Assalamualaikum dan salam sejahtera <----sila ikut intonasi pembaca berita..... I'm still alive and still kicking.....uisshhhh...tidak boleh ni...kalau gua cakap bahasa kulit putih ni..gua takut...bukan kamu saja yang tidak faham, tapi gua sendiri pun nanti lagi la tidak faham...maklumlah....bahasa kulit putih gua ni cukup mendalam sebenarnya......<----sila percaya....
Gua ni bukanlah tidak mau apdet blog, tapi masalahnya....sudah buka blog...tidak tau pula mau tulis apa...lps tu 'sign out' la balik....hari2 pun begitu....jadi semalam gua bagitau la sama laki gua....apasal gua skrg ni indak tau mau tulis apa...padahal, punyalah banyak mahu cerita kan.... jadi laki gua pun ada idea yg baik punya <---gua rasa mmg baik pun, ini kena tulis la hari2......laki gua ckp .....
'kalau indak tau mau tulis pasal apa....tulis la apa yang kita makan setiap malam....walaupun kita makan megi...pun tulis jak la...jadi tidak la mama ada alasan tidak tau mau tulis cerita apa....' <---yes...dapat sudah....
Jadi sebagai menyambut seruan laki gua tu...maka bermula hari ni gua akan tulis apa lauk yang gua makan setiap malam....kecuali kalau gua ada mau cerita pasal lain2 kan...jadi teda la cerita pasal lauk...ataupun cerita la bah kedua2nya sekali kan <---cehhhh.....perasan...cari idea pun mcm org terhantuk kepala terus blur...besar lagi nafsu mau cerita macam2 kan...ishhhh...sepa la tu ah.....la la la.......
Ok....angkat tangan sepa tau ikan layaran.....kalau indak tau sila google sendiri...gua malas mau edit2 gambar......jadi untuk menjimatkan masa gua...kamurang tulung la cari sendiri ah....
Sebenarnya ikan ni jaaraaang betul ada..kalau ada pun, kalau nasib bagus, dapat la beli..kadang2....bila tanya sama tu penjual ikan, mesti kena jawab....'habis atau pun tiada'.....jadi mmg rezeki gua, gua dapat beli ni ikan...gua tinggal di KK, tapi gua terbeli ni ikan di Papar..... kebetulan gua pegi orang kawin di Papar...jadi gua ni kalau pegi Papar...jadi kewajipan gua singgah di pasar ikan....bila gua nampak ikan ni, apa lagi gua pun beli la. Ok...cara2 mengetahui ikan ini adalah....
1) Ikan ini berbentuk bundar <---bibik gua yang selalu cakap ni....ataupun berbentuk bulat dan sedikit leper <---jangan la kamurang harap ikan ni di jual bersama dengan sirip dan muncungnya...kerana gua sendiri pun indak pernah nampak....sebab ikan ni dijual sudah siap di potong...tinggal kita pilih dan timbang.....
2) Oleh kerana tahap kerajinan gua ni tahap gaban langit ke tujuh...makan dengan kuasa gaban yang ada...gua telah meminta penjual ikan membersihkan ikan utk gua, dan SIAP potong sekali <---warghkakakkaa...ok tidak lucu....lagipun bukan susah juga mau potong tu ikan...Cuma bukakan kulit ikan tu <---sebab tu kulit tebal... kemudian, minta tolong pisahkan tu isi ikan ngan tulang ikan. Sebab tu tulang ikan keras....kalau besar tu ikan kamu beli, minta tolong la tu penjual ikan, potong tu tulang, tapi kalau kamurang ada parang yang besar dan tajam, dan kamurang sanggup susahkan diri sendiri, sila la buat di rumah sendiri yer.....
3) Kalau masih lagi kamurang indak tau macam mana bentuk ni kan....bah tanya la sama penjual ikan tu.... tapi ni ikan ada 2 jenis....ikan layaran...sama ikan menumbok...lebih kurang...tapi gua suka beli ikan layaran, kalau tiada layaran, menumbok pun gua belasah juga...lgpun lebih kurang juga tu ikan.....ikan jugak kan.....
Prangg...prung...pranggg...prunggg...gua di dapur sendirian, sebab bibik gua bercuti hujung minggu.....maka jadilah kari ikan terung.......nampak tu...berminyak....pekat.....berkilat....perghhhh........ hingga menjilat jari..gua cakap lu.....
Kari ikan dan sayur terung.....makanan kegemaran laki dan anak gua....
Di temani bersama sayur masak sos tiram.......yummy......gua suka kalau sayur ni tidak dipotong kecil2....biar dimasak panjang2..potong 2 jak..tapi memandangkan ada si kecil yang ikut makan, jadi terpaksa la dipotong pendek2.....takut jgk gua anak gua tu tercekik sayur.......maklum la, gua kan cantik dan gebu.....uiiksssss.....
Nampak sayur tu...... sayur taiwan masak sos tiram....
Makan bersama ikan masin (dalam botol) yang digoreng sedikit garing dan disirami dengan limau kasturi dan didandan bersama lada padi yang dipotong kecil.....aisemen....macam mau menitis2 sudah air liur gua ni tau.....
Bukan makan di hotel jak ada pencuci mulut tau.... sebagai penutup makan dan sebagai pemanis mulut, gua sediakan papaya potong.....
Ini adalah pinggan kepunyaan gua.....nasi yang dilimpahi kuah kari, ikan dan terung serta sayur..... diselang seli makan bersama ikan masin.......
Ini adalah pinggan kepunyaan gua.....nasi yang dilimpahi kuah kari, ikan dan terung serta sayur..... diselang seli makan bersama ikan masin.......
p/s: patut la anak gua bilang badan gua ni sedang2 saja....warghkakakakakaka.....sendiri masak sendiri sedap......
p/s : buat sahabat2 ku sekalian, walaupun gua tidak apdet blog tapi gua tetap blogwalking di blog kawan2 semua yer...cuma tidak berkesempatan untuk meninggalkan jejak.....
Malam ni mau masak apa pula........*sambil tinguk langit...... opssss siling ofis sebenarnya*..........
Puan Saiman 'signning off'.....
3 comments:
Jangan kau susah... kau masak maggie pun sebagai pembaca... syokkkk juga mau baca tu.... heran juga gua hahahahhaha (ini lah nama nya penyibuk kali tau)... hihihi
punya sedap tu curry ikan... (baru2 aku terhingin makan curry ayam yg ada ubi kentang.. nah pusing2 sama laki dari 1 kedai ke satu kedai yg lain mencari... last2... makan curry ayam cap 'chef wan' )... hahahhahaha...
rajin2 memblog ah... rinduuuu aku geng....
curry ayam cap chef wan tu yg dalam tin punya yaaa.... hehehhehe... mau juga kasih tau.. ;-p
adei...menyesal baca ni blog mlm2 tau...lapar sa terus...(baru tau feeling urang baca food posting sa...hhehehehehe) =p
Post a Comment