Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Wednesday, November 10, 2010

Bila Mak Bawang Bombay mengamuk....

Heloo...... ada sepa2 rindu sama gua ka.... jangan bah kamurang indak mengaku..gua tau bah ada yang rindu sama gua...tapi kamurang malu2 ngiau mau cakap kan....tau bah gua..... tapi sepa2 yang indak rindu tu, indak jugak gua marah bah...walaupun kamurang indak rindu, tapi kamurang ingat2 juga sama gua kan...elehhhh...rindu la bah tu...hahahahahahha......ok..ok...gua tau gua femes....padahal......

Ok, sebelum gua mau kasih cerita yang seterusnya..gua mau bagi amaran...cerita ini lebih kurang cerita mama tiri bawang merah bawang putih.....tapi indak la sampai ada urang jadi ikan kaloi.... ikan sapat atau ikan karuk...cuma...gua cakap CUMA atau MUNGKIN.... ada urang akan melihat kejadian ni melampau..... jadi daripada kamurang sakit hati sama gua..jadi nampak kamurang kanan sebelah atas yang warna merah bertanda 'x" tu...nah..sila tekan...dan sila ke blog urang lain......

Ini adalah sambungan cerita pasal exam anak gua tempoh hari. Jadi selama beberapa hari ni gua mendiamkan diri sebab gua sedang dalam tempoh 'bertenang'....hahahahahahaha....macam syarikat jualan langsung kan...ada tempoh bertenang lagi tu...Sejak anak gua sekolah ni, gua begitu TEGAS...sangat2 TEGAS kalau pasal pelajaran anak gua. Walaupun anak gua baru Tahun 1 aka Darjah 1...tapi gua kalau bercakap sama anak gua.... walaupun lembut tapi kalau pasal pelajaran....TIADA ALASAN !!!

Lagipun bagi gua, zaman sekarang sama zaman gua dulu lain...masa gua dulu2... balik dari sekolah, gua tulung mami gua angkat air...jaga adik... angkat kain.... main2 sama kazen..opssss..... tapi zaman anak gua sekarang ni, pegi sekolah kena hantar, balik sekolah kena ambil... sampai rumah, mandi, makan, kemudian pegi tuisyen. Petang, lepas pulang tuisyen, kemas buku, mandi, tinguk tv, rehat2..... teda jaga adik...teda angkat air...

Jadi gua cakap sama anak gua, teda alasan kalau markah turun...setakat turun 5 atau 6 mata, gua masih ok...tapi, jangan banyak....itu pesanan gua sama anak gua....

Ini keputusan peperiksaan anak gua semester pertama.....

INI pula, keputusan semester yang baru ni....minggu lepas punya peperiksaan.... yang dia jawab sama gua...'dia indak tau betul atau indak dia jawab...'.. nah..indak kamurang terkejut tu....gua mmg terkejut...lebih2 lagi yang salah semuanya soalan yang senang...... sampaikan cikgu tuisyen dia cakap...soalan yang salah kena jawab, semua senang...indak patut dia buat silap......


Nampak kamurang kena selotep tu..... ntah kenapa tiba2...gua naik angin.... gua indak sengaja kasih kuyak kertas soalan anak gua....sebab memang gua marah...betul2 gua marah...gua bukan marah sebab markah anak gua turun, tapi gua marah sebab anak gua CUAI....sambil lewa jawab soalan tu.....

Tapi malam tu, lepas anak gua tidur, mengalir jugak air mata gua..sambil2 selotep kertas soalan dia tu.... bukan apa... gua mau kasih tunjuk sama anak gua, yang gua serius bab2 pelajaran ni....supaya lain kali dia lebih berhati2.....jangan ambil ringan jak.... supaya dia lebih serius....

Kelmarin petang, bila gua pulang dari ofis, anak gua kasih tunjuk ini.......


DAN....oleh sebab beberapa malam yang lepas, laki gua nampak gua nyaris2 lagi mau jadi Incredible Hulk...trus laki gua buat ni..... dia buat perbandingan....... dan ada +6 lagi di bawah tu.....elehhhh...seram kali laki gua tu, takut kali dia gua betul2 jadi urang ijau......


