Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Wednesday, November 3, 2010

Caj perkhidmatan...

Selamat hari tiga..sepa indak tau ari 3 tu, mimang heran tul la gua. Dari kecik2 lagi, gua sudah biasa kena kestau begini..'bah, bisuk ari 1 sudah, skul sudah bisuk, tu buku2 sudah susun ka'.... mana ada mami gua cakap begini, 'bah, bisuk ari rabu sudah, sudah kemas buku ka...'..tembirang la bah gua, kalau mami gua cakap begitu. Jadi gua biasa sudah bah cakap, ari ni ari 1, bisuk ari 2, lusa ari 3..... sudah sekolah, barula bah gua tau, Isnin, selasa...dan seterusnya la bah. Jadi hari ni hari 3.....hahahahhahaha...... ok, indak faham apa gua cakap, indak apa....



Hari 1 sama hari 2 tu gua bercuti. Hari ni barulah gua keja. Sajalah cuti...buang2 masa.... <--matilah bah statement.....padahal, gua demam...apa indak demam...sekejap hujan, kejap lagi panas...last2 gua pun kena demam. Dengki betul demam tu sama gua tau....tapi indak apa, sekarang ni gua ok sudah.
Untuk kesekian kalinya, gua sambung lagi kontrak bibik gua. Sebenarnya gua indak mau lagi sambung kontrak dia tu. Tapi memandangkan bibik gua minta juga sambung lagi kontrak untuk tahun ke-4, gua ok saja. Oleh sebab adik gua juga sudah sambung kontrak bibik dia, jadi adik gua pun bagitau la yang sekarang ni indak lagi payah pegi Grow Warisan... sekarang ni ada sudah kena lantik beberapa kampeni untuk mengurus pemeriksaan kesihatan bibik2 yang mau dijamin. Dan kampeni ni, dilantik oleh Grow Warisan la konon..opsss bukan konon..tapi memang benar2 dilantik. Dijadikan cerita, gua pun tinguk la bah alamat2 yang diberikan oleh Grow Warisan tu. Mana tau ada yang dekat sama rumah gua kan... jadi senang la sikit gua pegi. Dan mata gua tertumpu sama 1 kampeni ni. Dan gua pun telefon la....
Gua : Hello...saya Puan Saiman...yang gebu dan cantik ....(ohh silap, gebu dan cantik tu gua buat2 saja...*wink*)
Gadis yang menjawab panggilan (GYMP) : Hello...
Gua : Ini kampeni Suka2 Hati ka..... (nama kampeni telah ditukar)
GYMP : Ya....
Gua : Ini bah, saya mau tanya, alamat kamu ni di Mimpi Indah ka..sebelah mana ni ah...
GYMP : Oh..bukan lagi kami di sana, sekarang ni kami pindah sudah di Bulan Bintang....
Gua : Ohh..saya tau tu bangunan.... saya mau pegi tempat kamu bah ni, saya mau sambung jaminan maid saya..
GYMP : Oh, kamu tau sudah ka bayaran tu berapa...
Gua : Ya, di slip dari Grow Warisan ni bagitau RM200 saja.<---(kalau dulu cuma RM190. Tahun ni naik RM10 untuk caj perkhidmatan)
GYMP : Oh bukan itu tu, kami ada caj perkhidmatan lagi sebanyak RM30...jadi semuanya RM230...
Gua : Aikk..apasal tempat lain cuma RM200 saja.
GYMP : Oh mimang begitu tu...kami caj untuk printer lagi...sama...
Gua : Oh lain jugak kan... bah indak apa la...(terus gua letak telefon. Nah..salah urang la kamurang..)
Gua terus dail nombor.
Gua : Hello Grow Warisan....
Gadis lain : Ya...
Gua : Saya mau buat aduan..................
Dan cerita seterusnya malas gua taip....Tapi yang penting gua sudah buat aduan. Kampeni2 ni dilantik adalah untuk memudahkan urang ramai berurusan. Dan bukannya menyusahkan. Sudahlah terang2 ditulis yang caj perkhidmatan hanyalah RM10..tapi ada pula kampeni mau naikkan lagi sebanyak RM30..bermakna RM40 la durang mau ambil. Apa durang ingat tu duit pandai beranak ka dalam beg.....lain la kalau ada urang yang duit dia pandai beranak2 kan..kalau gitu gua pun mau minta sikit utk beli gelang...opsssss.......hehehehehehehe. Kepada kampeni suka2 hati...jangan harap la gua mau pegi tempat kamurang, walaupun dari tempat kamurang sama rumah gua, jalan kaki pun sampai.....STOP.

