Perhatian!!!

Semua cerita ini adalah hakmilik Puan Saiman dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Friday, February 3, 2012

18 tahun sudah berlalu...masih kurus



Yahooooo...... hari 1 cuti..... jadi sebelum gua membebel dengan lebih lanjut....selamat menyambut Maulidurasul kepada semua rakan2 yang seagama.....kepada rakan2 yang lain, selamat bercuti.... bulih bangun lambat.....


Kelmarin genaplah gua jadi hamba abdi kakitangan kerajaan selama 18 tahun.... bermakna kalau ada rezeki dan disihatkan tubuh badan, tolak campur, tolak campur, lagi 18 tahun lagi pencen la (gua ambil pencen 56 saja)...apa lagi, cepat2 la ambil kalkulator, kira umur gua...siapa dapat kira umur gua dengan tepat, dapat hadiah.....hadiahnya adalah, sila belanja gua makan di otel dan kagum sama kegigihan gua bekerja<--- padahal, masa baru hari pertama keja, sudah kira2 tahun berapa mau pencen....bah, jgn pura2 lupa, apa lagi belanja la gua....



Macam mana rasa dia kerja sudah 18 tahun....betul la kalau kamurang jawab tu, kalau jawapan dia 'oren', tapi ini oren perasa betul2 oren.... masam, manis, pahit2 sikit...sumaaaa ada...pasal sumaaa ada tu la kadang2 bikin hati ni mau berhenti kerja, tapi duit di bank belum cukup lagi 1 juta.... dekat2 sudah 1 juta, sikit lagi mau sampai tu...rasanya tinggal sembilan ratus ribu sembilan puluh sembilan ribu sembilan ratus sembilan puluh sahaja...apalagi, pegi la ambil balik kalkulator tu, kira la baki duit gua dalam bank....nasib baik la baki tu indak bulih kasih keluar, kalau bulih, itu pun gua mau ambil.....jadi siapa2 mau ambil pahala sempena hari Jumaat, sila la menderma dengan ikhlas kepada gua.... dan kepada sesiapa yang dapat Br!M tu...sila la derma kepada gua...ehemmm...(kawan, aku tau la ko baca blog aku!!!!!!).. Hahahahahaha.....



Gua indak mau cerita la lebih2 pasal kerja2 yang pernah dan sedang gua buat sekarang...cuma apa yang gua mau ceritakan adalah...sebab bekerja ni la gua dapat kawan2 yang sehati dan sejiwa.... kawan2 yang bulih gua cerita kisah pahit dan sedih.... kawan2 GBS ini la yang selalunya mendengar luahan perasan.....u know who u are, dear.. ya la, kadang2 tua perasan cantik kan....kadang2 perasan kurus padahal kalau naik tangga....kapus2 bernafas macam rusa melarikan diri sebab kena bubut harimau ....... baru naik tangga dari ground floor pegi 1st floor....warhgkakakakaka ...nasib baik umur adik ni 24, kak......warghkakakakakaa.....umur sudah 25 , padahal baru 24 kan....kan!!!!!! sambil kasih besar mata tinguk kamurang...<-- sila takut!!!



Kalau dulu2 masa gua masih bergetah baruuuu kerja... 1 hari bekerja tu punya la lama, walaupun sibuk, padahal masa tu kerja kAuNtER... sekarang ni kejap2 jak sudah petang, pejam celik, pejam celik, sudah bulan 2..... kejap2 lagi sudah tengah tahun...betul2 indak terasa masa beredar kan...



Macam baru jugak rasanya hari 1, hari ni sudah hari 5.... bisuk ari 6, tup2, sudah ari 2, kerja sudah balik.....jangan kan masa, entah la kamurang perasan ka tidak, kalau dulu2, baby2 kena lahir, mana dapat buka mata sekurang2nya seminggu itu pun yang paling cepat....sekarang ni, lahir2 jak, sudah buka mata.....sampaikan bapa gua cakap,



'baby2 sekarang ni indak sabar mau tinguk lampung/lampu jenis apa di rumah mama bapa bah tu'.....hahahhahahaha.....



Satu lagi.... kalau dulu2, masa gua budak2...kalau kena suruh beli apa2 mesti takut macam mau mati kena marah saja oleh penjual tu, padahal baru beli di kedai runcit di kampung, tu pun si penjual tu bukan urang lain, nenek kita la, pakcik la, yang tinggal sekampung. Kalau budak sekarang, jangankan mau beli di kedai runcit....baju2 pun indak sudah beli di kedai2 terbuka ni....sana drng beli.... di shopping centre yang ekon....kalau beli baju teda la duit merah....suma duit ada 2 kosong di belakang satu....macam bapa gua cakap..



'budak2 sekarang ni untung bah, bapa mama durang cap duit...'hahahahaha



p/s : Bapa gua pesan sama gua, 'kerja bagus2...walau gaji tahunan naik kecik, tapi ada juga... lagipun, ada juga mau ditunggu2 hujung bulan.



p/s/s : Gambar di atas dapat dari rumah pakcik Google...tq pakcik... tapi yang paling atas, gua buat sendiri guna 'word' jak pun....



p/s/s/s : aikkkk....apasal gua balik2 sebut nama bapa gua ni..... rindu ka tu ah... mau pg rumah durang la ni malam.....mau tanya bapa...



Gua : Pak...pak...bapa sudah dapat ka bR!m....?



Bapa : Sudah...kenapa....?



Gua : Indak la tanya jak bah...



Bapa : Nah..ko ambil la semua.....



warghkakakakakakakakkakaa......... ini gua buat2 jak........warghkakakakakakakakaka.......



p/s/s/s/s : Pernah ka kamurang nampak cerita p/s panjang macam di atas, kalau indak pernah, nah pernah sudah kan......







Puan Saiman 'signning off'....









































3 comments:

Rose Flower said...

Hahahaha....kalo sa taka tu umur mimang cun punya lah tapi tu lah mana asi kan hehehehe....adui kerja begini lama pun bulum tau buli kumpul sampai 1juta....bukan lagi 'bulum tau' konpom ndak buli hehehehe....kecuali lah kana jackpot tu pun ndak pandai kana2 wakakakakakaka......

Wyne @ Mouren Mauve said...

Puan, sa nda berani tanya bapa sa suda dapat BR1M tu sbb nanti dia pikir aku mintak pula hahahaha...

CathJ said...

Betul bah, cepat betul masa berlalu...belum pun cita2 tercapai (aik mcm baru darjah 6 :p)... Sudah mau masuk 40 lagi beberapa tahun ja lagi.. Opssss alamak pecah rahsia.. Hahahahhahaha...
Baru planning2 mau beli makeup MAC..muka sudah berkedut nanti...adedededhhhh.... Kalau di pikir2... Takut juga hahaha...

Punya saya ketawa itu kartun.... Bila lah mau habis kan... Hihihi...

Last but not least... Jgn susah... Turn saya tu membelanja nanti...hihihi...