Dan masa gua marah2 tu, gua sudah cakap sama anak gua.... gua terpaksa denda anak gua.....semua barang2 di bawah ni tidak bulih main sampai habis semester pertama tahun hadapan....

1) IPhone....2) Ipod Touch.... 3 dan 4) PSP...5 dan 6) USB Modem dan notebook
DAN JUGA.... tidak bulih tinguk katun..... jadi sekarang ni anak gua cuma tinguk channel discovery channel, national geographic...channel 552....

Bila gua duduk sama anak gua kelmarin petang, sedih jugak gua nampak dia tinguk tv...konsentret lagi tu.... sambil2 tu dia cakap jugak....
Anak gua : Ma...susah hati abang...
Gua : ngapa ??
Anak gua : Baru jugak bulan 6 tu abang naik kelas... abang takut jak nanti buka sekolah abang kena kasih turun kelas balik...
Gua : Biarlah bah...yang penting duduk jugak dalam kelas... jangan jak duduk di padang...
Anak gua : tapi ma...malu bah kalau turun kelas...
Gua : Jadi abang mau mama buat apa ??
Anak gua : teda juga....cuma ini semua salah abang, kalau tu matematik abang ok sikit... indak la abang susah hati ni....
Gua terus bangun dan masuk bilik.... bukan apa...gua masuk bilik sebab gua nangis sebenarnya...... sebab itulah kenapa gua TEGAS sama anak gua...sebab anak gua ni pemalu dan selalu bertanya ngan gua...nampak kawan dia naik pentas pun dia tanya kenapa dia indak naik pentas...... gua teringat masa dia di tadika 1, bila kawan baik dia naik pentas ambil hadiah, dia tanya gua, kenapa nama dia indak kena panggil...... masa inilah gua kasih tau dia, sebab markah dia indak tinggi berbanding ngan kawan baik dia tu....dan masa gua laki bini sama anak gua balik dari majlis penutupan sekolah tu, anak gua menangis dalam kereta, dia nangis sebab dia malu, dia indak dapat hadiah......jadi apa kamurang rasa kalau kamurang di tempat gua.
Sanggup ka kamurang nampak anak kita nangis.... sebab kita indak dapat tulung dia.... gua bertanggungjawab membesarkan anak gua tu, kasih dia pendidikan yang baik.... kalu bulih lebih baik dari urang lain.... semua urang pun mau yang terbaik untuk anak kan.... tapi sampai bila kita bulih tulung... kita ni bukan hidup selama-lamanya...sekarang ni bulih la kita lindungi anak-anak kita sebab durang masih depan mata kita. Tapi macam mana kalau 15 tahun akan datang.... 20 tahun akan datang.... kalau bulih kita mau anak kita lebih pandai dari kita, dapat kerja lebih bagus dari kita...lebih dari segala2nya dari kita.... jadi cuma ini sajalah yang kita dapat berikan sama anak kita...pendidikan.... prinsip gua pancing sama anak gua senang saja... dapat markah yang tinggi... sebarang permintaan akan ditimbang..... markah turun...semua kemudahan di tarik balik.... bukan apa.... pengajaran sebenarnya
p/s : kamurang pernah ingatkah mama atau bapa kita cakap dulu2 begini ....' kalau kamurang pandai sekolah, kasih makan ayam hari2 pun indak apa..' sebab dulu2 bukan selalu makan ayam kan..... sekarang barulah gua tau maksud mami sama bapa gua cakap begitu sama gua adik beradik....
p/s/s : gua sudah mengubah fikiran...kemungkinan besar semua barang2 di atas akan dikeluarkan musim cuti sekolah nanti, dan akan disimpan kembali sehingga keputusan semester pertama dikeluarkan....begitu juga mau tinguk katun, hanya dibenarkan dari cuti sekolah sehingga hujung tahun, lepas tu kena la tinguk discovery channel balik...
p/s/s/s: gua tau, gua bukan mama yang sempurna, tapi apa yang gua buat adalah yang terbaik untuk anak gua....lagipun lain urang lain cara ajaran kan.......