Ok.....kita tukar cerita..... nampak gambar budak di bawah ni. Ceritanya begini....

Awal pagi. Sebelum pegi sekolah.

Gua : Abang..ingat pesan mama tu ah...sebelum jawab tu soalan, baca dulu...baru jawab...kalau tidak dapat jawab, kasih bulat tu numbur soalan, jawab yang lain dulu. Bila sudah siap, baru tinguk lagi balik numbur yang abang kasih bulat tu, jawab balik. Jawab betul2 ah...

Anak gua : Ya. Nanti abang buat begitu...

Sejuk hati gua dengar........



Masa lunch tadi, gua pulang sekejap. Mau jumpa anak gua. Laki gua yang terchenta dan paling ensem di muka bumi ni...<---kalau puji lebih2 ni kena bagi gelang ka tu ah...opssssss lagi......ok sambung balik, tu laki gua yang ambil anak gua pulang sekolah. Selesai gua sembahyang Zohor, gua dengar suara anak gua jadi gua pun panggil la....

Gua : Abang......

Anak gua : Ya Ma...<---masuk bilik, terus peluk gua....

Gua : Amacam exam abang.....

Anak gua : Ok ma...semua abang dapat jawab....<---sambil jalan keluar pegi dapur.......

Gua : Good.... senang hati mama dengar abang dapat jawab semua..

Anak gua : ....suara dari dapur -----> tapi Ma, abang indak tau, kalau abang jawab tu betul atau indak...

*Pingsan*......

Puan Saiman 'signning off'.....

6 comments:

Just said...

Hahahha.. aku suka ending ni post.. :D

Puan Saiman said...

adikku Just,

hahahaha...betul tu dik, begitu la bah dia jawab kakak...nah, indak bikin kepisan tu...

take care n hugs sis

CathJ said...

1. memang bikin geram kan kalau ada yg pandai2 tambah2 caj ni... ngam lah kau p aduan tu...

2. hahahhaha.... lucu juga your boy... tapi betul lah bah juga dia ckp... hehehhehehe

AngeL BeaR said...

caj? si beruang ni la kedekut pasal caj-caj extra ni....teruk tu sa tanya sampai sa puas ati...hahahahaha...(jahat)

anyway, no worries la...kompom lulus tu si abg~~~ =)

LeeYo said...

caj tersembunyi ah daling.. kin panasssss.. klu dulu sia men byr ja tu.. skrg sdh bijak pandai ni hahaha abissssss kering aing liur durg menjwb sia..
ehehe chenta ati tatap lulus tu daling.. dong wori...

Puan Saiman said...

my dear fren CJ,

betul bah kan, pandai2 tul mau caj sendiri...bukan lagi alang2 tu, kalau setakat 5 atau 10 ringgit ok sikit, ni sampai 30 ringgit....bagus pg makan kfc....

isshhh tu anak sia tu ah....kalau menjawab, kadang2 laki gua yg jarang ketawa pun bulih terketawa bah oleh dia...

take care my fren...


---------------------------------

Adikku Angel Bear,

ya bah...tu caj kan..bikin kotigog my heart bah...hahahahhahaa

nah...mudah2an la kan....

take care n hugs sis...

--------------------------------

my dear daling Leo...


ya bah daling, bukan main lagi dia 'paku' tu caj... bukan lagi 3 ringgit tapi 30 ringgit bah, padahal dalam tu slip kan, sudah kena bagi durang RM10 utk caj perkhidmatan durang. Lps tu, durang minta lagi kunu 30 ringgit, jadi tu caj perkhidmatan 40 ringgit la sudah....punya banyak tu....untuk sikit2 sudah la, tapi ini....ishhh...macam la kita ni cap duit kan....uikkk cam marah sia kan daling...hehehehehe..


Nah...mudah2an la masin mulut ko daling....muahhhh.....

take care n hugs darling...