Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Wednesday, January 23, 2013

Cerita nan purbakala

Ini barulah tuan punya blog yang betul2 malas mau apdet blog, skrg ni fb pun start sdh terbiar, ada urg komen br  gua bls, klu teda, gua aplod jgk la klu ada yg gua indak puas hati tp tertakluk sm mood jgk la....ok, mari kits kembali ke pangkal jln.....muahahaha....

Masa bulan Mei tahun lepas, ada pameran Matta Fair di Suria Sabah. Jadi kebetulan gua sama adik2 gua tengah berjalang2 sambil mengurat lelaki muda jalan2 mencuci mata. Bukan ada niat pun mau pegi makan angin ni. Maka dipendekkan cerita, ternampak la satu 'booth' di Matta Fair tu, ada Muslim trip pegi Disneyland, Hongkong dan China dari 17-23 Disember 2012 <---- ah....tolong="" bagitau="" blog="" bulan="" cerita="" dan="" kena="" la...="" nanti="" ni="" publish="" puji="" punya="" rajin="" siap="" sila="" tahun....lepas="" tuan="">

Tapi seminggu sebelum jalan tu, tu tour company bagitau yang masa 'makan angin' nanti ditambah lagi 1 hari, bermakna kami akan berada di Hongkong selama 2 hari, tanpa ada sebarang pertambahan pembayaran, cuma makan untuk hari pertama adalah ditanggung sendiri...ok la kan, biarpun ditanggung sendiri yang penting kena bawa pegi makan tempat yang halal...walaupun indak sedap dan mahal mampus.

Gambar ni adalah gambar hari pertama kami tiba di Hongkong. Penerbangan dari KKIA via Brunei terus ke Hongkong...wah speaking London you...yaiii....baru cakap 1 perkataan sudah mau eksyen macam tuuuttt.....

Sampai saja kami di Hongkong, kami terus di bawa pegi 'sightseeing'. Masa ni suhu di Hongkong lebih kurang 12 darjah celcius....bagi kita yang dari negara panas ni, memang sejuk la. Gua rasa lebih sejuk dari ekon ofis. Cuba tinguk anak gua tu, pucat semacam kan. Apa indak, sejuk betul. Baru pula gua perasan, begini la anak gua buat, setiap kali bergambar, gerenti tu jari buat begitu....maklum la, sikit bulan lagi, mau bujang sudah anak gua ni...



Gambar di bawah ni pula, gambar hari kedua kami di Hongkong... nampak semua kesejukan. Ini pula sudah masuk dalam Disneyland....masa ni la semua orang pakat2 pakai baju tebal. Apa indak tebal, suhu sudah 10 darjah celcius...masa ni la tandas la jadi peneman setia. Nasib baik la, tandas dalam Disneyland di banyak. Sudah la banyak, bersih lagi. Walaupun ramai orang masuk. Jangan susah hati kalau mau di Disneyland ni, ada 1 kawasan tu, ada restoren 'terbuka' yang menyediakan makanan HALAL. Macam mana kami tau, ceritanya begini...

Masa kami masuk di salah satu kawasan tempat makan tu, kami pun berpusu2 la masuk, sebab kami nampak adalah orang2 yang bertudung ni makan. Tiba2 ada seorang amoi tu tegur bapa gua. Jadi bapa gua pun tanya la halal ka tidak.... Terus amoi tu cakap...no...no here no halal... I show u where the halal restaurants is....

Amoi tu pun bukan main lagi bersungguh2 kasih terang sama bapa gua, siap bagi map lagi... siap amoi tu kasih terang sama bapa gua di mana tu restaurants, terus amoi tu cakap sama bapa gua, I saw your this, sambil dia tunjuk lambang kopiah yang bapa gua pakai tu....Syukur Alhamdulillah....

Lepas tu, adik gua tanya la sama bapa gua di mana tu restaurant, bapa gua bagi jak map tu, nah, cari sendiri...wakakakakakaka...bapa gua bilang, dia indak faham tu amoi cakap sebab pelat betul dia cakap...waakkakakaka...tapi masa amoi tu kasih terang, bukan main lagi bapa gua angguk...owhhh..here ka...last2 rupa2nya bapa gua indak faham sebenanya.

Maka berduyun2 la kami cari tu tempat makan ikut map tu la...satu yang gua perasan di Disneyland ni, ada satu kawasan yang dikhaskan untuk orang yang merokok, jadi siapa2 yang mau merokok dipersilakan la...kalau merokok di sana sini akan dikenakan denda...berapa ?? Gua indak tau, kalau mau tau, pegi sana sendiri dan sila la merokok, nanti sudah tau berapa kena denda, sila la bagitau gua ok....


Wajah ceria di pagi hari. Walaupun baru hari ke-2 kami di Hongkong, tapi cuaca tu, mendung dan berkabus. Sangat sejuk <-- bersalji="" biasa="" booth...tapi="" dalam="" disneyland="" emua="" grup="" gua="" jam="" jugak="" kaki="" kalau="" kami="" kaw2="" kutuk="" lepas="" mesti="" ni....="" ni="" orang="" pakai="" pakat2="" sarung="" satu="" sebab="" sejuk="" semua="" tangan="" tetap="" yang="">dasar sakai
  nantilah gua uplod gambar2 yang diambil masa di dalam kawasan Disneyland ni...tapi gua indak janji la ah...kalau baaaaanyaaak permintaan gua uplod la, kalau indak, gua indak la uplod....dasar pemalas....

Masuk dalam Disneyland ni, sudah masuk dalam package.... jadi gua indak tau berapa harga tiket dia. Tapi dalam ni, semua mainan percuma la, naik la semua permainan sampai pengsan. Yang mau tahan duit hanya untuk beli makanan ringan, makanan tengahari/malam dan jugak souvenier. Disini gua anak beranak berabis beli jagung, macam la tiada jual jagung di tempat sendiri... sebab itu jak buli di makan, kalau mau beli sosej, was2 tahap langit ke 7. Tapi gua indak beli souvenier dalam ni, sebab mahal...adapun gua beli, cuma utk anak gua. Lagipun bukan apa, gua fikirkan, selepas 2 hari di Hongkong, kami ada 6 hari lagi di China. Gua takut duit nanti kena guna untuk kecemasan. Maklum la masa jalan ni kan gua baru baik dari demam, takut jugak gua 'kambuh' balik. Lagipun, gua kan ada bawa mummy sama bapa, gua takut jugak beliau gua tu demam ka, sakit ka, lagipun mummy gua tu pun bukannya kuat. Selalu sakit belakang sama sakit lutut, tu yang gua takut tu. Alhamdulillah selama kami di sana, tiada pula kami sakit, mungkin di tempat urang kan, tapi bila balik KK, bergilir2 kami demam. Urg cakap mungkin sebab pertukaran cuaca kan....


bersambung.... <--- ada="" bah="" depan...="" kalau="" la="" malas="" minggu="" rajin="" sambungan="" sampai="" tunggu="">


Puan Saiman ' signning off'...




2 comments:

CathJ said...

ohhh gi Disney land rupanya.... hihihi... besttt... :)

Puan Saiman said...

kihkihkih.....si anak yg minta ni fren....asal cuti skola, tmpt ni jak dsbut...nah sdh kena bw....skrg ni balik2 lg tny, bila lagi kunu mau pg sana...nah *pingsan*...