Puan Saiman 'signning off'.....

7 comments:

CathJ said...

aduhhh.... saya pun mcm dapat pengajaran ni... mesti mau tegas sama anak... bukan lah sampai jadi askar... tapi I rasa I kurang tegas dalam pelajaran dia, biar pun dia baru 4 tahun...

tapi musim2 preggy skrg ni, betul2 saya malas mau tolong dalam membuat homework nya... -_-... saya yg migraine pula... adehhhhhhh...

Puan Saiman said...

CJ my fren,

mmg g2 tu my fren, dl gua pun mcm gitu jgk, apa dia mau semua gua bagi, sbb dulu2 masa kicik2 mana kita dpt tu kan, sbb susah kan... jadi skrg ni gua balas dendam la melalui anak...hahahahaha

Cuma my fren, sejak kejadian di tadika tu la gua mula buka mata....... gua nangis bila anak gua nangis...macam gua indak dapat tlg dia.... jadi sejak dari tu la gua ambil keputusan, gua kena tegas, walaupun kadang2 keputusan tu buat kita sendiri sakit ati dan nangis...tapi itu utk durang jgk blakang hari kan....

nah...palan2 ko my fren...kalau sdh kena migraine tu...mau limpang jak tu tau.....

take care n hugs my fren...

AngeL BeaR said...

hrm...jadi parents ndak senang...(itu pasal la sa masi single lagi ni)....

tapi betul cakap sis...lain orang, lain cara mo educate anak - tapi kesimpulan dia sama saja..semua parents mo yg terbaik tuk anak-anak dorang.... =)

Puan Saiman said...

my dear sisi Angel,

betul tu dik...mmg susah btul jadi parents ni..macam2 hal... pernah mami kakak kestau sama kakak, 'ada anak dl kamu, baru kamu tau macam mana susah mau jaga anak..kecil2 lain masalah, nnt dia besar lagiiilah masalah.....nah...mmg betul..ni masih kecil lagi......adehhh...

betul tu dik...kakak setuju btul lain urang lain cara dia...trus terang kakak ckp, kalau anak kakak tu buat silap, direct kakak ckp, teda lagi tunggu2 ni... bukan apa, kadang2 bila kita tunggu2...lama2 lupa sudah kakak tu....isshhhh....ketara la bah mau tambah 'muda' ni....

Psstt dik...kalau ada jual makanan yg bulih buat anak2 pandai kan....misti urang berbaris paaaannnnjaaanggggg.......silap2 sampai ada sanggup berkhemah kan....nah kalau ada, salah seorang tu kakak la...hahahahahaha

Rosc said...

Ya bah sa masih ingat lagi dulu time skolah2 lepas pulang sekolah kena suruh jaga adik, cuci piring, masak nasi sedia2 kalo petang kalau mama pulang dari kerja tinggal masak lg kerja yang ringan2 lah kalau pasal sekolah selalu kena nasihat/sindir gini "nah kalau malas belajar selalu fail, nanti sudah besar sana lah ko kerja cuci2 tandas di tg.aru!!! ko mo kerja mcm gitu yang cium bau hari2 panat satu hari???" tingu bah saiko urang dulu2 trus guyang juga sa oh terimagine kerja cuci tandas di tg.aru trus pandai palan2 rajin buat homework hahahahahaha!!! lucu nie kalu ingat balik!!!

Shirley S Wong said...

Puan...suka pun ada,sedih pun ada baca blog ni.. bab2 yg anak puan sedih tu...:(
Anak2 sia belum school lagi..but buli ambil pengajaran dari puan lah ni...:)

SJB AKA SUE J-B. said...

Mesti mahu tegas. Kalau tidak nanti tu anak anak ingat kita tidak kisah palas pelajaran dorang. Memang sedih juga tapi untuk kebaikan dorang juga.