Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Thursday, January 20, 2011

Pigi ka tidak...


Semalam. Jam 8.45 malam. Lepas makan malam......

Gua : Abang....dekat jam 9 sudah ni, mari tidur....<---gua dalam bilik

Anak gua : Kejap..abg tengah makan vitamin ni....<--- anak gua di dapur

Indak lama, anak gua terus masuk bilik.....singgah kamar mandi, cuci kaki dan tangan lepas tu berus gigi. Gua. Jangan tanya apa gua buat. Gua sudah berselimut. Gua perhatikan anak gua saja melalui refleks cermin almari baju.....Biasalah, gua ni kan lembut, ayu, gebu pulak tu, mana bulih turun katil lagi kalau sudah berselimut. Selesai anak gua lap kaki dan tangan, terus naik katil. Katil sebelah

Anak gua : Mama mau tidur sudah ??

Gua : Ya....

Anak gua : Ma, kalau abg cakap mama jgn marah ah...

Gua : Indak bah, cakap la...

Anak gua : Ma, nanti bulan 3, abang sambut besday kan...

Gua : Ya....abg mau minta beli apa la...

Anak gua : Abg indak mau minta beli apa2, Ma...Abg pun indak mau sambut besday....minta beli kek pun indak mau...

Punyalah gua gembira bila anak gua cakap dia indak mau minta beli apa2. Selamat RM gua. Tapi hairan jugak gua, apasal dia indak mau minta beli kek...padahal tahun2, kek mesti WAJIB beli....

Anak gua : Tapi ma.....abang cuma mau minta satu saja....

Gua : Apa......

Anak gua : Mama tau...tadi kan, masa abang tinguk tv, tiba2 kan ada keluar satu cerita di tv Ma...

Gua : Cerita apa...

Anak gua : Bukan cerita bah tu, tapi tu tv kestau...ada konsert Jastin Biber di KL, 21 April. Macam abang mau pegi sana la, Ma....

Terus gua sunyi indak menjawab.

Anak gua : Ma...mama tidur sudah ka ?? Ma...oh Ma.....

Sunyi......

Anak gua : Isshhh...mama ni. Abang cakap, tidur pulak dia...

Bilik pun terus sunyi. Sunyi sesunyi sunyinya......<-- adakah ayat begini ni ah....

Bukan mama mu ini tidur anak ku oiii.....mata mama mu ini sedang berkelip2 dalam kegelapan bilik. Ini pasal Jastin Biber la ni....sudah lah buat konsert di KL, tiket lagi mahal mau mampus. Sudahlah gitu buat lagi konsert masa sekolah. Cuba kalau buat masa hujung minggu ka, cuti sekolah ka <----uikkssss, macam mau pegi kan......


Gua akui memang anak gua jadi 'peminat' dengan penama Jastin Biber ni. Indak percaya..... tinguk FB anak gua ni, tinguk gambar sepa tu. Jastin Biber kan. Jangan kamurang...anak gua ada FB...sepa dia punya follower, kawan2 dia sekolah la. Gua pun ada juga. Gua seperti biasa, jadi pemantau.... tapi yang gua indak suka tu, pandai2 pula dia letak gambar Jastin Biber jadi gambar dia...*pening kepala* gua ni. Kalau dulu anak gua letak gambar dia di tepi tu. Ala gambar dia sama 'urang utan' tu. Tapi dia pegi pula upload gambar urang lain. Pernah gua tegur anak gua pasal ni....
Gua : Abang...indak bagus tu letak gambar urang lain. Gambar abang lagi ensem...
Anak gua : Abang tau Ma, tapi abang betul2 suka sama Jastin Biber tu...
Gua : Ya la. Tapi lebih bagus lagi kalau abang letak gambar abang yang lama tu....
Anak gua : Gambar abang sama 'urang utan' tu ka Ma...
Gua : Ya...
Anak gua : Ensem2 gambar Jastin Biber tu abang letak, mama suruh pulak tukar gambar abang......sama 'urang utan' pulak tu...
*pingsan*
Puan Saiman'signning off'....

6 comments:

Wyne @ Mouren Mauve said...

Hahahahaha...matai! sakit perut ku ketawa...

AngeL BeaR said...

habis la...concert justin bieber.....ni mission kalah2 mission gelang ni...hahahahahah....

Puan Saiman said...

MK my fren,

anak gua tu mmg begitu, tau la kan budak2 ni kalau ckp inesen betul bah. Kadang2 bila dia ckp di rmh tu, gua, laki gua sama bibik gua pun bulih ketawa....telampau kami ketawa sampai dia nangis pulak..'sigh'...

take care n hugs my fren...


---------------------------------

Adikku AngelBear,

nah!!! betul tu, permintaan mengalahkan gelang. Minta gelang pun bertahun2 kan.... begitu jgk lak gua cakap.

Bukan indak mau bawa pg tguk tu JB, tapi cuti Kaamatan nnt, kebetulan kami mau pegi KL jgk. Jadi laki gua ckp, indakkan dalam 2 bulan 2 kali pegi..... oppssss....terlepas ckp pulak....

warghkakakkakakaka.....

take care n hugs sis.....

CathJ said...

Mak datukkkkk.... hahahhahahah...

nasib baik anak gua tidak tau c 'jastin' ni mau ber'kunsert' di sini... (tidak akan ku mention) hahahha...

kalau tidak... silap hari bulan... pandai juga tu mau p concert... adui ampun!!!!!

saya memang tidak akan bagi... bah apa tidak baru mau masuk 5 tahun...

kalau bapanya tu PASTI sudah di beli tikit... 2 saja (coz mama tidak included)... ishh ishh ishhh...

Puan Saiman said...

CJ my fren,

jgn ko CJ, ada tu iklan dia sana astro, balik2 lagi tu...terutama di channel katun tu....bikin panas betul bah...

Betul tu CJ, anak gua pun baru bah 8 tahun, tapi ituuuu jak dia cakap2...mcm indak berbaloi jgk mau bawa dia pg tinguk bah....

Sib baik jauh, kalau di KK, sudah jgk tu laki bawa tu.....'sigh'...


take care n hugs my fren...

CathJ said...

caya kah tidak... aku bukak palik ni post... (mau cek..kalau2 tuan punya blog ada reply2)... anak gua ternampak itu gambar fb anak lu... trus dia cakap... 'baby baby..ohhh'... ya ampun... (sebab dia nda tau nama org ni...dia main nyanyi ja.. LOL)