 ekor...tidur2 pun teda kena bising, janji masuk dan balik on time mcm biasa. alasan dia...sebab selama tu sa yg handle computerised account kompeni (sa yg urus tu system kompeni guna masa tu), takut mangkali dia sa pi hack ka apa...mmg dia ni dasar dengki pun, suka cari pasal.

teda apa la sis...at least ada part time sekarang kira ok....ndak juga tu tangan kasar hahahahaha...take care~~~

CathJ said...

hehehhe... sama lah mcm husband gua.. mama saya sudah mau pulang... nah panik dia.. dia ckp kita ambil maid lah... I ckp tidak mau, I boleh handle.. tapi dia susah hati juga.. bukan susah hati tgn gua kasar kah apa (memang sudah kasar pun.. buat kerja2 rumah.. aduh)... tapi dia bilang.. nanti kau susah, saya pun ikut susah.. ada sifat2 penting diri di situ.. ish ish ishhh...

bukan apa.. malas bah mau ambil maid ni.. sudah lah saya penat dgn ragam anak.. nanti mau layan ragam maid lagi.. ya ampun... biar lah saya jadi maid di rumah sendiri hihihihi...

Puan Saiman said...

Adikku Angel Bear,

Ya bah.....sabar jak kakakmu yg gebu ni....hahahahahaha

Pssssttttt dik, bukan takut tangan kasar bah tu, tp tkut belakang sakit balik.....hehehehehehehe......


Take care n hugs sis.....


-------------------------------------------------------------------------

My dear fren CJ,

Hahahahahahaha.....aikkkkk mcm mana blh sama tu ah....tu laki punya alasan pula....'mama tau jgk kan , papa ni bukannya pandai buat2 kerja rmh ni'....... Indak ko tu ging, alasan tu bah.......adeeehhhhhhh......

E2 la 2, kenapa gua indak lg mau ambil maid ni, klu drng buat perangai lagi la........


Take care n hugs my dear fren....

LeeYo said...

daling sia pun malas ehehe...