Ini merupakan resepi daripada mummy Puan Saiman. Dulu-dulu masa kami masih lagi tinggal di kampung, sekali seminggu ada orang datang ke kampung utk ajar ibu-ibu belajar menjahit ngan belajar memasak. Ada sekali tu, mummy buatlah kuih megi. Jadi Puan Saiman tanyalah mummy macam mana dia buat, sebab ada sekali tu Puan Saiman buat, ndak pula jadi, dan inilah resepi yang mummy kasih. Sudah 2 kali Puan Saiman buat, rasanya memang sedap malah Permata Hati juga suka makan sebab ndak berapa pedas.
Bahan-bahan :
Bahan A :
2. 3 cawan air
3. 1 sb tepung kanji
Bahan B
1. Isi daging atau isi ayam (dicincang halus)
2. Sayur campur
3. 2 cawan air
Bahan C
Bahan C
1. 1 biji telur
2. 2 sudu tepung gandum
3. 1 cawan minyak
Cara-cara :
1. Rebuskan isi daging atau isi ayam bersama-sama dengan 2 cawan air. Biar mendidih sehingga isi daging atau isi ayam beserta sayur campur masak. Angkat dan toskan. Ketepikan.
3. Masukkan megi tersebut ke dalam loyang dan tekan-tekankan guna sudu besar. Tekankan sehingga rata. Sejukkan dan masukkan ke peti sejuk selama 2 jam, supaya senang di potong.
4. Keluarkan dari peti sejuk, potong gunakan pisau yang tajam. Anggaran potongan 2" x 2". Ulikan megi yang dipotong tu dalam tepung, kemudian ulikan megi tu ke dalam telur dan terus goreng.
5. Lepas goreng, apa lagi makan la bah...hehehehehe. Lebih sedap dimakan bersama sos cili.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment