Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Thursday, September 6, 2012

10 ringgit berbanding 3 juta pound.

Tahun ni adalah tahun ke-2 gua laki bini dapat angpow drpd anak gua...tahun pertama adalah tahun lepas...tahun lepas gua dapat 3 ringgit....laki gua pun dapat 3 ringgit.... kalau gua indak silap la.... Jadi tahun ni gua indak la ingat pasal angpow raya ni, sampai la semalam.... Masa ni gua tidur sudah....maklum la part time maid pun sudah berhenti, maka gua la jadi part time balik... sakit belakang, sakit bahu, jangan cerita la..... cuma orang yang berumur 21 tahun kebawah jak mengalami sindrom orang tua ni....wakakakakakaka.......


Ok, sambung balik.... anak gua kasih bangun gua semalam... bila gua buka mata, gua nampak anak gua berdiri depan gua, masa ni gua sempat lagi jeling jam di astro decoder tu... baru jam 8.30 mlm sudah gua tidur...anak gua tidur jam 9.00 malam....


Gua : kenapa bang....?


Anak gua : Abang mau kasih mama duit raya....masih raya lagi kan, Ma...?


Gua : Ya....


Terus anak gua peluk gua....


Gua : Terima kasih, abang....


Ini la angpow yang gua terima, sebelah kiri gua punya, sebelah kanan papa dia punya....Lepas gua terima, gua pun tidur la balik.....



Pagi ni, lepas anak gua pegi sekolah...gua tinguk la.... bila gua buka, gua dapat 10 ringgit...syukur la kan..... bila gua tanya laki gua berapa dia dapat, laki gua senyum jak... ini indak bulih jadi ni...gua pegi minta la....gua mau tinguk jak bah sebenarnya..... Bila gua buka, sampul hari raya laki gua, heran gua, apasal sama dia tebal, sama gua nipis jak.... Gua nampak kertas jak...ok, gua mula berdebar2.....


Gua dapat 10 ringgit jak, tapi laki gua dapat 1 juta pound....



Rupanya bukan 1 juta TAPI 3 JUTA POUND.....



*terus si mama pingsan*




p/s : oleh sebab si laki dapat 3 juta pound, maka masa pingsan tu, si mama bermimpi pegi tomei...... tapi orang bilang jangan percaya sama mimpi, kan 'sigh'......


p/s/s : Sebenarnya duit yang gua dapat dari anak gua tu adalah dari simpanan dia sendiri, setiap hari dia akan simpan duit lebihan dari belanja sekolah dalam tabung, setiap seringgit yang genap jadi 10 keping, dia mesti suruh papa dia tukar, sebab dia mau simpan dalam dompet.... gua dulu, masa darjah 3, mau nampak seringgit pun susah, sebab belanja sehari pegi sekolah 50 sen jak....


p/s/s/s : duit raya yang dibagi oleh anak gua, akan dipulangkan kembali sebagai belanja sekolah.....hahahahahhahaa....


p/s/s/s/s : tahun lepas, bila gua tanya kenapa dia bagi duit raya, anak gua cakap, dia selalu nampak gua bagi duit sama parents gua, jadi anak gua pun ikut jugak.......hahahahhahaha......


p/s/s/s/s/s : sesiapa yang mau jadi besan gua, jangan risau, sesiapapun yang jadi anak menantu gua, akan gua layan baik2, macam anak sendiri....sebab gua baik tau <---- sila percaya... hahahhahahaha...


p/s/s/s/s/s/s : laki gua kasih ingat gua, anak gua baru darjah 3, lama lagi baru gua terima menantu......'sigh'.... ya kan.....




Puan Saiman 'signning off'.....

7 comments:

chegu carol said...

Terharu saya baca oh...berkesan betul ajaran mami dadi si abang :)

QASEEH HATIKU QASEEH said...

bgs nya c abg tu...mcm mo d booking jd menantu tau...hihi...

tp tu 3 juta byk owh...buli sda kkk resign keja n hari2 p soping...d rmh kta hire 2/3 urg maid lain2 tugas..heaven nya life klu duit byk kn....hihi

tp tingk peel anak2 mcm tu lg heaven....tp klu bt peel mcm2 rasa mcm mo talan ja blik....haha

kak...dun poget 8hb...start 2pm till 12mlm..

blm ada mood mnulis d blog aku...panat ni..hari2 byk mo d bkin...

AngeL BeaR said...

amboi...awal lagi suda dipromote tanak wagu dia...hahahahhahaa

Puan Saiman said...

Morning cikgu...

nah, itu kalau kena angin dia bagus cikgu, cuba kalau angin dia datang, mau keluar ni kerongkong teriak dia, baru di suruh mandi, belum lagi tanya dia sudah susun buku ka belum.....'sigh'...

take care n hugs cikgu...

Puan Saiman said...

buli bah.... kihkihkihkih...senang atur bah tu.... kakak la mentua yg paling bagus ni <--- sila percaya....hahahahahaha...

klu la dpt betul2 tu 3 juta....indak terbayang owh...<--- baru kira mau simpan dalam bank mana, takut bank minta pinjam bah....wakakakakaka....

hahahhaha....mmg kan dik, klu ikut hati, mmg rasa mau talan jak bah idup2...hahahahhaa...

Insyaallah...akan pegi jgk, klu teda aral melintang....bah, pg ka garage sale tu, mcm kakak mau berjualan ni tau...byk tul baju indak berpakai d rmh tu.... tu hr pun kakak ada bagi sama si om, tp byk lg...heran bah, tu baju pandai mengecut ni...indak bagus tu sabun cuci kain nie...

Bah, pelan2 bah, klu ok sdh, bah apdet la, kakak ari2 ni masuk blog adik....hahahahaha...

take care n hugs sis...

Puan Saiman said...

adikku angelbear,

waakakakakakakaka.....bagus jgk klu dpt berbesan sama urg kita kenal ni dik.... klu sdh bercucu, bulih share2 jaga cucu.... klu si menantu bilang kakak jahat, mana besan kakak percaya kan, sebab dia kenal kakak sdh....<--- aikk...lebih2 pulak kakak ni kan, anak pun belum sunat....wakakakakakaka....baru pun umur 9 tahun...hahahahaha....


take care n hugs sis....

QASEEH HATIKU QASEEH said...

baru bkk blog kak...bz sgt2....mcm bz mo bt knduri kawin plk...laki ku blang ini praktis utk knduri kawin...aku blang kawin2 anak x mo la d rmh...bt d luar la...x sesuai...n penat nya x tr ckp...tp x puas hati bh kn klu katering2 ni....x sdp...klu d hotel kli baru sdp kn...tp hotel 5 star la kn...mo tnggu duit 3 juta dlu kak baru mmpu....hahaha....